Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Połączenie dwóch transformatorów
Collapse
X
-
Musisz połączyć równolegle źródła napięcia jakimi są uzwojenia wtórne traf, więc z tego rysunku wynika, że dobrze to rozumiesz,
Do czego Ci wiadomość gdzie jest początek a gdzie koniec uzwojenia? Tam jest prąd zmienny, nie ma tam biegunowości.
No chyba, że nie wiesz jak "zgrać" te uzwojenia, możesz to sprawdzić bardzo prosto miernikiem. Dla pierwszej pary uzwojeń- łączysz jeden niebieski kabelek z trafa 1 z jednym kabelkiem niebieskim z trafa 2 i na pozostałych niepodłączonych niebieskich kabelkach mierzysz napięcie, jeśli miernik pokaże podwojone napięcie jednego uzwojenia to kabelki są źle podłączone(połączenie ich spowoduje zwarcie), musisz zamienić miejscami kabelki z jednego trafa i wtedy znów mierzysz napięcie na nie połączonych kabelkach niebieskich, powinno pokazywać 0V i wtedy jest to dobrze podłączone. Pozostaje jeszcze taka kwestia że jeśli napięcia z obu łączonych uzwojeń będą różne to między nimi popłynie prąd wyrównujący, który niepotrzebnie będzie grzał trafo dlatego ja jeszcze bym zmierzył jaki prąd przepływa po połączeniu tych uzwojeń między jednym uzwojeniem a drugim(oczywiście musisz mieć miernik mierzący prąd zmienny) czyli wpinasz miernik w szereg. Jak pokaże 0A to spoko, jak pokaże jakiś prąd to chyba trzeba będzie inaczej to połączyć...
Tą samą procedurę powtarzasz dla drugiej pary łączonych uzwojeń i masz prawidłowo równolegle połączone trafa :) jeśli coś przekręciłem to niech mnie ktoś poprawi ale to są wiadomości, które znalazłem jakiś czas temu na necie jak szukałem rozwiązania takiego samego problemu. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia jak się zachowa to pod obciążeniem ale na razie to sprawdź.
Ogólnie chodzi o to że aby móc połączyć równolegle uzwojenia muszą one być identyczne, dlatego jeszcze jak masz dokładny miernik(dokładność chociaż do 0,01ohm) to zmierz opór tych uzwojeń, jak będą identyczne i napięcie na nich będzie identyczne to możesz je bez problemu podłączyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gigipawelNo i chciałbym się do wiedzieć czy te kabelki z termokurczkami to początki czy końce uzwojeń ?
strasznie dziwnie chcesz to łączyć, tak jest prościej:
z takiego połączenia na każdym trafku masz jedno uzwojenie 24V 2xA
Skomentuj
-
Oto mój eksperyment.
Podłączyłem tak jak na rysunku niżej.
A gdy łącze wyprowadzenia uzwojeń w sposób taki jak to poprzednio zrobiłem czyli niebieski do niebieskiego i niebieski z termokurczka do niebieskiego z termokurczka
przy połączeniu szeregowym uzwojeń mam 0V.
Który z tych sposobów jest poprawny ? (ten z naprzemiennym łączeniem? )
Wallker dzięki za opis.
No i chyba jest coś takiego jak początek i koniec uzwojeń :) Ah ta praktyka.
Do połączeń raczej poczekam na rzetelną odpowiedź i tak już pewnie naruszoną mam izolacje po sobotnim smażeniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gigipawelKtóry z tych sposobów jest poprawny ? (ten z naprzemiennym łączeniem? )
Niestety trzeba bylo kupic dwa trafa zle nie po 2x24V tlyko 2x12v albo 1x24V.
Teraz to dupa zbita juz, bo uzwojen rownolegle laczyc nie wolno.
Skomentuj
Skomentuj