Poświęcę się dla dobra sprawy, bo byłbym zainteresowany
Jak się rękę okiełzna, to takim wynalazkiem da rade szybko i sprawnie... tylko drucik nieemaliowany oczywiście
To jest ta obudowa z podgietymi wyprowadzeniami pod spod, to chyba da sie do niej podstawke przewlekana kupic.
Z lutowaniem tez nie ma wiekszego problemu bo zalewa sie wszystkie nogi cyna a potem plecionka miedziana usuwa nadmiar cyny. Wylutowac bezstratnie to moze byc problem z lutowaniem nie powinno go byc.
Zrób lepszą za taką cenę. Sam też zamówiłem płyteczkę. No i nie obrażaj zaocznie triodowiczów - autorów projektu.
Ten generator z linku nie tknąłbym nawet patykiem przez szmatę, nie ma porównania z tym z triody.
Zrób lepszą za taką cenę. Sam też zamówiłem płyteczkę. No i nie obrażaj zaocznie triodowiczów - autorów projektu.
Ten generator z linku nie tknąłbym nawet patykiem przez szmatę, nie ma porównania z tym z triody.
Nikogo nie mam zamiaru obrażać !
OK. To co zamierzasz tym generatorem mierzyć konkretnie ?
Bo ja mam konkretne zarzuty.
- za małą częstotliwość żeby zmierzyć charakterystykę nawet wzmacniacza lampowego (np mój lampiak ma -3dB na 70Khz, tranzystor 2MHz)
- za duże zniekształcenia sinusa by móc mierzyć THD.
- puszczenie prostokąta przez DAC-a co jest bezsensu, przebieg prostokątny można wyprowadzić bezpośrednio z wy. proca przez odpowiedni bufor. Mając wtedy szybkie zbocza.
- brak filtru anty-alias co może być problemem.
Jeśli zaletą ma być to że jest tani to żadna zaleta jeśli jest nieprzydatny.
To szybko uderzaj z nimi na triode, może cos da sie jeszcze w tym układzie polepszyc.
Zamieszczone przez raven1985
- za duże zniekształcenia sinusa by móc mierzyć THD.
Zeby mierzyc zniekształcenia rzędu 0,001% trzeba miec generator 0,0001% co jest praktycznie awykonalne. Zreszta w układach lampowych 0,1% to juz duzy sukces.
Zamieszczone przez raven1985
- za małą częstotliwość żeby zmierzyć charakterystykę nawet wzmacniacza lampowego (np mój lampiak ma -3dB na 70Khz, tranzystor 2MHz)
Spokojnie da sie pomierzyc, a 2MHz to zaproszenie do wzbudzeń, zbierania wszelkiej maści zakłocen RF itp. pomijajac kwestie sensu stosowania takiego pasma dla audio.
To szybko uderzaj z nimi na triode, może cos da sie jeszcze w tym układzie polepszyc.
Nie mam tam konta jak będę miał chwilę to uderzę.
Zamieszczone przez brencik
Zeby mierzyc zniekształcenia rzędu 0,001% trzeba miec generator 0,0001% co jest praktycznie awykonalne. Zreszta w układach lampowych 0,1% to juz duzy sukces
0.001% ma generator z mostkiem Wiena - ne5532 + żarówka + kilka elementów biernych.
Jak dołożysz 2 operacyjni i feta to można spokojnie zejść do 0.0005%.
Zresztą do układów lampowych i podstawowych pomiarów wystarczy przyzwoita karta dźwiękowa. No i zniekształcenia poniżej 0.001% mają tylko nieliczne wzmacniacza (np mój :) i nie jest to żaden wyczyn na diyaudio.com jest taki co ma 1ppm dla 20Khz. :) http://www.diyaudio.com/forums/solid...-poweramp.html http://www.synaesthesia.ca/PGP.html
Zamieszczone przez brencik
Spokojnie da sie pomierzyc, a 2MHz to zaproszenie do wzbudzeń, zbierania wszelkiej maści zakłocen RF itp. pomijajac kwestie sensu stosowania takiego pasma dla audio.
Skomentuj