Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Protector v.1.5 - modyfikacja pod 6 kanałów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Protector v.1.5 - modyfikacja pod 6 kanałów

Naszło mnie zrobić 6 kanałową końcówkę mocy do kina (czytaj: do komputera) na UniAmpach, a że potrzebuję soft start i zabezpieczenie przeciw dużemu DC na wyjściu postanowiłem zrobić także Protectora. Oryginalnie projekt jest pod 2 kanały, ja potrzebuję 4 więcej. W związku z tym mam parę pytań. Czy mogę dodatkowe przekaźniki wraz z ich elementami podłączyć równolegle do tych, które już są? Wg schematu łączą się one z resztą układu tylko 2 ścieżkami. Ścieżki te od lewego i prawego kanału są ze sobą połączone i idą do reszty układu, więc czemu by nie podłączyć 2 par takich przekaźników więcej?

Druga sprawa to cewki przekaźników. Dodatkowe pary muszę podłączyć do tranzystorów Q3 i Q4 równolegle jak cewki od K1 i K2. Tu pojawia się problem. Czy 3 cewki na tranzystor nie będą za dużym obciążeniem? Jeśli tak to jakie tranzystory byłyby lepsze?

Hej. mam poradę, jak chcesz połączyć 6 kanałów na uni pod wyjście analogowe karty dźwiękowej to polecam przez przedwzmacniacz lub potencjometr (6cio kanałowy) dlaczego... będziesz miał zarąbiste szumy z karty i nie pomoże obniżenie siły głosu w systemie.
    Ja tak miałem i od razu zacząłem się rozglądać za amplitunerem z pre out.

Co do protectora to podłączenie dodatkowych kanałów pod wersję stereo jest raczej chybionym pomysłem bo będzie działał tylko w przypadku dc na stereo i odłączał wszystkie kanały.

Sprawę zasilania dodatkowych przekaźników można rozwiązać w prosty sposób... pod jeden przekaźnik z protectora podłączasz zamiast głośnika zasilanie wszystkich przekaźników np. z osobnego trafka i ten przekaźnik steruje ci tymi 6cioma pod które podłączasz głośniki.

Skomentuj

Można i tak ale za dużo kombinowania. A ten pomysł z dodatkowymi przekaźnikami nie wydaje mi się chybiony, widocznie źle mnie zrozumiałeś. Za chwilę wrzucę lekko przerobiony schemat, będzie lepiej widać.

Dzięki za poradę, UniAmpy będą podłączone do komputera przez potencjometry cyfrowe PGA2310 sterowane ATMEGA8 + wyświetlacz LCD. Cała cyfrowa elektronika sterująca (oprócz PGA) i część analogowej, konkretnie gniazdo słuchawkowe będzie zamontowana w małej obudowie, która będzie pełniła rolę pilota (coś jak sterownik z zestawu Logitech Z5500).

Edit:

Przerobiony schemat

Nie miałem czasu i chęci zmieniać opis pozostałych przekaźników, są tylko skopiowane. Przekaźnik Kx jest na schemacie tylko poglądowo. Jak widać jest on równolegle do K1, tak samo będzie podpięta reszta przekaźników. Oczywiście odpowiednio, aby działało "zabezpieczenie" przeciw wypalaniu styków przekaźników. Czyli, nazwijmy je kolejno, przekaźnik K3 równolegle do K1, K4 równolegle do K2, K5 do K1 i K6 do K2.

Skomentuj

Czaruję...
      X