Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ulepszony (?) symasym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Manstaff11
    Skoro w takim razie przeszedł test z obciążeniem pojemnościowym to myślę, że można sobie darować na wyjściu tą cewkę.
    No wlasnie przeszedl bo ma cewke na wyjsciu. Jak ja wywale i sprawdze jeszcze raz to dopiero wtedy bedzie wiadomo czy jest potrzebna.

Skomentuj

czekam na testy irku zabrałem się za następną wersję poprawiam wszystko na co ludzie zwracali uwagę i kilka własnych zabiegów też dodam

Skomentuj

Cewka raczej nie zaszkodzi, z nia jest widoczny niewielki przezut wiec bez niej na pewno bedzie gozej.
        Symek ''jedzie'' na opinii wiec wersja bez cewki to nie symek wiec z zalozenia nie bedzie dobrze grac.

Skomentuj

zgadzam się, ale ludzie po prostu tacy są miejsce na cewkę będzie zawsze najwyżej sobie ktoś wstawi zworkę

Skomentuj

Opinia jedynie zachęciła mnie do zainteresowania się tym wzmacniaczem. Trafiłem na wyniki pomiarów/parametry symka i wydały mi się przyzwoite jak na wzmacniacz DIY. Nie znając ich nie zdecydowałbym się na budowę tego wzmacniacza, mam umysł techniczny i nie mogę się kierować wyłacznie "odczuciami" innych. Budowy zaniechałem jednak ze względu na problemy ze wzbudzaniem się, cóż mi po parametrach jak wzmacniacz nie działa jak powinien. Wróciłem do tematu jak się pojawiła płytka flodinsa i głosy, że problemy ze wzbudzaniem zostały rozwiązane dzięki niej, mimo to trochę ryzykowałem. Po zbudowaniu go na najzwyklejszych dostępnych elementach byłem zadowolony z tego jak gra. Dlatego też zalezy mi, żeby pracował poprawnie i na zwiększeniu jego funkcjonalnosci (np. o wspomniane zabezpieczenia).
            Co do cewki to pytałem, bo wiem, że Irek jej nie daje w swoich wzmacniaczach (np. w Uniampie), gdzieś też napisał, że to poprawia szybkość narastania sygnału. Dla mnie to jeden grzyb czy wprowadzone zmiany spowodują, że symek przestanie byc symkiem, ważne jaki będzie pod względem technicznym
            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
              Trafiłem na wyniki pomiarów/parametry symka i wydały mi się przyzwoite jak na wzmacniacz DIY.
              A jakich pomiarach mowisz? Wyniki pomiarow zaleza w duzej mierze od sposobu ich wykonywania dlatego nie dziwie sie ze malo kto na nie zwraca uwage.

Cewka jako indukcyjnosc oczywiscie ogranicza napiecie narastania ale to jest tak mala cewka ze nie ma o czym gadac. We wzmakach klasy D cewki wyjsciowe sa wrecz gignatyczne co daje beznadziejnie male napiecia narastania a jakos wzmacniacze funkcjonuja i sa czasami oceniane bardzo wysoko.

Bez cewki na obciazeniu pojemnosciowym wzmacniacz moze sie wzbudzic, moje wzmacniacze jej nie maja i sie nie wzbudzaja, bo sa odpowiednio skompensowane.
              Widzialem pomiary haj-enow ktore sie wzbudzaly ze grozilo ich uszkdozeniem. Przy nich symek czy holton to tylko lekkie podwzbudzenie dosc szybko tlumione.

Skomentuj

Zamieszczone przez Irek
                No wlasnie przeszedl bo ma cewke na wyjsciu. Jak ja wywale i sprawdze jeszcze raz to dopiero wtedy bedzie wiadomo czy jest potrzebna.
                Robiłem jakiś czas temu testy bez cewy, nie wyglądało to najlepiej, więcej niż 0.5uF/8om nie odważyłem się podłączyć, ale tragedii też nie było. Wzmacniacz był zmontowany na kawałku uniwersalki co mogło mieć znaczenie - miałem zamiar zabrać się za poprawę tej kompensacji ale okazało się że nie ma czego poprawiać :)
                Wygląda na to że nie pochlebne opinie o tym wzmacniaczu (w tym moje :) ) symek zawdzięcza głównie oryginalnemu PCB.
                Od siebie dodał bym tylko jeden rezystor w układzie polaryzacji stopnia wy. :)

Co do samego układu symka to nie jest to absolutnie nic specjalnego, na tej topologii działa co drugi fabryczny wzmacniacz (praktycznie wszystkie Denony) układ znany od lat 70 i kompletnie nie wiem z kąt się bierze jego popularność.

Skomentuj

Nie był to chyba pełen zestaw pomiarów, jakie być powinny. Pavel Macura, gość który poprawił tą kompesacje dla Toshib dając 3,3pF zrobił odrazu pomiary damping factor, pasma przenoszenia, slew rate i THD przy różnych mocach.

Tutaj jest link gdzie opisuje problem wzbudzania się: http://web.telecom.cz/macura/symasym.html

A tutaj są pomiary: http://web.telecom.cz/macura/review.htm

Z tym, że oczywiście robione to było na starej płytce.
                  Możę gdy będę miał dostęp do sprzętu to też może zrobię jakieś pomiary, trochę o tym było na zajęciach :wink:

Skomentuj

Kurde jak ja nie lubie zle wykonanych albo niekompletnych pomiarow.

Dlaczego napisal ze wzmacniacz ma THD=0,003% jak na zamieszczonych wykresach jest w najlepszym razie 0,007%?

DF 100 ale dla 4 czy 8om?

Pomiaram mozna zaglowac w dowolny sposob dlatego nikt na nie nie zwraca uwagi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Dlaczego napisal ze wzmacniacz ma THD=0,003% jak na zamieszczonych wykresach jest w najlepszym razie 0,007%?
                      Napisał, że dla small signal i 8om, ale takiego pomiaru nie zamieścił.

Też kiedyś mierzyłem thd symasyma na mjl'ach dla 8om/5W/1kHz, Pomiar był amatorski, tranzystory nie parowane i THD wyszło mi duuużo większe, ale głównie druga harmoniczna. Zresztą na tych pomiarach to też głównie druga harmoniczna, którą osobiście wolałbym mieć większą.

Generalnie to chyba ważniejszy jest pomiar dla małych mocy. 16W na średnioefektywnych głośnikach to już niezły łomot, więc kogo tu interesuje thd o odstępie większym jak 90dB?

Skomentuj

Amatorskie pomiary kartą dźwiękowa zawsze są tylko orientacyjne i służą bardziej sprawdzeniu czy nic się nie spartoliło :) Dla różnych kart dźwiękowych mogą być różne wyniki.
                        Zamieszczone przez januss73
                        Też kiedyś mierzyłem thd symasyma na mjl'ach dla 8om/5W/1kHz, Pomiar był amatorski, tranzystory nie parowane i THD wyszło mi duuużo większe, ale głównie druga harmoniczna. Zresztą na tych pomiarach to też głównie druga harmoniczna, którą osobiście wolałbym mieć większą.
                        To dziwne że 2 jest dominująca przy takiej symetrycznej topologii parzyste się kompensują.

Skomentuj

Najpierw to trzeba zmierzyc sama karte muzyczna, moja ma miedzy wejsciem a wyjsciem THD na poziomie 0,001% a z zewnetrznym generatorem schodze do 0,0005%.

A co to znaczy small signal? Czym nizsza amplituda sygnalu tym wyzsze THD! Bo to sie mierzy THD+N czyli z szumem a przy niskich sygnalach szum jest decydujacy.

Probowalem kiedys zmierzyc symka i sie nie dalo bo jakies dziesiatki procenta wychodzily, pewnie sie wzbudzal. Jak bede mial gotowca to zmierze, choc tak na prawde po co to meirzyc. I tak zalezy to od pradu spoczynkowego a ten sie zmienia wraz z temperatura wiec i THD sie zmieniaja. Powazne pomiary robi sie na wzmacniaczu zimnym i goracym i wtedy widac co i jak sie zmienia.

Skomentuj

Czaruję...
                          X