Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz tranzystorowy - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Profesjonalista
    Niezłe tu "Nasa-owskie" konstrukcje powstają , brakuje źródła aby to wykorzystać, słychać na ucho że wzmacniacz taki jest lepszy ?.
    W sumie z zabezpieczeniami i limiterem wyszło około 40 tranów czyli znowu nie taki skomplikowany na diyaudio.com jest taki co ma ponad 70 tranzystorów na kanał :) I SR 500V/us :) http://www.synaesthesia.ca/PGP.html
    Czy słychać ? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. O brzmieniu nic pisać nie będę bo to bez sensu, dobre wzmacniacze "grają" tak samo :) Największą różnice zauważyłem przy cichym słuchaniu (małych mocach).
    Zamieszczone przez irek
    Mhz to marzenie scietej glowy bo zwykly potencjometr volume tego nie przeniesie. Takie szybkie wzmacniacze czesto maja potki o wartosci 10k a te maja kiepskie wspolczynniki tlumienia, dlatego czesto stosuje sie inne specjalne regulatory volume.
    Potek to nie problem ja mam cyfrowy w DAC-u. Zawsze na wejściu jest filtr ograniczający pasmo do sensownej wartości co nie przeszkadza aby sam wzmacniacz był odpowiednio szybki :)
    Zamieszczone przez irek
    No i zrobic wzmacniacz o pasmie 1Mhz ktory by byl stabilny dla obciazen pojemnosciowych i indukcyjnych to jest raczej malo mozliwe.
    Jest możliwe :)
    Zamieszczone przez irek
    . Co innego wzmacniacz bez sprzezenia zwrotnego w takim nie ma gdzie ograniczyc pasma wiec ma szerokie tylko ze ma inne standardowe wady
    Można ograniczyć :) Których można uniknąć stosując sprzężenie :)
    Zamieszczone przez irek
    Wzmacniacze w klasie D maja beznadziejne pasmo przenoszenia i Slew Rate a czasami sa oceniane bardzio wysok.
    DF przez filtr na wy. też. No i to pewnie słychać stąd te wysokie oceny :) (dokładnie tak jak wzmacniacze lampowe :) )
    Zamieszczone przez irek
    Krotko mowiac nie ma zadnego zwiazku miedzy parametrami a jakoscia odsluchowa to jest czysta loteria a raczej piar.
    Jest związek - jak parametry są wystarczająco dobre to wzmacniacza nie "gra" tylko wzmacnia :) Jak ktoś słucha wzmacniaczy to może być zawiedziony ja tam wolę muzykę :)

Skomentuj

Chyba sobie można w głowę strzelić.. :sad: , ja też słucham muzyki ale nikt chyba nie chce mieć złego wzmacniacza, gorzej i szkoda jak tego nie słychać że jest zły.. .
      Pytanie z innej beczki - kto projektuje takie rozbudowane wzmacniacze, czy jest jakiś "mega master" bo kiedyś w erze braku symulatorów ukaład na 8 tranzystorach projektowało 30 dobrych inżynierów a taki na kilkudziesięciu tranzystorach to ?. A poza tym to 500V/uS :shock: .

Skomentuj

no nie powiem imponująca zabawka heh.... ale stopien skomplikowania tez masakryczny ....

Skomentuj

Chyba sobie można w głowę strzelić.. :sad: , ja też słucham muzyki ale nikt chyba nie chce mieć złego wzmacniacza, gorzej i szkoda jak tego nie słychać że jest zły.. .
          No jak wzmacniacza nie słychać to chyba jest dobry :) Jak wzmacniacz ma zniekształcenia i szumy 120dB poniżej sygnału użytecznego i ciężko cokolwiek zmierzyć to raczej tego nie słychać :)
          Pytanie z innej beczki - kto projektuje takie rozbudowane wzmacniacze, czy jest jakiś "mega master" bo kiedyś w erze braku symulatorów ukaład na 8 tranzystorach projektowało 30 dobrych inżynierów a taki na kilkudziesięciu tranzystorach to ?. A poza tym to 500V/uS :shock: .
          Autorem stopnia napięciowego jest Edmond Stuart stopnia wy. Bob Cordell.
          SR i tak musiał być organiczny aby zabezpieczyć tranzystory stopnia napięciowego przed przepływem niszczących prądów :) A wszystko dzięki sprytnie rozwiązanej kompensacji wzmacniacza. Jak to działa Edmond wyjaśnia na swojej stronie:
          http://home.tiscali.nl/data.odyssey/PGP.html

Skomentuj

bardzo ...bardzo ciekawa strona ;p

zresztą twój watek też (nie wiem jak go wcześniej przeoczyłem)
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16459 męczysz ten temat aktualnie czy zamierzasz do niego powrócić ?

kurcze jakiś czas temu troszkę szukałem "innych konstrukcji" ale często spotykałem parę wpisów ze co miało się wymyślić już się w tej dziedzinie wymyśliło hehe ...

a tu proszę imponujące naprawdę, tak że raven1985 dopinguję Ci :)
            swoją drogą na stronie Stuart'a widzę ze powstaje prostsza wersja PGP (choc data aktualizacji juz prawie 2 lata temu ;p).... ... a sam PGP wręcz poraża parametrami (skomplikowaniem też hehe)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
              zresztą twój watek też (nie wiem jak go wcześniej przeoczyłem)
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16459 męczysz ten temat aktualnie czy zamierzasz do niego powrócić ?
              Obecnie trwa testowanie nowych tranów i powoli przymierzam się do nowego projektu PCB pewnie potrwa to jeszcze trochę ze względu na ograniczony czas...

Zamieszczone przez bawolek
              swoją drogą na stronie Stuart'a widzę ze powstaje prostsza wersja PGP (choc data aktualizacji juz prawie 2 lata temu ;p).... ... a sam PGP wręcz poraża parametrami (skomplikowaniem też hehe)
              Te wzmacniacze działają ale tylko w symulatorze :) Edmond ich raczej praktycznie nie przetestował i nie mam informacji żeby to ktokolwiek zrobił. Obecnie Edmond nie zaleca ich budowania :) Pracuję on nad dużo prostszą wersją mającą porównywalne (a może i lepsze parametry niż PGP - niestety nie znaczy to że będzie łatwiejsza w budowie)
              Cała dyskusja techniczna niestety przeniosła się z diyaudio.com (gdzie Edmond dostaję co jakiś czas zakaz pisania :) ) na dedykowane zamknięte forum:
              http://www.diy-audio-engineering.org...f32f7ccda6468&
              Konkretnie tu:
              http://www.diy-audio-engineering.org...6468&topic=6.0

Skomentuj

Czaruję...
              X