Witam chciałem się zapytać Was jaki polecalibyście projekt wzmacniacza do 50 W dla suba, zaznaczam że nie jestem super melomanem basu ale chciałbym zrobić coś ciekawego (dlatego prosił bym o niepisanie typu zrób sobie 100 lub 200W ) , konstruowałem kiedyś wzmacniacz 2x100W na tda7924 lecz zarzuciłem projekt dla mnie było to za wielka moc i znacząco przewyższała moje potrzeby , prosił bym też o pomoc w doborze jak najlepszego głośnika do takiego wzmacniacza , oczywiście nie spodziewam się cudów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz audio dla suba do 50W
Collapse
X
-
jezeli ma byc tanio to jedno TDA w zupelnosci Ci wystarczy, kostka ma w sobie zabezpieczenia wiec nie oplaca sie kupowac nic tanszego
tutaj masz caly projekt: http://diyaudio.pl/portal.php?show=33
co do kosztu to pewnie zmiescisz sie w 100zl razem z radiatorem i transformatorem(poszukaj jakiejs okazji na allegro, nowych nie oplaca sie kupowac)
chcesz to mam wytrawiona, gotowa plytke, jak chcesz miec profesjonalna to napisz do forumowicza Irek
Skomentuj
-
tak dokładnie chodziło mi o coś do 50 W lecz troszkę więcej nie zaszkodzi całego 5,1 nie będę robił powiem wam koledzy że AVT2762 wydaje się być bardzo ciekawy szkoda że niema filtru dolnoprzepustowego (pobieżnie przeglądałem) więc zacznę go pomału robić bo trochę części do niego się pewnie znajdzie, no właśnie a jaki głośnik proponujecie taki do 70 W ? bo do 50 ciężej znaleźć coś "uczciwego"
Skomentuj
-
troszkę drogi :razz: ale wszystko się okaże jak będę budował wzmacniacz, aha przypomniało mi się że kiedyś widziałem jak ktoś na elektrodzie pisał o wzmacniaczy dość starej konstrukcji umieszczonej w nieistniejącym już magazynie chyba z lat 80 (że TDA przy nim może się schować ) może coś kojarzycie lub widzieliście podobny temat ?
Skomentuj
-
Wiecie chyba znalazłem to o co mi chodziło nie to co pisałem powyżej ale prosty układ bardzo przyzwoity wręcz (czytałem trochę opinii i podobno lepszy niż TDA ) linki są poniżej chciałem się was zapytać
1. do samego suba wystarczy zrobić zworki zamiast L1 i R7 czyli mam rozumieć jakie będzie pasmo przenoszenia ?
2. gdzie można by wstawić potencjometr do regulacji głośności (zamiast czego) ?
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Skomentuj
Skomentuj