Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z potencjometrami...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z potencjometrami...

Witam, niedawno kupiłem sobie Yamahę A-960 II sprzęcior jakiś czas działał bez problemowo, ale za jakiś czas zaczął lekko trzeszczeć prawy kanał, mając ją bez górnej pokrywy popukałem trochę nad potencjometrem od wzmocnienia, podziałało - stwierdziłem że to jego wina. Kupiłem "Kontakt PR" do regeneracji potencjometrów psiknąłem potencjometr od wzmocnienia od przodu i w każdy otwór wewnątrz, bo to taki składak z kilku segmentów zarzucam zdjęciem żeby było wiadomo o chodzi . Poruszałem nim żeby wszystko się porozchodziło, zapsikałem przy okazji potencjometry od wysokich, basu, loudnessa i balansu. Problem polega na tym, że wypłukało się z nich wszelkie smarowanie po jakimś czasie... U kumpla na rodzimym Eltronie ten preparat podziałał bez problemowo, więc o co tu chodzi :sad:? Po kilku dniach padł lewy kanał! Tzn. gra cicho, jak się rusza potencjometrem od wzmocnienia na boki, to robi się raz głośniej i ciszej czasami są trzaski w lewym kanale . Wcześniej był przed tym jeszcze jeden motyw, że jak przestawał grać lewy kanał to trzeba było nacisnąć na balans i go trzymać i wtedy obydwa łączyły - myślałem wtedy że to 100% balans, ale teraz jestem wielce przekonany że to wzmocnienie skoro ruszam nim na boki i kanał się raz zgłaśnia a raz ścisza, a teraz jak ruszam balansem to nic nie daje (już) :P. Moje pytanie, co może być walnięte, potencjometr od wzmocnienia czy balans, może podałem za mało informacji? Wiem, że powinienem wszystkie potki rozebrać i ręcznie przeczyścić, tylko nie wiem potem czy czymś to przesmarować i tu rodzi się pytanie właśnie, czym? :wink:. Znajomy jeden mi mówił, że to też może być wina zimnych lutów na preampie, ale dajcie spokój działał i nagle z kosmosu mu zaczęło coś przeszkadzać? No, ale chyba warto sprawdzić. Proszę o jakieś rady, z góry dziękuję :)

Luty zawsze mozesz przegrzac - nie zaszkodzi

Skomentuj

Na pewno to zrobię . Ale co z tym smarowaniem, czym przesmarować potencjometr jak już go rozbiorę? Ten "Kontakt PR" mnie zawiódł jeśli chodzi o tą Yamahę, wypłukał wszystko podziałał coś jak WD40...

Skomentuj

kontakt S-60-smaruje konserwuje,regeneruje nigdy nie mialem znim problemow zawsze stawial potki na wszystkie 6 nóg:P

Skomentuj

kontakt PR wypłukał ci cały syf a nie jakiś smar, w potencjometrach na ścieżce oporowej nie ma żadnego smaru! Czyli dobrze.
          Teraz pewnie styki nie łączą się z tą ścieżką, trzeba albo je wygiąć zmieniając tor poślizgu, albo je przygiąc do tego samego toru.
          Rozbieraj potki, czyśc i naprawiaj. Może też być wina zimnego lutu przy potkach.

Skomentuj

Wrócę do tego tematu . Nie napisałem, że problem został rozwiązany. Okazało się że wysiadły mi wejścia sygnałowe... Wszystkie oprócz phono. Na razie nie dałem jej do zrobienia, ale niedługo będzie trzeba :). Zrobiłem taki tryk że podpiąłem kabel sygnałowy do phono pobawiłem się wkładami i sygnał był przesterowany, więc... Przełączałem z powrotem na inne wejścia aż na trafiłem na wejście od tape monitora i... Działa, a tape monitor wcześniej nie działał :P. I od tej pory trzyma. Znam dobrego gościa który naprawia sprzęt, powiedział żeby dostarczyć mu schemat tej Yamy to zrobi mi w niej wejścia . Ale jakoś nie miałem czasu jej jeszcze donieść :P. Ogólnie nie wpadłem na to iż mogły być to wejścia... Normalnie załamałem się że nie zrobiłem takiej podstawowej czynności, czyli nie sprawdziłem wejść :shock:. Ale człowiek uczy się na błędach :mrgreen:. Sprzęcik hula jak ta lala .

Skomentuj

Czaruję...
            X