Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha M-85 wymiana tranzystorów mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha M-85 wymiana tranzystorów mocy

Muszę wymienic tranzystory w koncówce mocy ( Yamaha M-85)
    Oryginaly to 2SC2773 / 2SA1169 - niedostepne
    Czym to zastapic ?

Pół minuty z google http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1126101.html :roll:

Skomentuj

Tak 6 sekund z wujem góglem. Z tym ze te 6 sekund doprowadzilo do mojego zapytania na elektrodzie z przed dwóch lat. Niestety tak wychwalane i okrzyczane 2SC 5200/1943 nie zdaja egzaminu. Przy obciazeniu wzmacniacza kolumnami 2 omy wyskakuja jak pchły z psa. Zastanawiam się nad 2SC3264/2SA1295 ale z powodu przykrych doswiadczeń chcialbym uzyskac więcej wiadomosci z doswiadczen innych forumowiczów

Skomentuj

A jesteś pewny że masz oryginalne 2SC 5200/1943? Bo raczej nie powinny wyskakiwać. A coś po drodze jeszcze nie jest uszkodzone?

Skomentuj

Na 2omach to bedzie gigantyczna moc i pewnie z dymem pojda trafa choc pierwsze pewnie tranzystory.

Oryginaly tranow sa w duzych obudowach choc toshiby mysle ze im nie ustepuja w odprowadzaniu mocy.

Pewnie kiepsko przykreciles tranzystory, konieczne sa dobre podkladki i cieniutka warstwa smaru. Na cienkich mikowych i przy dobrym docisku spokojnie wytrzymuja 200W/pare a nawet wiecej. Oczywiscie musi byc zabezpieczenie termiczne na radiatorze bo ten wzmak nie ma radiatora do pracy na 2omach.
          Mogles zle ustawic prad spoczynkowy, oryginalnie jest bardzo duzy wiec warto go zmniejszyc co odciazy tranzystory mocy.
          No i nie wiemy czy na toshibach uklad jest stabilny i sie nie wzbudza, to wszystko trzeba sprawdzic jak sie zmienia tranzystory mocy na inne modele.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
            To nie obciążaj wzmaka 2 ohmami :P tylko 4 lub 8 OHm :) to nie wyskoczą
            Skoro wzmacniacz jest fabrycznie przystosowany do takiego obciążenia to ma na nim dzialać. Być moze te 5200/1943 maja zbyt małą podeszwę ?

bebek161 > a gdzie na tranzystorze pisze czy to jest oryginał ? Wszyscy sprzedają oryginały :sad:

Skomentuj

Ta Yamaha w ogóle nie jest przystosowana do do 2omów więc to też przyczyna. No właśnie poznać nie jest łatwo. Gdzieś na elektrodzie widziałem że ludzie rozróżniali po kolorze i rodzaju napisu na przodzie. Także po rozłupaniu po strukturze krzemu (poszukaj tam, jest opisane). Kup jeszcze parkę tych 2SC 5200/1943 i spróbuj na 4omah. Rozumiem że jak głośniej podkręcisz na tych 2omah to wylatują czy od razu?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Na 2omach to bedzie gigantyczna moc i pewnie z dymem pojda trafa choc pierwsze pewnie tranzystory.
                Trafa siedzą tam od 86 roku i maja sie dobrze to samo z tranzystorami . Wzmacniacz chodzil na 2 omach i nic sie nie dzialo az nie padly elektolity (2 x 33mF) od zasilacza wysokiego napięcia napiecia. Te od napiecia niskiego sa ok. Zamiast tych 33mF dalem 40mF ale to chyba nie ma nic do obecnej usterki ?

Skomentuj

Nic, chyba że nie zwarłeś czegoś przy wymianie. Elektrolity zasilacza wyładowuje się przed grzebaniem jakimkolwiek. A jeszcze raz zapytam: jesteś pewien że wszystkie pozostałe elementy OK?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                    Ta Yamaha w ogóle nie jest przystosowana do do 2omów
                    Ta Yamaha jest przystosowana do 2 omów i na tych 2 omach sobie chodzila az do wyzej opisanej awarii. Zreszta mam do niej dokumentacje serwisową . Ponadto dlaczego są przelaczniki 2/4/8 om dostosowujace wskazniki do poprawnego wskazywania poziomu mocy? Dla ozdoby?

[ Dodano: 2010-03-13, 19:45 ]
                    Nic, chyba że nie zwarłeś czegoś przy wymianie
                    Na 4 i 8 omach pracuje poprawnie, z tym ze na 4 omach przy zejsciach na niskie czestotliwosci przy duzych mocach pojawiaja sie slyszalne znieksztalcenia.
                    Dla janosci to jest wzmacniacz parcujący w klasie G ( H ?)

Skomentuj

Nadal będę twierdził że ten wzmacniacz jest NIE przystosowany do 2omów. W instrukcji nie jest napisane że jest przystosowany. Jeśli tak to pokaż gdzie jest to napisane.
                      Na 4 i 8 omach pracuje poprawnie
                      Masz odpowiedz dlaczego padają:-)

Skomentuj

Radze dobrze czytac instrukcje i oznaczenia z tylu wzmacniacza i przedewszystkim ze zrozumieniem wzmacniacz moze i pracuje pod obciazeniem 2 ohm ale przy podpieciu pary lub par kolumn pod wyjscia np. B i C

Skomentuj

Nawet na plycie czolowej wzmacniacza. Dane masz tu Tam tez masz zdjecia tylnej sciany na ktorej wyraznie pisze jakie obciązenia i jak można podlączyć

[ Dodano: 2010-03-13, 20:34 ]
                          Zamieszczone przez kaman777
                          Radze dobrze czytac instrukcje i oznaczenia z tylu wzmacniacza i przedewszystkim ze zrozumieniem wzmacniacz moze i pracuje pod obciazeniem 2 ohm ale przy podpieciu pary lub par kolumn pod wyjscia np. B i C
                          No a o czym ja piszę ? Przecież nie podlaczam 2 kolumn 2 omowych rownolegle tylko dwie kolumny 4 omowe pod wyjscie np. B+C

Skomentuj

Zamieszczone przez bebe
                            Nawet na plycie czolowej wzmacniacza. Dane masz tu Tam tez masz zdjecia tylnej sciany na ktorej wyraznie pisze jakie obciązenia i jak można podlączyć

[ Dodano: 2010-03-13, 20:34 ]
                            Zamieszczone przez kaman777
                            No a o czym ja piszę ? Przecież nie podlaczam 2 kolumn 2 omowych rownolegle tylko dwie kolumny 4 omowe pod wyjscie np. B+C
                            no a to się równa 8 omów :) czyli spoko :)

Skomentuj

Ja jakoś nie mogę się doczytać na tak małym zdjęciu co tam jest z tyłu napisane... Jeśli łączysz je szeregowo to jest tak jak napisał longer elektro. I po co te nerwy :?:

Skomentuj

Ja jakoś nie mogę się doczytać na tak małym zdjęciu co tam jest z tyłu napisane... Jeśli łączysz je szeregowo to jest tak jak napisał longer elektro. I po co te nerwy :?:
                                Jakie znów nerwy. Ja jestem niespotykanie spokojny czlowiek ;-) . Tylko dalczego nikt nie chce zrozumiec ze ta yamaha moze wspolpracowac z obciązeniem 2 omy i robila to z powodzeniem kilkanascie lat az do opisanej wyzej awarii zasialcza. Tez moze ktos powie ze opowiadam bzdury ze np. yamaha MX-1000 moze wspolpracowac z obciązeniem tylko 1 om ? A przecie wyraznie pisze w instrukcji serwisowej ze może. Ale nie w tym rzecz. Jak tytuł postu glosi potrzebuje pomocy w doborze zamienników a nie dyskusji jakie obciązenie mam do wzmacniacza podpiac. Jest takie jakie dotychczas było i tak ma pozostac

Skomentuj

kolego bebe w instrukcji wzmacniacza wyrażnie pisze że może on pracować z kolumnami 2 omowymi ale tylko i wyłącznie jako b+c czyli 2 + 2 omy =4 omy więc podsumowując nie może on pracować na 2 omach :) ( co złego to nie ja ) :)

Skomentuj

:grin: Ok, odpowiadając na Twoje pytanie nt. 2SC3264/2SA1295 tak, możesz je zastosować tylko kupuj z pewnego źródła

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro
                                      kolego bebe w instrukcji wzmacniacza wyrażnie pisze że może on pracować z kolumnami 2 omowymi ale tylko i wyłącznie jako b+c czyli 2 + 2 omy =4 omy więc podsumowując nie może on pracować na 2 omach :) ( co złego to nie ja ) :)
                                      Alez wy wszyscy jesteście super
                                      Pisze to wyraznie w instrukcji serwisowej którą posiadam w wersji papierowej. Jest podane wyraznie 2 omy= 650wat ( moc dynamiczna) Ponadto po kie licho dali na plycie czolowej przelączniki 2/4/8 om opisane jako load ?
                                      czyli co, producent przeczy sam sobie?
                                      A tranzystory 2SC3264 / 2SA1295 wlasnie zamówilem (10 par dobieranych pod względem HFe) na alegro u sprzedawcy wystepujacym pod nickiem markg_2006 ( dawniej A441)

Skomentuj

To raczej oryginały dostaniesz. A jeszcze jedno pytanie: ile tam jest par komplementarnych na kanał?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X