Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr elektroniczny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr elektroniczny

Witam, buduję UniAmpa i chciał bym zastosować w nim regulację głośności na przyciskach i jakimś scalaczku... znalazłem schemat z wykorzystaniem DS1802 ale kostka kosztuje 28 zł w TME.. szukam czegoś tańszego. Proszę o pomoc

DS1802 jest łatwy w sterowaniu, ale bardzo delikatny jeśli chodzi o zakres napięć na wejściu. Lepiej wykorzystać PGA2311 ale musisz go sterować z zewnątrz jakimś uC. Poniżej 28 zł będzie ciężko coś takiego zmontować. Musi to być koniecznie drabinka rezystorowa? Nie wystarczy Ci klasyczny potencjometr?
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

zamiast PGA2311 polecam PGA2310, większy zakres napięć wejściowych (oczywiście zależne od zasilania)...taki układ na PGA + jakiś mikroprocek to w sumie banał, problem w tym, że trzeba mieć symetryczne zasilanie części analogowej plus zasilanie części cyfrowej

za jakiś czas udostępnię swój projekt selektora 6 wejść na przekaźnikach+tor alternatywny na pre lampowym+wyjście słuchawkowe z odłączaniem normalnego wyjścia+regulacja głośności na PGA2310
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Koncepcja jest taka, logarytm bez uC, jak najtaniej... nie koniecznie drabinka.. ds ma jeszcze Mute i Balans.. niekonieczne bo i tak mam obudowę z 2 przyciskami fabrycznie i nie chcę jej niszczyć.

Skomentuj

qwerty67, przy takiej koncepcji to kup sobie alpsa z silniczkiem i dwoma przyciskami zrób sterowanie silniczka w lewo bądź prawo. Prościej już się nie da a przy tym jakość będzie lepsza niż z DS'a bo ten akurat jest dość kiepski.

PGA jest bardzo dobry ale i też drogi, szczególnie wersja 2310 kosztuje ogromne pieniądze no i bez uC nie działa.

Skomentuj

Polecam mimo wszystko DS1802 w aplikacji Pedji Rogic, lub z dodatkowymi buforami jak niżej:
            http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=28668&p=1#k

Skomentuj

Zamieszczone przez qwerty67
              Koncepcja jest taka, logarytm bez uC, jak najtaniej... nie koniecznie drabinka.. ds ma jeszcze Mute i Balans.. niekonieczne bo i tak mam obudowę z 2 przyciskami fabrycznie i nie chcę jej niszczyć.
              Twoja koncepcje mam zrealizowana od dawien dawna. Scalona drabinka rezystorowa za 5zl przystosowana bezposrednio do sterowania przyciskami vol+, vol-. Calosc na plytce z selektorem wejsc na przekaznikach bo mialo byc to podlaczane do zdalnego sterowania. Ale jest prosty ''reczny'' sekwencyjny sterownik przekaznikow oczywiscie mozna pociac plytke i wykozytac sama regulacje volume. Zasilanie pojedyncze 12V.

Jak Cie to interesuje to pisz na priva bo widze ze koledzy tylko w haj-endzie zyja albo polecaja smieciowego DS1802 ktory obcina sygnal z CD, audiomaniacy zmniejszaja wtedy sygnal dzielnikiem na wejsciu na ktorym traca cenne wzmocnienie i szumy strasznie rosna. To sa wlasnie idiotyczne aplikacje z audiostereo.

Skomentuj

Czaruję...
              X