Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz audio dla suba do 50W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz audio dla suba do 50W

Witam chciałem się zapytać Was jaki polecalibyście projekt wzmacniacza do 50 W dla suba, zaznaczam że nie jestem super melomanem basu ale chciałbym zrobić coś ciekawego (dlatego prosił bym o niepisanie typu zrób sobie 100 lub 200W ) , konstruowałem kiedyś wzmacniacz 2x100W na tda7924 lecz zarzuciłem projekt dla mnie było to za wielka moc i znacząco przewyższała moje potrzeby , prosił bym też o pomoc w doborze jak najlepszego głośnika do takiego wzmacniacza , oczywiście nie spodziewam się cudów.

Budżet...

Skomentuj

Koniecznie podaj jaki masz budżet. Może wykorzystasz TDA2052 i stosowny filtr DP?

Skomentuj

jezeli ma byc tanio to jedno TDA w zupelnosci Ci wystarczy, kostka ma w sobie zabezpieczenia wiec nie oplaca sie kupowac nic tanszego
        tutaj masz caly projekt: http://diyaudio.pl/portal.php?show=33
        co do kosztu to pewnie zmiescisz sie w 100zl razem z radiatorem i transformatorem(poszukaj jakiejs okazji na allegro, nowych nie oplaca sie kupowac)

chcesz to mam wytrawiona, gotowa plytke, jak chcesz miec profesjonalna to napisz do forumowicza Irek

Skomentuj

powiedział bym że budżet niema większego znaczenia , hm...... a czy posiadacie może projekty na czymś innym niż tda 7924 ( tda trochę mnie znudziło ), o lepszej jakości dźwięku ?

Skomentuj

Irka mosfet sprzedawany jako AVT2762 za 35 zł.

Skomentuj

hm... AVT2762 wydaje sie być bardzo ciekawe zastanawia mnie jakie trafo musiał bym dać żeby otrzymać z 70 wat mocy czy ktoś wie ?

Skomentuj

2x32V 100-150W(przy 8 ohm)

Skomentuj

luzik1980, ale chyba chciałeś max 50W więc możesz dać mniejsze
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak dokładnie chodziło mi o coś do 50 W lecz troszkę więcej nie zaszkodzi całego 5,1 nie będę robił powiem wam koledzy że AVT2762 wydaje się być bardzo ciekawy szkoda że niema filtru dolnoprzepustowego (pobieżnie przeglądałem) więc zacznę go pomału robić bo trochę części do niego się pewnie znajdzie, no właśnie a jaki głośnik proponujecie taki do 70 W ? bo do 50 ciężej znaleźć coś "uczciwego"

Skomentuj

Filtr DP wykorzystaj ten co jest przy TDA7294 dla suba, link już ktoś wyżej wkleił. W subie nie potrzeba wzmaka super jakości.

Skomentuj

Zamieszczone przez luzik1980
                        a jaki głośnik proponujecie taki do 70 W
                        a jaki rozmiar?
                        8"?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

rozmiar głośnika nie jest dla mnie ważny :smile:

Skomentuj

wpisz si na grupowe zamowienie mds08, temat jest w dziale offtopic, nie bedziesz zalowal ;-)

Skomentuj

taki 70 W mosfet poradzi sobie z tym MDSem?

najlepiej to by irka panel do niego zaaplikować ale to kosztowna rzecz

Skomentuj

mds jest 4r wiec z tego mosfota wyciągniesz ok 100W
                                to powinno wystarczyć
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

troszkę drogi :razz: ale wszystko się okaże jak będę budował wzmacniacz, aha przypomniało mi się że kiedyś widziałem jak ktoś na elektrodzie pisał o wzmacniaczy dość starej konstrukcji umieszczonej w nieistniejącym już magazynie chyba z lat 80 (że TDA przy nim może się schować ) może coś kojarzycie lub widzieliście podobny temat ?

Skomentuj

hmnn to może ja się na to coś skuszę żeby zasilić MDS'a :)

Skomentuj

Wiecie chyba znalazłem to o co mi chodziło nie to co pisałem powyżej ale prosty układ bardzo przyzwoity wręcz (czytałem trochę opinii i podobno lepszy niż TDA ) linki są poniżej chciałem się was zapytać

1. do samego suba wystarczy zrobić zworki zamiast L1 i R7 czyli mam rozumieć jakie będzie pasmo przenoszenia ?

2. gdzie można by wstawić potencjometr do regulacji głośności (zamiast czego) ?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

z tego co widzę to jest scalak już ten mosfet będzie lepiej grał (tak mi się wydaje)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X