Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa generatora sinusa i prostokąta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tam sa wyjsciowe stopnie SE z rezystorem do masy, warto go zmniejszyc co powinno poprawic ''dol''.

Skomentuj

Panowie przegladal ktos z Was schematy w sieci na XR2206 co godne jest wykonania ? I zeby nie byl tez jakis przesycony niepotrzebnie :wink:

Skomentuj

Ten z AVT .

Skomentuj

raven1985 a widziales moze w sieci projekt plytki pod termotransfer ?

Skomentuj

Na ICL8038:
            1.Radioelektronik 4/1982 (bardzo rozbudowany,kilka pcb)
            2.Praktyczny Elektronik 12/1994,1/1995 (rozbudowany,nieco prostrzy od tego wyzej,dwa pcb)
            3.Praktyczny Elektronik 2/1999 (prosta wersja,jedno nieduze pcb,łatwy do zrobienia)

Skomentuj

Na MAX038 full projekt regulacja na PIC
              http://bygselvhifi.dk/freqsynth.htm

Skomentuj

Witam

Proponuję spojrzeć tu (mój wątek na triodzie) : http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=15368 .
                Po wykonaniu kilku prób (patrz podany link) będę realizował to : http://www.nuxie1.com/guides/fungen-v2-kit.html lub to : http://www.loetstelle.net/projekte/x.../xr2206neu.php .

pozdrawiam

Skomentuj

układy ICL8038 i max038 są od dawna nie produkowane i praktycznie nie dostępne za rozsądną cenę.
                  Zamieszczone przez dolphin123
                  raven1985 a widziales moze w sieci projekt plytki pod termotransfer ?
                  http://www.elportal.pl/pcb/avt2495.zip tylko plik .pcb protela.

Skomentuj

no i co dolphin123?

Skomentuj

Panowie jest grupowe zamowienie na triodze generatora audio z wyświetlaną częstotliwością na wyświetlaczu. Prostokat trojkat i sinus w pasmie 10Hz-28kHz :!:
                      Jesli sa chetni to prosilbym napisac liste tu a ja zajme sie reszta. Dokladnie doczytac mozna o jego parametrach w pierwszych dwóch postach:
                      http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=15963
                      Całość zamyka się w stówce

Skomentuj

Taki gen to raczej do celów poznawczych samej techniki DDS bo lepsze parametry będzie maiła karta w kompie. No i żeby zmierzyć charakterystykę nawet najprostszego wzmacniacza trzeba mieć co najmniej 1Mhz.
                        Ja się ostatnio zabrałem za DDS z prawdziwego zdarzenia (zrobienie analogowo gen. pokrywającego zakres kilka Hz do kilka Mhz to marzenie ściętej głowy) na razie wszystko chodzi na płytce testowej Spartan3E Starter Kit gdzie jest śmieciowy przetwornik D/A i f. to max 200Khz.
                        zrobione jest:
                        - sinus (na razie lin. interpolacja aby zmniejszyć pamięć pamięć próbek)
                        - trójkąt
                        - piła
                        - prostokąt (do gen. prostokąta DAC potrzebny nie jest i max f. to 10Mhz :)
                        - dowolny przebieg :) ładowany z kompa.
                        Obecnie trwają poszukiwania odpowiedniego przetwornika D/A który był by w miarę tani, dostępny, miał przyzwoite parametry i posiadał obudowę z widocznymi nóżkami :)
                        Przy obecnym tępię prac projekt powinien być gotowy w wakacje :) Przewidywany koszt to około 300-400PLN + spore doświadczenie w lutowaniu SMD :)

Skomentuj

Po co Ci generator 10hz - 28khz? Przeciez kazdy wzmacniacz ma szersze pasmo. Zwykla karta muzyczna wygenerujesz podobne przebiegi. I to jeszcze uklad mikroprocesorowy, po co?

Skomentuj

Bo to pasmo obejmuje zakres ludzkiego słuchu i mi to wystarczy :wink:
                            Autor projektu napisał:
                            "Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej"

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                              "Zakres generowanych częstotliwości może być w zasadzie dowolny od 0.1Hz do 880kHz, to tylko kwestia zmiany tablic w programie. Zaproponowałem 28kHz, bo nie widzę potrzeby sprawdzania wyżej"
                              No jak nie widzi takiej potrzeby to jego szczęście :) mi potrzebny jest 10Mhz żeby zmierzyć pełną charkę wzmaka. 880khz to już był by użyteczny.

Skomentuj

Dokladnie tak jak piszesz raven to zabawka do sprawdzenia swojego sluchu tylko po co wywalac na to kase i sie meczyc z lutowaniem? Jak ktos nie wie do czego mu potrzebny generator to go bedzie chcial zrobic.

Nie wiem czy wiecie ale najpierw potrzebny jest oscyloskop zeby wogule byl potrzebny generator.

Prostokat z generatora DDS musi byc baaaaaaaardzo kiepski. To raczej powinno sie nazywac pseudoprostokat :) Moze autor owego generatora powie nam jaki czas narastania ma ten prostokat?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Prostokat z generatora DDS musi byc baaaaaaaardzo kiepski. To raczej powinno sie nazywac pseudoprostokat :) Moze autor owego generatora powie nam jaki czas narastania ma ten prostokat?
                                  Jest kiepski. Wieczorem wrzucę fotkę. Dla małych częstotliwości jest jako tako ale dla większych przypomina już bardziej pijany trapez :)

[ Dodano: 2010-03-17, 16:24 ]
                                  f ok 800Khz w sumie nie tak źle ale phase accumulator taktowany jest zegarem 200Mhz :)
                                  (zegar na płytce jest powielany w PLL x 4 trafia na 32bitowy phase accumulator dalej na kolejny PLL x16 a z stamtąd na dzielnik i dopiero na wyjście)

(Zdjęcie jest marnej jakości bo żeby coś wyszło musiałem zrobić filmik :) )
                                  Tak wygląda wyjście bezpośrednio z phase accumulator a więc nie już nie za ciekawie i tak to tradycyjnie jest robione. Jak to się jeszcze przepuści przez D/A to już całkowicie do niczego się nie nadaję. Dlatego w profesjonalnych dds-ach prostokąt formowany jest z sinusa za pomocą odpowiednio szybkiego komparatora.

Najciekawsze w tym wszystkim jest to że fizycznie całe urządzenie istnieje jako plik tekstowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Nie wiem czy wiecie ale najpierw potrzebny jest oscyloskop zeby wogule byl potrzebny generator.
                                    Pisałem już wiele razy, że mam ich dwa :wink:

Jeśli chodzi o ten projekt to wszystko w wątku jest opisane także myślę, że rozweieje on wszelkie wątpliwości zarówno pozytywnie jak i negatywnie.

Skomentuj

Jak Ci sie raven udalo ze starej plyty PC zrobic taki fajny generator? :)

Skomentuj

Hehe to nie stara płyta z PC-ta :) tylko płytka startowa dla układów programowalnych fpga (
                                        na płytce siedzi układ z kilkoma milionami bramek, przerzutników które można sobie dowolnie łączyć :) wchodzi do niego 32 bitowy proc razem z otoczeniem :)
                                        Taka płytka to bardzo fajna rzecz bo jak potrzebny mi np taki generator dds to sobie go opisuje w języku opisu sprzętu, i mam :) Jak całość doczeka się finalizacji to dla chętnych udostępnię plik konfiguracyjny :) Co do szczegółów to zwykły dds czyli rejestr, sumator, tabelka sinusa i mały procek który tym wszystkim steruje :) wszystko w tym układzie - zajmuje mniej niż 5% jego zasobów :)
                                        Niestety parametry generatora głównie zależą od parametrów przetwornika C/A na celowniku mam MAXIM MAX5884 (200Mhz 14bit) cena około 10euro a więc znośna niestety obudowa QFN i nie mam pojęcia czy da się to ręcznie lutować :sad:
                                        http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX5884.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                                          niestety obudowa QFN i nie mam pojęcia czy da się to ręcznie lutować
                                          Dobry topnik i lutownica z regulacją temp i da radę...nie takie rzeczy się robiło :P
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...