Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie dwóch transformatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a ja też mam pytanie: czy to ma sens ?

Skomentuj

a ja też mam pytanie: czy to ma sens ?
      Nie.

[ Dodano: 2010-03-06, 13:39 ]
      Uklad ten stanowi zwarcie dla transforamtora. Zreszta widac to na pierwszy rzut oka.

Skomentuj

Podłączał ktoś te trafa równolegle już ?

Ja podpiąłem po jednym z uzwojeń z trafa o tych samych kolorach i niestety nie zadziałało :( Szybko musiałem odłączać zasilanie ! Może trzeba od razu 2 pary (ja nie miałem za bardzo czasu i tak)?

Skomentuj

gigipawel, weź miernik i zmierz na których kabelkach masz przejście
          po takim pomiarze bedziesz miał dwie pary kabelków z przejściem
          jednej pary nie możesz ze soba zwierać tylko łączysz po jednym kabelku z każdej pary
          w ten sposób będziesz miał 2 kabelki podwójne

Skomentuj

Dobrze to rozumuje ?

Tak chciałem podpiąć.

Oczywiście rysunek poglądowy.

No i chciałbym się do wiedzieć czy te kabelki z termokurczkami to początki czy końce uzwojeń ?

Skomentuj

Musisz połączyć równolegle źródła napięcia jakimi są uzwojenia wtórne traf, więc z tego rysunku wynika, że dobrze to rozumiesz,
              Do czego Ci wiadomość gdzie jest początek a gdzie koniec uzwojenia? Tam jest prąd zmienny, nie ma tam biegunowości.
              No chyba, że nie wiesz jak "zgrać" te uzwojenia, możesz to sprawdzić bardzo prosto miernikiem. Dla pierwszej pary uzwojeń- łączysz jeden niebieski kabelek z trafa 1 z jednym kabelkiem niebieskim z trafa 2 i na pozostałych niepodłączonych niebieskich kabelkach mierzysz napięcie, jeśli miernik pokaże podwojone napięcie jednego uzwojenia to kabelki są źle podłączone(połączenie ich spowoduje zwarcie), musisz zamienić miejscami kabelki z jednego trafa i wtedy znów mierzysz napięcie na nie połączonych kabelkach niebieskich, powinno pokazywać 0V i wtedy jest to dobrze podłączone. Pozostaje jeszcze taka kwestia że jeśli napięcia z obu łączonych uzwojeń będą różne to między nimi popłynie prąd wyrównujący, który niepotrzebnie będzie grzał trafo dlatego ja jeszcze bym zmierzył jaki prąd przepływa po połączeniu tych uzwojeń między jednym uzwojeniem a drugim(oczywiście musisz mieć miernik mierzący prąd zmienny) czyli wpinasz miernik w szereg. Jak pokaże 0A to spoko, jak pokaże jakiś prąd to chyba trzeba będzie inaczej to połączyć...
              Tą samą procedurę powtarzasz dla drugiej pary łączonych uzwojeń i masz prawidłowo równolegle połączone trafa :) jeśli coś przekręciłem to niech mnie ktoś poprawi ale to są wiadomości, które znalazłem jakiś czas temu na necie jak szukałem rozwiązania takiego samego problemu. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia jak się zachowa to pod obciążeniem ale na razie to sprawdź.
              Ogólnie chodzi o to że aby móc połączyć równolegle uzwojenia muszą one być identyczne, dlatego jeszcze jak masz dokładny miernik(dokładność chociaż do 0,01ohm) to zmierz opór tych uzwojeń, jak będą identyczne i napięcie na nich będzie identyczne to możesz je bez problemu podłączyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                No i chciałbym się do wiedzieć czy te kabelki z termokurczkami to początki czy końce uzwojeń ?
                nie ma czegoś takiego jak początek i koniec możesz podłączać jak ci się podoba

Skomentuj

Początek i koniec uzwojenia to to samo i niczym się nie różnią więc nie potrzebujesz się tym zajmować, musisz wiedzieć tylko które kabelki to osobne uzwojenia

strasznie dziwnie chcesz to łączyć, tak jest prościej:

z takiego połączenia na każdym trafku masz jedno uzwojenie 24V 2xA

Skomentuj

Wazne sa poczatki uzwojen!!!
                    Podlaczajac odwrotnie bedzie tak jakbyscie podlaczyli dwie baterie 9V ale odwrotnie biegunami! Trafo spalone.

Skomentuj

Tak nie wolno łączyć ! Ze względu na różnice (zawsze są jakieś) między uzwojeniami będą płynąć trudne do przewidzenia prądy wyrównawcze. Najpierw trzeba na każdym uzwojeniu dać mostek prostowniczy i dopiero za nim połączyć.

Skomentuj

Już tak jakby to napisałem..... :neutral:

Skomentuj

Przepraszam nie przeczytałem całości ale jak połączyć nie napisałeś bo pomiar napiecia nic nie da.

Skomentuj

To w takim razie napisz jak to trzeba zrobić skoro wiesz

Skomentuj

Teraz ty nie przeczytałeś :smile:
                              Najpierw trzeba na każdym uzwojeniu dać mostek prostowniczy i dopiero za nim połączyć.

Skomentuj

Zasugerowałem się tym
                                bo pomiar napiecia nic nie da
                                że do bezpośredniego połączenia uzwojeń pomiar napięcia nić nie da czy połączenia za mostkami prostowniczymi rozwiąże wszystkie problemy łączenia traf?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Oto mój eksperyment.
                                    Podłączyłem tak jak na rysunku niżej.

A gdy łącze wyprowadzenia uzwojeń w sposób taki jak to poprzednio zrobiłem czyli niebieski do niebieskiego i niebieski z termokurczka do niebieskiego z termokurczka
                                    przy połączeniu szeregowym uzwojeń mam 0V.

Który z tych sposobów jest poprawny ? (ten z naprzemiennym łączeniem? )

Wallker dzięki za opis.

No i chyba jest coś takiego jak początek i koniec uzwojeń :) Ah ta praktyka.
                                    Do połączeń raczej poczekam na rzetelną odpowiedź i tak już pewnie naruszoną mam izolacje po sobotnim smażeniu.

Skomentuj

gigipawel, co chcesz osiągnąć przez takie połączenie?
                                      To samo masz przecież przy odpowiednim połączeniu uzwojeń jednego transformatora

Skomentuj

Połączyć równolegle 2 transformatory żeby z 2 x 80 W mieć 1x160W.

Skomentuj

Który z tych sposobów jest poprawny ? (ten z naprzemiennym łączeniem? )
                                          Kazdy jest poprawny, zalezy co chcemy uzyskac.
                                          Niestety trzeba bylo kupic dwa trafa zle nie po 2x24V tlyko 2x12v albo 1x24V.
                                          Teraz to dupa zbita juz, bo uzwojen rownolegle laczyc nie wolno.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X