Zamówilem tez 2 parki STD03 Ciekawym jak sie one spiszą ?
Nie spiszą się bo to darlington-y i nie będą pasować.
Ten link widziałem przykre że aż taka skala tego jest.
Wiem ze to są darlingtony i maja takie być, beda pasować beda, bo to do Settona - Maja zastapić nieosiagalne uklady Sankena S-60W. Zamontowałem zamiennie zamiast nich STK0050 ale nie zdaja egzaminu, powyzej 10 wat mocy można jajka smażyć..........zreszta jak je kupowalem w cybortechu w opisie było zaznaczone ze to chinczyki i nie wolno przekraczać 50%mocy oryginału. W praktyce to 10-20wat gora i to nie za dlugo...
Ten link widziałem przykre że aż taka skala tego jest.
Co ciekawe to podrabiaja te haj-endowe audiofilskie czesci wiec jak ktos ma rozum na miejscu to kupuje standardowe elementy i raczej nie trafi na podrobke.
Mi sie jeszcze podruba nie trafila choc jak zamowie partie tranow to jeden nowy wale mlotkiem zyby potem sie nie okazalo w praniu ze cala partia koncowek pojdzie do poprawki.
Podrubki nie sa wcale zle bo powstaja glownie z powodu zaniechania produkcji oryginalow wiec trudno miec pretensje ze STK sa nieoryginalne skoro oryginalow juz wogole nie ma. A przeciez sprzet trzeba czyms naprawiac.
Wiekszosc podrubek i tak dziala normalnie i nawet o tym ludzie nei wiedza. Jak ktosc robi wzmacniacz 50-100W na parce toshib to nawet podruba bedzie dzialac. Jak ja robie 200-250W/parke to podruba nie ma szans i szybko wychodzi czy to oryginal.
Spytajcie audiofili czy na sluch potrafia rozpoznac podrubke od oryginalu :)
Wiem ze to są darlingtony i maja takie być, beda pasować beda, bo to do Settona - Maja zastapić nieosiagalne uklady Sankena S-60W. Zamontowałem zamiennie zamiast nich STK0050 ale nie zdaja egzaminu, powyzej 10 wat mocy można jajka smażyć..........zreszta jak je kupowalem w cybortechu w opisie było zaznaczone ze to chinczyki i nie wolno przekraczać 50%mocy oryginału. W praktyce to 10-20wat gora i to nie za dlugo...
Jak tak to ok :)
Zamieszczone przez irek
Wiekszosc podrubek i tak dziala normalnie i nawet o tym ludzie nei wiedza. Jak ktosc robi wzmacniacz 50-100W na parce toshib to nawet podruba bedzie dzialac. Jak ja robie 200-250W/parke to podruba nie ma szans i szybko wychodzi czy to oryginal.
Czasami działa czasami nie w tym wzmaku raczej podróby nie przejdą.
Wbrew pozorom ta yamaha nie jest tak mocno wyzylowana. 4pary tranow na 650W i to wklasie 2H to nie tak duzo. 3pary toshib wytrzymaja to w klasycznej klasie AB. Jedyny problem to ze trafa w tym wzmaku sa slabiutkie wiec napiecia bardzo mocno siada co daje mala moc pomairowa ale dynamiczna bardzo duza i a przez to niestety dostaja mocno tranzystory wyjsciowe.
Zdaje sie ze tam jest zasilanie +-90V wiec przy dobrym trafie na 2omach byloby ponad 1200W.
Jedyny problem to ze trafa w tym wzmaku sa slabiutkie wiec napiecia bardzo mocno siada co daje mala moc pomairowa ale dynamiczna bardzo duza i a przez to niestety dostaja mocno tranzystory wyjsciowe.
Zdaje sie ze tam jest zasilanie +-90V wiec przy dobrym trafie na 2omach byloby ponad 1200W.
Bo ja wiem czy w niej trafka sa takie slabiutkie? 2 sztuki po 850 wat kazde
No i jeszcze trzeba wziąc namiar na to ze to nie jest estradówka.
Slabiutkie bo im spada napiecie ze na 2omach jest tylko 650W, przy silnych trafach byloby dwa razy wiecej. Prawdopodobnie moc na 4omach nie wiele sie rozni od mocy na 2omach, to wlasnie swiadczy o slabym trafie.
Wbrew pozorom ta yamaha nie jest tak mocno wyzylowana. 4pary tranow na 650W i to wklasie 2H to nie tak duzo. 3pary toshib wytrzymaja to w klasycznej klasie AB. Jedyny problem to ze trafa w tym wzmaku sa slabiutkie wiec napiecia bardzo mocno siada co daje mala moc pomairowa ale dynamiczna bardzo duza i a przez to niestety dostaja mocno tranzystory wyjsciowe.
Bardziej chodziło mi tak jak już wcześniej pisałeś o szybkość tam jest ten układ korekcji zniekształceń ZDR i jest to kompensowane pod konkretne trany w stopniu wy. jak będą za wole to mogą się różne dziwne rzeczy dziać.
A trafa to wiadomo jak by dali odpowiednio sztywne to wzmak był by 2 x większy, cięższy, i droższy :)
A trafa to wiadomo jak by dali odpowiednio sztywne to wzmak był by 2 x większy, cięższy, i droższy :)
Jednym słowem jak by dać większe trafo, to by już potężna maszyna się z tego zrobiła. Mogła by posłużyć jako wzmak estradowy Podejrzewam że na 4ohm też by moc skoczyła, skoro prz 8 jest 200W Tyle że większy miał by problem ze zmieszczeniem się :roll:
A tak apropo, ile bym za trafo zamiennik do tej yamahy zapłacił? Za takie samo (mniej więcej) jak w orginale?
Jednym słowem jak by dać większe trafo, to by już potężna maszyna się z tego zrobiła. Mogła by posłużyć jako wzmak estradowy Podejrzewam że na 4ohm też by moc skoczyła, skoro prz 8 jest 200W Tyle że większy miał by problem ze zmieszczeniem się :roll:
A tak apropo, ile bym za trafo zamiennik do tej yamahy zapłacił? Za takie samo (mniej więcej) jak w orginale?
Widzę gnebia was te moje trafa mnie tez zaczyna to truć :wink: . Wezme i sprawdze ich wydajnośc pradową.
A co do wagi to ta yamaha waży okolo 25 kg To ile według was powinna ważyć aby uznac za prawidłowy stosunek mocy do wagi ?
Widzę gnebia was te moje trafa mnie tez zaczyna to truć :wink: . Wezme i sprawdze ich wydajnośc pradową.
Hehe, nie wcale nie gnębi mnie twoje trafo, raczej chodzi mi o moje :razz:
Mam tu też swój wątek na forum apropo tej Yamahy, u mnie jest problem z wyświetlaczem, i właśnie trafo mi brzęczy :neutral: Narazie sie nie przejmuje, ale nei wiem czy nie będzie do wymiany. Apropo - u ciebie nie brzęczy??
Hehe, nie wcale nie gnębi mnie twoje trafo, raczej chodzi mi o moje :razz:
Mam tu też swój wątek na forum apropo tej Yamahy, u mnie jest problem z wyświetlaczem, i właśnie trafo mi brzęczy :neutral: Narazie sie nie przejmuje, ale nei wiem czy nie będzie do wymiany. Apropo - u ciebie nie brzęczy??
Brzeczy ci jedno trafko czy obydwa ?
A co do wskazników moze masz cos pokopane z przełacznikiem czułosci ? ( schemat masz ? )
[ Dodano: 2010-03-19, 21:21 ]
Zamieszczone przez raven1985
tam jest ten układ korekcji zniekształceń ZDR i jest to kompensowane pod konkretne trany w stopniu wy. jak będą za wole to mogą się różne dziwne rzeczy dziać
[ Dodano: 2010-03-19, 22:35 ]
Fakt w M-70 jest jedna bidulina Myslałem ze jest mowa o takim jak mój. 200kg :sad: ......... :mrgreen: juz wiem obłoze olowiem.. :evil:
Porownuje wejscie z wyjsciem......
A i jeszcze jedno: czy ma znaczenie Veb tranów mocy. Chodzi o to ze woryginałach jest to 6 V a w tych co kupilem 5V. Pytam tak od wszelkiego przypadku.
Nie ma pod warunkiem że prąd spoczynkowy jest taki sam.
Nie bardzo to rozumiem. Tranzystory wymienię, prądy spoczynkowe ustawie wedle serwisówki to beda wlasciwe ( takie jakie były). Chyba ze chodzi o coś innego ?
A co do wskazników moze masz cos pokopane z przełacznikiem czułosci ? ( schemat masz ? )
Być może. Zresztą przełącznik czułości nie wciska się (trzeba coś podłozyć) ale to raczej nie ma nic do rzeczy, choć z elektroniką układu wyświetlacvza też cos moze być. Schemat mam od Ravena, ale jakos nie za bardzo chce sam tam grzebac... Jak by cię temat zainteresował to możesz sobie tutaj o problemie poczytać - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18724
Zamieszczone przez bebe
Fakt w M-70 jest jedna bidulina Myslałem ze jest mowa o takim jak mój. 200kg :sad:
A mi się pomyliło i też myślałem że mowa o takim jak mój :mrgreen: (niby stoji w temacie marka, ale jak się wczytałem to mi jakoś te 85 na 70 przeskoczyło :mrgreen: :oops:
Skomentuj