Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

juz dzisiaj nic nie zdzialam bo nie mam oprawki na zarowke ;/

Skomentuj

ja lutuje bezposrednio do zarowki

Skomentuj

mi jakos nie wiem czemu to nie wychodzi :mrgreen:

[ Dodano: 2010-03-04, 09:49 ]
        No ok ustawiliśmy 100mA w lewo się zwieksza w prawo zmniejsza... Ale na rezystorach nic się nie zmieniło i co dalej już ma być ok?

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
          No ok ustawiliśmy 100mA w lewo się zwieksza w prawo zmniejsza... Ale na rezystorach nic się nie zmieniło i co dalej już ma być ok?
          To co piszesz jest niestety niemozliwe. Jak prad plynie przez rezystor to wystepuje na nim napiecie. Napiecie na rezystorach zrodlowych bedzie bardzo male dlatego wygodniej mierzyc prad jako suma pradu zasilania. Przy wlaczeniu koncowki plynie jakis niewielki pard 10-20mA ktory pobiera sama koncowka a potem krecac pr-kiem od pradu zwiekszasz go i jesli jest 100mA to jest juz ok. Wiekszo prad to nieco mniejsze znieksztalcenia ale wieksze nagrzewanie tranzystorow mocy, wiec na razie zostaw jak jest. I tak pod wplywem temperatury bedzie sie on zmienial, dobrze jest sprawdzic na goraco czy za bardzo nie spadl.

Tu masz wszystko o tym ukladzie:
          http://www.fratu.pl/irek/?holton400-%28al13%29,46

Skomentuj

,Ok podłączylismy głośnik i gra dobrze nie ma zakłóceń czyli prąd nie jest zbyt mały. A od czego zależy głośnoć? Czy jeśli zwiekszymy prąd to zagra głośniej?

Skomentuj

He he głośność nie zależy w żaden sposób od prądu spoczynkowego, jedynie od skuteczności głośnika (głównie) i mocy wzmacniacza która zależy od jego napięcia zasilania.

Skomentuj

http://audiomania.info/viewtopic.php?p=211402
                tu masz wszystko wyjasnione co do wzmocnienia i opisane w zadnym wypadku prad nie wplywa na glosnosc

Skomentuj

aha :mrgreen: ok jedna końcówka już dzisiaj sobie grała jutro czas na drugą :razz: miejmy nadzieje

[ Dodano: 2010-03-05, 15:17 ]
                  no i gra druga :mrgreen: Dzięki za pomoc :wink:

[ Dodano: 2010-03-05, 16:18 ]
                  A ten tranzystor Q10 ma miec podkładke mikową, czy nie?

Skomentuj

Czaruję...
                  X