Naszło mnie zrobić 6 kanałową końcówkę mocy do kina (czytaj: do komputera) na UniAmpach, a że potrzebuję soft start i zabezpieczenie przeciw dużemu DC na wyjściu postanowiłem zrobić także Protectora. Oryginalnie projekt jest pod 2 kanały, ja potrzebuję 4 więcej. W związku z tym mam parę pytań. Czy mogę dodatkowe przekaźniki wraz z ich elementami podłączyć równolegle do tych, które już są? Wg schematu łączą się one z resztą układu tylko 2 ścieżkami. Ścieżki te od lewego i prawego kanału są ze sobą połączone i idą do reszty układu, więc czemu by nie podłączyć 2 par takich przekaźników więcej?
Druga sprawa to cewki przekaźników. Dodatkowe pary muszę podłączyć do tranzystorów Q3 i Q4 równolegle jak cewki od K1 i K2. Tu pojawia się problem. Czy 3 cewki na tranzystor nie będą za dużym obciążeniem? Jeśli tak to jakie tranzystory byłyby lepsze?
Druga sprawa to cewki przekaźników. Dodatkowe pary muszę podłączyć do tranzystorów Q3 i Q4 równolegle jak cewki od K1 i K2. Tu pojawia się problem. Czy 3 cewki na tranzystor nie będą za dużym obciążeniem? Jeśli tak to jakie tranzystory byłyby lepsze?
Skomentuj