Tam sa wyjsciowe stopnie SE z rezystorem do masy, warto go zmniejszyc co powinno poprawic ''dol''.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa generatora sinusa i prostokąta
Collapse
X
-
Witam
Proponuję spojrzeć tu (mój wątek na triodzie) : http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=15368 .
Po wykonaniu kilku prób (patrz podany link) będę realizował to : http://www.nuxie1.com/guides/fungen-v2-kit.html lub to : http://www.loetstelle.net/projekte/x.../xr2206neu.php .
pozdrawiam
Skomentuj
-
układy ICL8038 i max038 są od dawna nie produkowane i praktycznie nie dostępne za rozsądną cenę.
Zamieszczone przez dolphin123raven1985 a widziales moze w sieci projekt plytki pod termotransfer ?
Skomentuj
-
Panowie jest grupowe zamowienie na triodze generatora audio z wyświetlaną częstotliwością na wyświetlaczu. Prostokat trojkat i sinus w pasmie 10Hz-28kHz :!:
Jesli sa chetni to prosilbym napisac liste tu a ja zajme sie reszta. Dokladnie doczytac mozna o jego parametrach w pierwszych dwóch postach:
http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=15963
Całość zamyka się w stówce
Skomentuj
-
Taki gen to raczej do celów poznawczych samej techniki DDS bo lepsze parametry będzie maiła karta w kompie. No i żeby zmierzyć charakterystykę nawet najprostszego wzmacniacza trzeba mieć co najmniej 1Mhz.
Ja się ostatnio zabrałem za DDS z prawdziwego zdarzenia (zrobienie analogowo gen. pokrywającego zakres kilka Hz do kilka Mhz to marzenie ściętej głowy) na razie wszystko chodzi na płytce testowej Spartan3E Starter Kit gdzie jest śmieciowy przetwornik D/A i f. to max 200Khz.
zrobione jest:
- sinus (na razie lin. interpolacja aby zmniejszyć pamięć pamięć próbek)
- trójkąt
- piła
- prostokąt (do gen. prostokąta DAC potrzebny nie jest i max f. to 10Mhz :)
- dowolny przebieg :) ładowany z kompa.
Obecnie trwają poszukiwania odpowiedniego przetwornika D/A który był by w miarę tani, dostępny, miał przyzwoite parametry i posiadał obudowę z widocznymi nóżkami :)
Przy obecnym tępię prac projekt powinien być gotowy w wakacje :) Przewidywany koszt to około 300-400PLN + spore doświadczenie w lutowaniu SMD :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123"Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej"
Skomentuj
-
Dokladnie tak jak piszesz raven to zabawka do sprawdzenia swojego sluchu tylko po co wywalac na to kase i sie meczyc z lutowaniem? Jak ktos nie wie do czego mu potrzebny generator to go bedzie chcial zrobic.
Nie wiem czy wiecie ale najpierw potrzebny jest oscyloskop zeby wogule byl potrzebny generator.
Prostokat z generatora DDS musi byc baaaaaaaardzo kiepski. To raczej powinno sie nazywac pseudoprostokat :) Moze autor owego generatora powie nam jaki czas narastania ma ten prostokat?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekProstokat z generatora DDS musi byc baaaaaaaardzo kiepski. To raczej powinno sie nazywac pseudoprostokat :) Moze autor owego generatora powie nam jaki czas narastania ma ten prostokat?
[ Dodano: 2010-03-17, 16:24 ]
f ok 800Khz w sumie nie tak źle ale phase accumulator taktowany jest zegarem 200Mhz :)
(zegar na płytce jest powielany w PLL x 4 trafia na 32bitowy phase accumulator dalej na kolejny PLL x16 a z stamtąd na dzielnik i dopiero na wyjście)
(Zdjęcie jest marnej jakości bo żeby coś wyszło musiałem zrobić filmik :) )
Tak wygląda wyjście bezpośrednio z phase accumulator a więc nie już nie za ciekawie i tak to tradycyjnie jest robione. Jak to się jeszcze przepuści przez D/A to już całkowicie do niczego się nie nadaję. Dlatego w profesjonalnych dds-ach prostokąt formowany jest z sinusa za pomocą odpowiednio szybkiego komparatora.
Najciekawsze w tym wszystkim jest to że fizycznie całe urządzenie istnieje jako plik tekstowy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekNie wiem czy wiecie ale najpierw potrzebny jest oscyloskop zeby wogule byl potrzebny generator.
Jeśli chodzi o ten projekt to wszystko w wątku jest opisane także myślę, że rozweieje on wszelkie wątpliwości zarówno pozytywnie jak i negatywnie.
Skomentuj
-
Hehe to nie stara płyta z PC-ta :) tylko płytka startowa dla układów programowalnych fpga (
na płytce siedzi układ z kilkoma milionami bramek, przerzutników które można sobie dowolnie łączyć :) wchodzi do niego 32 bitowy proc razem z otoczeniem :)
Taka płytka to bardzo fajna rzecz bo jak potrzebny mi np taki generator dds to sobie go opisuje w języku opisu sprzętu, i mam :) Jak całość doczeka się finalizacji to dla chętnych udostępnię plik konfiguracyjny :) Co do szczegółów to zwykły dds czyli rejestr, sumator, tabelka sinusa i mały procek który tym wszystkim steruje :) wszystko w tym układzie - zajmuje mniej niż 5% jego zasobów :)
Niestety parametry generatora głównie zależą od parametrów przetwornika C/A na celowniku mam MAXIM MAX5884 (200Mhz 14bit) cena około 10euro a więc znośna niestety obudowa QFN i nie mam pojęcia czy da się to ręcznie lutować :sad:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX5884.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985niestety obudowa QFN i nie mam pojęcia czy da się to ręcznie lutowaćAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj