Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na 2x LM3875

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz na 2x LM3875

Witam. Jest to mój pierwszy temat i post na tym forum więc wszystkich serdecznie witam. Aktualnie posiadam dwie końcówki mocy LM3875, które chciałbym użyć do zasilenia subwoofera na głośniku GDN 22/140/8 STX'a. Z jednokanałowym wzmacniaczem nie ma problemu, jednak nie potrafię stworzyć aplikacji na dwóch zmostkowanych układach. Jeśli ktoś ma dostęp do schematu z takim układem bądź jest w stanie dać jakieś wskazówki to bardzo bym prosił.

Pozdrawiam i z góry dziękuję. ;]

nie słyszałem o mostkowaniu 3875
    mostkować na 100% się da lm3886

Skomentuj

Mi wydaje się że da się praktycznie każdy wzmacniacz operacyjny mostkować, z tym że jeden wzmacniacz wzmacnia dodatnie półfale a drugi ujemne na tym to chyba polega. Mój problem polega na tym ze nie wiem jak je połączyć...

Skomentuj

Tutaj masz przykład mostka LM3886.
        Tutaj nota LM3875, działaj :)

Skomentuj

Tu masz wersję Veterana nawet na 3xLM3875 w mostku:
          http://www.speedyshare.com/files/209...80_VETERAN.rar
          Zamiast trzech wstaw dwie i też dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            3xLM3875 w mostku
            raczej polaczenie rownolegle lmów, bo jak wyobrazasz sobie mostek na 3 wzmacniaczach? (zasada dzialania mostka)

Skomentuj

hmm... już mam pewien pomysł, teraz mam pytanie jaki filtr zrobić do tego wzmacniacza przeznaczonego do subwoofera?

Skomentuj

aktywny dolnoprzepustowy. na allegro jest ich wiele

Skomentuj

Mozna kupic filtr od razu z wyjsciem ktore ma odwrocona faze wtedy nic z koncowkami nie trzeba kombinowac zeby pracowaly w mostku.

Skomentuj

Witam. Z kolegą zrobiliśmy taki układ, filtr jest na podstawie tego z działu Elektronika

http://yfrog.com/5uwzmacniaczgifj

Skomentuj

To moj filtr z modulu suba na TDA wiec bedzie dzialal. Aplikacja LM-ow jest do dupy i radzilbym zrobic klasyczna a nie ten wynalazek. W tym ukladzie wzmacniacz pracuje ze stalonapieciowa petla sprzezenia zwrotnego co bedzie powodowalo duze napiecie stale na wyjsciu. Do subwofera nie sa potrzebne wyjsciowe cewki, moze sie przydac zobel ktory kompensuje duza indukcyjnosc glosnika niskotonowego. Bez niego uklad moze sie wzbudzac co robi np kazdy TDA7294 a standardowo nie ma w amplikacji zobela.

Skomentuj

hmm.. dzieki za odpowiedź, jesteś w stanie zmodyfikować trochę ten układ aby poprawnie działał, bo za bardzo nie wiem o co chodzi...

[ Dodano: 2010-02-15, 16:48 ]
                        Witam ponownie, przeanalizowałem układ i nie wiem czy dobrze myślę, ale składowa stała jest już odseparowana od filtru dolnoprzepustowego, ewentualnie kondensatory można dać szeregowo z rezystorami R1.

Skomentuj

mam pytanie wszędzie szukam i nie mogę znaleźć czy jest jakaś róznica w jakości dzwięku między (lm 3886)
                          1. gainclone
                          2.AVT2180
                          3.AL-37 Końcówka mocy stereo 2x68W z Zasilaczem
                          4. ewentualnie jaki nowy wzmacniacz (od jakiej kwoty) ma jakość porównywalną z lm3886

Skomentuj

Zamieszczone przez mały
                            mam pytanie wszędzie szukam i nie mogę znaleźć czy jest jakaś róznica w jakości dzwięku między (lm 3886)
                            1. gainclone
                            2.AVT2180
                            3.AL-37 Końcówka mocy stereo 2x68W z Zasilaczem
                            4. ewentualnie jaki nowy wzmacniacz (od jakiej kwoty) ma jakość porównywalną z lm3886
                            Przeciez to wszystko to samo...
                            Co do jakosci to ciezko znalesc gorszy poprostu. LM3886 to zwylky, smieciowy scalaka za pre zł stosowany w chinskiej masówce.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                              LM3886 to zwylky, smieciowy scalaka za pre zł stosowany w chinskiej masówce.
                              nie taki śmieciowy to raz a daw to nie jest stosowany tylko w chińskiej masówce ale też w wzmacniaczach za grubą kasę(tego akurat nie potrafię pojąć ale skoro ludzie są zadowoleni i kupują to dlaczego by takiego rozwiązania nie stosować:) )

Skomentuj

Hmm, sa to jedne z lepszych układów scalonych przeznaczonych do audio. Ostatnio w Elektronice praktycznej było kilka artykułów na temat scalonych wzmacniaczy audio. I tam znalazły się właśnie te LMy i inne.

Skomentuj

GC taki śmieciowy a w monitorach APS na seasach stosują TDA7294 :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez yaku150
                                    przeanalizowałem układ i nie wiem czy dobrze myślę, ale składowa stała jest już odseparowana od filtru dolnoprzepustowego, ewentualnie kondensatory można dać szeregowo z rezystorami R1.
                                    Mniej wiecej o to chodzi, R7 20k i wtedy C10 moze byc duzo mniejszy. Szeregowo z R1 kondensatory min 10uF ten dolny bezposrednio do scalaka a nie za C10.
                                    Nie wiem po co sa te elementy kompensacyjne, nie mierzylem ich wplywu a typowa aplikacja ich nie ma.

Zamieszczone przez csbiczek
                                    ale też w wzmacniaczach za grubą kasę
                                    W jakich? Znam firmowe konstrukcje na tych scalakach i jest to zawsze tania seria. Nikt nie robi wysokiej klasy wzmacniacza na scalaku chocby dlatego ze by sie tym przyznal ze nie zna sie na elektronice. Scalaki dobre sa dla amatorow ktorzy potrafia tylko lutowac. A to ze jest gro osob ktore dazy ten scalak kultem to juz inna sprawa, sa to i tak tylko amatorzy hobbysci a kazdy moze sobie zalozyc klub zwolennikow czegokolwiek.

Zamieszczone przez dolphin123
                                    GC taki śmieciowy a w monitorach APS na seasach stosują TDA7294 :razz:
                                    I nie tylko w monitorach APS ale wielu innych, choc to nie o to chodzi bo ludzie zawodowi wiedza ze nie brzmienie tkwi w kawalku wzmacniacza tylko zupelnie gdzie indziej.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      I nie tylko w monitorach APS ale wielu innych, choc to nie o to chodzi bo ludzie zawodowi wiedza ze nie brzmienie tkwi w kawalku wzmacniacza tylko zupelnie gdzie indziej.
                                      po części się zgodzę, ale pamiętać trzeba że zestaw gra tak słabo jak jego najsłabszy element.. Oboje wiemy ile do dźwięku wprowadziłaby zmiana tda na końcówki z tranami, jeśli nie robiłoby to różnicy wszyscy cieszyliby się tadkami.

Skomentuj

Zmodyfikowałem to:

teraz dobrze?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X