Mam zamiar złożyć pierwszą konstrukcję elektroniczną. Zastanawiam się nad buforem lampowym oraz wzmacniaczem lampowym słuchawkowym. Koszta podobne. Tylko co da lepszy efekt ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bufor lampowy czy wzmacniacz lampowy słuchawkowy ?
Collapse
X
-
Do bufora i tak musisz mieć dodatkowo wzmacniacz. W buforze lampowym z audiotonu występują małe napięcia bo jest zasilany chyba 12V tak więc teoretycznie jest bezpieczny - teoretycznie bo te 12V też musisz najpierw jakoś uzyskać z napięcia sieciowego. Tylko z tego co czytałem (nie sprawdzałem osobiście) to właściwie niewiele on, ten audiotonowski bufor, wnosi od siebie do brzmienia zestawu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylW buforze lampowym z audiotonu występują małe napięcia bo jest zasilany chyba 12V tak więc teoretycznie jest bezpieczny - teoretycznie bo te 12V też musisz najpierw jakoś uzyskać z napięcia sieciowego
Ale jeśli chodzi o konstrukcję lampową to chyba będzie jedna z bezpieczniejszych... Z drugiej strony jak te 60V kolegę pierdyknie to może będzie miał nauczkę na przyszłość :mrgreen:
Skomentuj
-
Z drugiej strony patrząc to w wzmakach tranzystorowych takie napięcia też występują a nawet i większe, ale jeśli to ma być pierwsza konstrukcja to naprawdę radził bym zacząć od czegoś prostszego...
[ Dodano: 2010-01-20, 11:43 ]
Karol22m, wszystko jest napisane na stronce z tym projektem :razz:
Skomentuj
-
csbiczek, nie tyle jak boli, bo jak nawet robiłem jakieś pomiary, to sie pilnowałem, żeby czegoś nie przywadzić, i żeby mnie "popieściło", ale jak cos przeoczyłem i jak zwarcie niechcący zrobiłem, to chodziłem potem godzine przerażony hehe :wink:
Ale kto sie sam na własnej skórze nie przekona, to będzie takie błędy dalej robił :smile:
[ Dodano: 2010-01-20, 12:19 ]
dobra bo odbiegliśmy od tematu...
csbiczek, co myślisz o tym projekcie, co pokazuję tutaj n3m3x, to odrazu i ja sie czegoś dowiem :razz:
Skomentuj
-
csbiczek, coś jest nie tak ze stroną Diy, bo ten cytat to jest mój a nie n3m3x, -a :razz:
A po raz drugi dziś takie coś widzę :wink:
Zamieszczone przez csbiczekMiałem ten układ w wydaniu AVT
Skomentuj
-
Witam, mam pytanie: czy jesteś obsłuchany z różnymi konstrukcjami zarówno lampowymi jak i tranzystorowymi? Jak nie to nie ma co się pakować od razu w lampę. Śmiem twierdzić że nie usłyszałbyś różnicy między lampą a scalakiem. Więc zbuduj jakiś wzmacniacz na tranzystorach, no chyba że się uparłeś i chcesz poznać trochę "retro". Pozdrawiam
Skomentuj
-
Czy trafo TS15/16 będzie wystarczające do wzmaka słuchawkowego ? Oraz czy może ktoś pomóc w zrobieniu zamówienia do Polinka bo nie wiem jakie elementy można kupić na sztuki, a co jest sprzedawane np. tylko jako 5-10 sztuk w komplecie.
Wzmacniacz słuchawkowy OTL
Skomentuj
Skomentuj