Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 200 Jedno trafo czy dwa? :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 200 Jedno trafo czy dwa? :D

Witajcie
    Mam Holtona 200 w stereo, narazie zasilany trafem TS200/5 około 2x35VAC, wiem że mało dlatego się zastanawiam czy wymienić ten transformator na jeden mocniejszy około 2x42VAC, czy dokupić drugi taki sam?
    Pozdrawiam

Bardziej się opłaca wymienić na jeden większy jak masz możliwość gdzieś taniej załatwić..

Skomentuj

Za drugiego TS200/5 dam około 50zł z wysyłką, a 650W 2x42VAC to 100zł+wysyłka...
      Sam znowu bardziej jestem za oddzielnymi transformatorami dla poszczególnych kanałów ale chcę poznać Wasze zdanie na ten temat :)

Skomentuj

Przecież przy tym napięciu masz ok 2x80W przy 8ohm więc trafo 200W powinno dawać radę.

Skomentuj

Przy 8Ohm też spada za dużo jak dla mnie.. A Wzmacniacz ma być uniwersalny, 4Ohm też będzie podłączane więc wymiana trafa konieczna..:)

Skomentuj

Dwa trafa pozwalaja zrobic dual mono i ominac problemy z petla mas i buczeniem ale takie rozwiazanie jest drozsze.

Skomentuj

Irku, a dokładnie w moim przypadku co byś zrobił? Zwracając uwagę na niższe napięcie jeśli dwa trafa, itp :)

Skomentuj

dwa trafa to głupota, za niskie napiecie masz. Zyskasz tylko na wydajności prądowej. I co zrobisz z nadmiarem "amperów"? Chyba wstawisz równolegle paredziesiąt ledów do oświetlenia se tej końcówki...

Skomentuj

A o to mi też mniej więcej chodzi, bo teraz przy głośniejszym graniu napięcie spada do 2x29-30VAC.... Na 6Ohm..

Skomentuj

Za bardzo ci spada napięcie, przy ciągłym graniu ten transformator się spali, max tak do 2V przy pracy ciągłej na gałąź.

Skomentuj

No nie, teraz to dołożyłeś do pieca :cool: Mam prośbę, jak możesz to nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz zielonego pojęcia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                        Za bardzo ci spada napięcie, przy ciągłym graniu ten transformator się spali, max tak do 2V przy pracy ciągłej na gałąź.
                        No szczeniłeś głupotę :)

To że napięcie siada to normalne. Jak masz/planujesz podłączać pod to kolumny 4om to 2 trafa przy tym napięciu będą w sam raz. Jak głośniki 6-8om to lepiej kupić jedno o większym napięciu ale wtedy znowu mogą się pojawić problemy przy niższych impedancjach kolumny. Kompromisem (i rozwiązaniem uniwersalnym) będą 2 trafa ale musisz się liczyć z niszą mocą na 8om-ach. Jak będą to tylko głośniki 8om to co masz wystarczy i nie ładował bym dodatkowej kasy.

Skomentuj

To kupię drugie trafo dwa nowe zasilacze itp.. :) A ile par bym musiał dodać, aby móc to puścić w mostek na 4ohm? :)

Skomentuj

Transformator o tej mocy nie wytrzyma spadku z 35V na 30V (łącznie z 70 na 60V) za dużo mocy strat, pracowałem przy transformatorach i wiem że nie wytrzyma tak nawet godziny o ile ten spadek jest taki naprawdę i trwa ciągle. Do domu tak , może być bo tak robią producenci ale na imprezę typu wielogodzinna dyskoteka z max. mocą jest za słaby.

Prosty rachunek - aby wymusić taki spadek napięcia trzeba obciążyć ten transformator 6-8 amperami a to daje 60-80 W na straty, jak ktoś wie ile to jest to wie że w obudowie się ten transformator usmaży.

Ps. a ja myślałem że to proste podstawowe zagadnienie.
                            Do pracy 2 ohm na kanał lub 4 ohm bridge to bym wybrał inny transformator, dwa takie mogły by wytrzymać ale to zależy w jakim stopniu wykorzystasz wzmacniacz. Przy takiej pracy wzmacniacz będzie chciał pobrać prawie 800W co przy ciągłej pracy je zniszczy termicznie, jak będą przerwy w muzyce to mogą wytrzymać.

Skomentuj

a ja myślałem że to proste podstawowe zagadnienie
                              Moja rada- nie myśl tyle...
                              Napięcie mierzone na wyprowadzeniach transformatora, popatrz cud, u mnie potrafi grać 5-6Godzin w zamkniętej obudowie i nic mu nie jest poza tym że się nagrzeje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                Transformator o tej mocy nie wytrzyma spadku z 35V na 30V (łącznie z 70 na 60V) za dużo mocy strat, pracowałem przy transformatorach i wiem że nie wytrzyma tak nawet godziny o ile ten spadek jest taki naprawdę i trwa ciągle. Do domu tak , może być bo tak robią producenci ale na imprezę typu wielogodzinna dyskoteka z max. mocą jest za słaby.

Prosty rachunek - aby wymusić taki spadek napięcia trzeba obciążyć ten transformator 6-8 amperami a to daje 60-80 W na straty, jak ktoś wie ile to jest to wie że w obudowie się ten transformator usmaży.

Ps. a ja myślałem że to proste podstawowe zagadnienie.
                                Do pracy 2 ohm na kanał lub 4 ohm bridge to bym wybrał inny transformator, dwa takie mogły by wytrzymać ale to zależy w jakim stopniu wykorzystasz wzmacniacz. Przy takiej pracy wzmacniacz będzie chciał pobrać prawie 800W co przy ciągłej pracy je zniszczy termicznie, jak będą przerwy w muzyce to mogą wytrzymać.
                                Twoje rozumowanie jest całkowicie błedne chociażby dlatego że we wzmacniaczu transformator nie pracuję z pełna mocą (czy większą od znamionowej) w sposób ciągły.
                                Zamieszczone przez arti13
                                o kupię drugie trafo dwa nowe zasilacze itp.. :) A ile par bym musiał dodać, aby móc to puścić w mostek na 4ohm? :)
                                Przy 4omach za dużo. W mostek tylko dla 8om-ów.

Skomentuj

A gdybym dodał np po jednej parze..? :) Uwzględniając to napięcie zasilania.

Skomentuj

Moje rozumowanie nie jest błędne , po prostu chce pomagać innym a sam spaliłem dwa razy transformatory przy graniu na dyskotece non stop na pełnej mocy, u mnie był 120W i zasilał 2*30v(AC) jedną końcówkę(4ohm) a kolega ma dwie(dwa razy takie "I" potrzebne) i nawet nie 2 razy mocniejszy transformator więc dla mnie jest oczywiste że go "zajedzie".

Skomentuj

Jakieś lewe trafo miałeś, u mnie nawet nie ma "smrodu" podtopionej izolacji... O trafo się nie boję, wiem że się nie spali..

Skomentuj

To znaczy tylko że albo transformator ma więcej mocy niż niby ma albo że wzmacniacz nie oddaje tych ponad stu watów w sposób ciągły. U mnie było 22-26 V napięcia przemiennego średnio na głośnikach 4 ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X