Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lampucera/dac do klasyki i jazzu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wracając do tematu, czy ktoś spośród szanownych userów byłby w stanie przedstawić swój model referencyjnej konstrukcji DACa?

Skomentuj

Mój to 1xPCM1794/kanał .
      Wg producenta daje to 132dB dynamiki, oczywiście tylko w laboratorium, ale komu to potrzebne?

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
        Mój to 1xPCM1794/kanał .
        Wg producenta daje to 132dB dynamiki, oczywiście tylko w laboratorium, ale komu to potrzebne?
        Przy tym projekcie PCB raczej 132dB nie ma :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          Zamieszczone przez januss73
          Mój to 1xPCM1794/kanał .
          Przy tym projekcie PCB raczej 132dB nie ma :)
          Z pozoru wygląda może haotycznie. Prowadzenie masy jest starannie przemyślane, osobno cyfrowa, osobno analogowa, zresztą całe zasilanie jest z osobnych traf.

Generalnie przy wzmacniaczu na ful po przyłożeniu ucha do głośnika coś tam trochę szumi, przy gałce ustawionej jak przy normalnym słuchaniu nie słychać nic.

Poza tym w kompie jest już następny, bardziej modułowy projekt.

Autor prosił zdaje się wszystkich o pokazanie swoich wynalazków :) Czyżby sami teoretycy?

Skomentuj

Żeby nie było że tylko teoretyk wielki ze mnie:
            Prototypowy DAC tylko i wyłącznie w celach testowych analogówki.
            - I/V na super szybkich WO (SR 3000v/us, FPB - 30Mhz)
            - wy. filtr pasywny Bessel-a

I/V z artykułu Hawksford-a przystosowany do ad1955.

Zauważyłem że brzmienie dość mocno zależy od wy. filtra i warto popróbować samemu z tym powalczyć a nie kopiować bezkrytycznie rozwiązania z datasheet-ów .

To nikt nie wie jak jest z tym I/V nic nie próbował ?

Skomentuj

raven1985, troche mnie zaskoczyłeś tym pytaniem o I/V. Prawde mówiąć kiedys chwile na to poświęcilem zastanawiajac się dzlaczego taki a nie inny op-amp prponują w nocie aplikacyjnej ale to wszystko. Nie wgłebiałem sie bardziej. Na pewno duzo zależy od filtru ale trzeba do tego podejść ostrożnie i moim zdaniem lepiej zbudować najpierw referenta a później robić swoje warjacje i porównywać. Wychodzenie od razu z założenia, że kombinujemy z filtrem może być troche chybione.

Moja konstrukcja z czasów studenckich, chyba 2004r, gra do dzisiaj i spisuje się całkiem nieźle chociaż pare zmian po drodze zaszło, wtedy na próbe zasilane z dwóch akumulatorów (a co jak hi end :lol: )

dir1703 + pcm1796 + jakieś wypasione opki burr browna których osobiście bym nie dał bo za drogie ale otrzymałem je za free więc czemu nie wetknąć, znajdzie sie też pare "lepszych" kondensatorów łącznie z sanyo os con których też bym nie kupił ale jak dają to biore i wlutowuję . Jak widać konstrukcja typowy poligon doświadczalny bo nawet uklady sa na przejsciówkach aby w razie czeo mieć ewentualny odzysk najcenniejszych częsci :lol: . Wielka 40 nózkowa atmega to zaległosci z szuflady, zebys ie nie marnował to go tam dałem, co bede kupował nowy. W czasach studenckich człowiek myślał i budował wg innych kryteriów niz teraz :wink:

Nowy układ bedzie miał inną konstrukcję i koncepcje. Pare lat praktyki robi swoje :)

Skomentuj

i tak wygląda nieźle :wink: , a jak z brzmieniem? co do układu domyślnego masz rację-warto zbudować klarowny i określony chyba że przewałkowane k-razy

Skomentuj

Teraz dla mnie brzmi zwyczajnie. Po pierwszym odpaleniu byłem w lekkim szoku ale porównanie było z kartą muzyczną herculeca, która co prawda oferowała dobra jakość dzwięku ale to tylko karta muzyczna. Jakiś czas później porównywałem z jakimś cd (nie pamiętam już jakim) i generalnie dac był jaśniejszy na górze. Obecnie konstrukcję nazwałbym zwyczajną ze względu na ilość błędów konstrukcyjnych, na pewno teraz wyciągne z tej konfiguracji sporo więcej.
                  Poprawi sie zdecydowanie projekt płytki, układy zasilania (tu będzie ogromny postęp), rozbudowuję część cyfrową. Myślę, że istotną poprawą bedzie umieszczenie daca wewnątrz wzmacniacza i tym samym skrócenie toru analogowego do minimum, brak kabli i złacz to mniejszy ból głowy o to .
                  Niestety od tamtej pory w przetwornikach BB niewiele sie zmieniło z "budżetowych" rozwiązań pcm1796 nadal jest jednym z ciekawszych scalaków. Dekoder pozostanie ten sam czyli dir9001 (nastepca 1703).

Z bardziej ekonomiczncyh rozwiązań myśle, że połaczenie dir9001 + któryś z przetw3orników wolkfsona bo te są relatywnie tanie w sklepach (w porównaniu do BB). Można też stosować dekoder crystala ale moim zdaniem system redukcji jittera w układzie DIR jest lepszy a przy tym nie kosztuje on kroci. Crystal co prawda obsługuje sygnał do 192kHz a DIR do 96, tylko czy te 192k do czegokolwiek sie przydaje? Chyba nie.

Skomentuj

ta rzecz mnie zainteresowała
                    http://www.lampizator.eu/lampizator/...uffaloDAC.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                      raven1985, troche mnie zaskoczyłeś tym pytaniem o I/V. Prawde mówiąć kiedys chwile na to poświęcilem zastanawiajac się dzlaczego taki a nie inny op-amp prponują w nocie aplikacyjnej ale to wszystko. Nie wgłebiałem sie bardziej. Na pewno duzo zależy od filtru ale trzeba do tego podejść ostrożnie i moim zdaniem lepiej zbudować najpierw referenta a później robić swoje warjacje i porównywać. Wychodzenie od razu z założenia, że kombinujemy z filtrem może być troche chybione.
                      Ja tam staram się zawsze robić wszystko świadomie i często zadaję trudne pytania typu "dlaczego tak a nie inaczej" :) , oczywiście na początku zastosowałem rozwiązanie z noty.
                      dir1703 + pcm1796 + jakieś wypasione opki burr browna których osobiście bym nie dał bo za drogie ale otrzymałem je za free więc czemu nie wetknąć, znajdzie sie też pare "lepszych" kondensatorów łącznie z sanyo os con których też bym nie kupił ale jak dają to biore i wlutowuję . Jak widać konstrukcja typowy poligon doświadczalny bo nawet uklady sa na przejsciówkach aby w razie czeo mieć ewentualny odzysk najcenniejszych częsci :lol: . Wielka 40 nózkowa atmega to zaległosci z szuflady, zebys ie nie marnował to go tam dałem, co bede kupował nowy. W czasach studenckich człowiek myślał i budował wg innych kryteriów niz teraz :wink:
                      Wypasione opki nie zawsze są lepsze niż te tańsze, po za tym zmiana opka w i/V musi pociągnąć za sobą zmianę kondensatora w sprzężeniu tego opka :) (ten kondensator kompensuję wy. pojemność przetwornika a jego wartość dobiera się na podstawie GBP opka, nieprawidłowa wartość tego kanda może być przyczyną trudnego do wykrycia pod wzbudzania się operacyj-ki)

Ja tez gdyby nie program saplowy AD to nie kupił bym AD797 tym bardziej że potrzebne było ich 6 sztuk a jedna kosztowała w tedy koło 50PLN :)
                      Niestety od tamtej pory w przetwornikach BB niewiele sie zmieniło z "budżetowych" rozwiązań pcm1796 nadal jest jednym z ciekawszych scalaków. Dekoder pozostanie ten sam czyli dir9001 (nastepca 1703).
                      Właśnie ani AD ani BB nie wypuszczają nowych kości, taki DAC delta-sigma to bardzo złożona sprawa i jego opracowanie zajmuję dużo czasu ale i tak jest tańszy niż rozwiązania tradycyjne na drabinkach R-2R gdzie trzeba laserowo na etapie produkcji dostrajać rezy.
                      Co do odbiornika ja już dawno pozbyłem się CD i SPDIF-a korzystam z USB.
                      Do nowego dac-a chcę zrobić własną implementację audio class na procku ARM ale okazało się to trudniejsze niż myślałem, a na pewno dużo bardziej czasochłonne niż myślałem :cry:
                      Lepszy i chyba tańszy niż ten DIR jest WM8804.
                      http://www.wolfsonmicro.com/uploads/...804_Rev4.0.pdf
                      Ten dir to ogólnie nic nowego mają lepszą PLL ale rozwiązanie jest tradycyjne.
                      Takie odbiorniki nie najlepiej tłumią najbardziej uciążliwy jitter małej częstotliwości.
                      Podawany tam jitter w nocie to jitter samej PLL. W tym wolfsonie zegar jest generowany z lokalnego generatora, a zastosowane rozwiązanie skutecznie tłumi jitter.
                      (jest tam bufor fifo)
                      Jak to działa jest tu:
                      http://www.wolfsonmicro.com/uploads/...Oct%202006.pdf

Jeśli chodzi o brzmienie przesiadając się z karty dźwiękowej na wypasionego dac-a faktycznie można być zaskoczonym. Mi szczena opadła jak podłączyłem tą niepozorną zbitkę tranzystorów a później jak wymieniłem opki w I/V :)
                      Zamieszczone przez panwojciech
                      ta rzecz mnie zainteresowała
                      http://www.lampizator.eu/...BuffaloDAC.html
                      Jeśli masz kasę to się nie zastanawiaj nawet. DAC ESS siedzi w najnowszym Macu za 25K PLN.
                      http://www.highfidelity.pl/@main-77&lang=
                      Chociaż z lampizacją tego był bym ostrożny.
                      Tu jest wątek na diyaudio.com (prawie 150 stron !)
                      http://www.diyaudio.com/forums/digit...8-channel.html
                      Inna strona o tym dacu.
                      http://www.teddigital.com/ESS_Es9008s_en.htm
                      Tu można kupić same kości i eval bord-y:
                      http://ecommerce.ismosys.com/orderin...acturers_id=34

Skomentuj

zastanawia mnie ile to by kosztowało, myślę o cenie części-a obudowę już zaczynam projektować-myślę o połączeniu żeliwa i drewna...mój pomysł to również połączenie w jednej obudowie daca wraz ze wzmacniaczem słuchawkowym-co tym myślicie?

Skomentuj

Koło 1.5KPLN minimum.
                          http://www.twistedpearaudio.com/digital/buffalo.aspx
                          dac 250USD + I/V 79USD + przesyłka + zasilanie itp...
                          Zamieszczone przez panwojciech
                          mój pomysł to również połączenie w jednej obudowie daca wraz ze wzmacniaczem słuchawkowym-co tym myślicie?
                          Czemu nie.

Skomentuj

:razz: dozbieram hajsu IMO trzeba będzie poszukać kogoś kto by to złożył, sam się nie wezmę bo spapram

Skomentuj

Czaruję...
                            X