Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanko?Sub aktywny. Jak podpiąć żeby było ok...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.,posiadam zestaw kina domowego PANASONIC SA-HT 500 system 5.1.Do sub. są przypięte głośniki,i od niego wychodzi kabel systemowy do dvd którego niemam......
    Chciałem mieć wpływ na załanczanie się wzmacniacza który jest wewnącz suba. do niego jest oczywiście podpięty kabel sieciowy.Raz mi się udało podłonczyć ale się przełaczał,niewiem czy to wina masy czy coś takiego proszę o pomoc...
    SB-WA 330 mam schemat.

Zestaw jest oryginalny?Jeśli tak to nie sądzę że to wina masy,masy czego?
    Mówisz o schemacie...połączeń?Problem rozwiążesz łącząc przewodem systemowym,którego nie posiadasz,także nie kombinuj-ten system tak jest skonstruowany.
    Chyba tego potrzebujesz:
    http://www.allegro.pl/item938966409_..._sa_ht500.html

Skomentuj

Mam taki kabel...i wyselekcjonowałem które to głośniki.
      Ok. Ale chciałbym podłączyć tak by głośnik suba. miał bass nawet lekki ale nie grał tak ja normalny głośnik :idea: do tego muszę wzmacniacz uruchomić..

Skomentuj

Nie rozumiem Cię zupełnie,napisałeś:

Witam.,posiadam zestaw kina domowego PANASONIC SA-HT 500 system 5.1.Do sub. są przypięte głośniki,i od niego wychodzi kabel systemowy do dvd którego niemam......
        -teraz mówisz,że masz.

i wyselekcjonowałem które to głośniki.
        -jakie głośniki???

Ale chciałbym podłączyć tak by głośnik suba. miał bass nawet lekki ale nie grał tak ja normalny głośnik
        -czyli sub gra czy nie?

do tego muszę wzmacniacz uruchomić..
        -zgadza się,więc czemu tego nie zrobisz?

Jakubie,jeśli masz problem postaraj się go jaśniej sprecyzować,bo opierając się na domniemaniach i zgadując Twoje myśli nikt nie będzie w stanie Ci pomóc,a na pewno nie ja-jak widzisz to powyżej-Po prostu nie jestem w stanie Cię zrozumieć :neutral:

Skomentuj

mam suba+5 głośników daje rade podpiąć wszystko ale nie wiem jak podpiąć tak,a żeby sub. grał niskimi tonami a nie jak normalny głośnik.Myślę że się tak da,bo udało mi się tak ale sam nie wiem jak to podpinałem..
          Wtyczka poszła do laptopa zwykły jack słuchawkowy przy czym on się zakańcza dwoma cińcze L i P obciołem je i mam L +- i P +- .zaczołem kombinować i poszło jakoś.Teraz niewiem czy podpinałem jakoś tak że + dotykał czegoś w sierodku suba i się włączyły niskie tony? i opruucz tego połączyłem 2 głośniki front..

Przepraszam zamotałem....

Skomentuj

:shock: miałeś oryginalny "jakiś tam"system z przystosowanymi do tego przewodami i zacząłeś kombinować i faktycznie zamotałeś ! W jakim celu to zrobiłeś?
            Teraz to chyba sam Mcgaywer Ci nie pomoże :grin:
            I znowu gmatwasz:

niewiem czy podpinałem jakoś tak że + dotykał czegoś w sierodku suba i się włączyły niskie tony?
            -czego dotykał w środku?

Mogę się jedynie domyślać coś Ty tam nawyprawiał.
            Sory,możemy to ciągnąć w nieskończoność ale moja cierpliwość i skromna wiedza już tu nie wystarczą.

btw-jeśli nie przedstawisz jasno problemu(może narysuj schemat tego co tam podłączałeś i ten oryginalny też)podejrzewam,że temat znów wyląduje w koszu

pozdrawiam

Skomentuj

Ehhh

Po prostu nie mam DVD.Podpiąłem wszystko sub+głośniki.A chodzi mi oto żeby włąnczyć bass...a do tego muszę włączyć wzmacniacz który jest w środku.A nie mam dvd i pilota a co
              za tym idzie niema przycisku on/off.
              Oczywiście na razie chce to podpiąć na krótko czyli bezpośredni np.do tv lub laptopa lub mini wieży....Nawet nie chcę 5.1,może być 2.1 chyba się da???

Wiem,wiem może być lipny dzwięk...Ale to na dziś tylko ....
              Dzięki za pomoc w każdym razie..

Skomentuj

Trzeba było tak od razu...Może się i da tak podłączyć(o ile nic już nie spaliłeś przez swoją pomysłowość).
                -po pierwsze:nikt nie jest jasnowidzem i nie musi wiedzieć jak wcześniej podłączałeś owego suba tam "w środku".
                -po drugie jeśli masz z czymś problem,to staraj się przedstawić go konkretnie i jak najbardziej obrazowo już na początku , czytaj:zamieść jakieś zdjęcia,schematy,linki itp...
                -po trzecie zanim coś zaczniesz robić,zmieniać i ulepszać-najpierw pomyśl i bądź świadomy tego co robisz.Amen.

UWAGI MODERATORA
                pozwoliłem sobie wywalić czas wygaśnięcia bo bardzo trafną wypowiedź umieściłeś i szkoda żeby wygasła

Skomentuj

Czyli nie masz jednostki sterujacej, a kabel ktory pokazales sluzyl do laczenia suba z jednostka sterujaca?

Zakladajac ze nic nie jest popalone itd.. wklej schemat suba i najlepiej dobrej jakosci fotki elektroniki i moze cos sie z tym zdziala.. chociaz srednio mi sie to widzi :P

Skomentuj

ja to rozumiem tak:
                    masz zestaw głośników do kina domowego. Jest sub, który podłączasz kablem rca do dvd którego nie masz (podłączasz np laptopa). Głośniki podłączasz do panelu od suba. Tylko masz problem bo sub gra całym pasmem zamiast pasmem subnikotonowym.
                    Czy tak? Dobrze zrozumiałem?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak.Właśnie....

Skomentuj

Moze po prostu filtr DP byl w jednostce sterujacej i zeby uciac pasmo do suba musisz tam zamontowac jakis aktywny filtr DP. Daj schemat. jesli w subie sa same wzmacniacze to ok, ale jesli tam jest jakas mądrzejsza elektronika to bedzie cięzko :)

Skomentuj

a mi się wydaje, że wystarczy jak zamieści foto panela do suba
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

www.capoeiragcn.pl/pliki/panasonic.pdf

Ze schematu blokowego wynika ze kabel z jednostki centralnej prowadzi rozdzielone kanaly.. z drugiej strony w pudle suba sa tez jakis filtry...
                            Jak masz ten sygnal podlaczony?

Skomentuj

z kabla wychodzą kable do każdego głośnika osobno +- mogę tak mieć podłonczone albo bez pośrednio do suba lub plus do kabla systemowego a minus do suba....

[ Dodano: 2010-04-03, 14:55 ]
                              Podpiąłem jeszcze tak dekoder tv do niego kabel rgb i i sprawdzałem czy jest jakaś reakcja doszedłem które to głośniki szukałem suba jak znalazłem podpiąłem + - i znalazłem jeszcze dwa kabelki które po styknięciu z kabelkiem rgb właczał i wyłaczał suba. coś tam przeskakiwało w sierodku. taka sama reakcja jak miałem jeszcze dvd.
                              :arrow: zaznaczam że wszystko wtedy podpiłem tylko przez systemowy kabel,a nie bez pośrednio do suba. :smile:

Skomentuj

Taką sieczką piszesz ze nic z tego nie wiadomo :P.. rozpisz to logicznie i wklej jakies foty tych twoich polaczen z opisem:)

Skomentuj

Czaruję...