Widzę że standardowe rozwiązanie mogę wam z pamięci schemat tego cuda narysować, no może poza filtrem :razz: . Trany KEC KTD988 i KTD778. Dokładnie 50 parę W przy 4om :)
ale zależy od zasilania czy 12 czy 14 :) Starsze MAGNATY na tym chodziły.
Do domu bez sensu.
Witam. Wygląda on ciekawo. A ja mam inne pytanie co do VK: np. model VK-238 (dużo ich na allegro i są tanie) - Jaką mocą realną dysponuje ten wzmacniacz ? Bo te 400W to bajka totalna Jak długo (średnio) uciągnął by mi 2x kolumny po 25W (tonsilki 8ohm) z akumulatora bez ładowania (samochodowy) - cel: nagłośnienie imprez plenerowych w których nie ma prądu (wypad na ognisko za miasto itp.)
to cudo voice krafta miałem w łapach bo kolega kupił wzmacniacz w środku nie ma żadnej przetwornicy, a sam środek jest strasznie ubogi jest tam tylko jakiś tadek i trochę drobnicy, więcej jak 20rms na kanał mu nie daje...
A co polecicie na 12V ? Pod zasilanie z akumulatora(bez ładowania) - żeby pograło tak z 5-6h.
Do pociągnięcia są kolumienki ZG-25C (unitrowskie - jedna 8ohm a druga 4ohm - po 25W)
Podłączyłem je do TDA1554Q w domu (zasilacz PC) i jest straszna kicha - nie ma tych efektów (na sprawdzenie podłączone pod radmora 5100 - niebo a ziemia w porównaniu z TDA). Do 100zł chciałbym wydać na to - może być używka lub DIY.
To kup sobie dwu kanalowy wzmacniacz car-audio wiekszej mocy, czyli taki co ma przetwornice napiecia. Choc przy tych kolumnach to ten voice kraft jest ok tak samo jak TDA1554Q bo podobny siedzi w voice krafcie.
A ile to pogra to juz zalezy od pojemnosci aku o ktorej nic nie wspomniales.
Akumulator miałby mieć 50-70Ah (dlatego taki rozrzut bo to będzie akumulator jaki będzie pod ręką :P) TDA w miare daje radę ale tak do połowy (z groszem) głosu, dalej zaczynają być problemy z wysterowaniem (harczenie).
EDIT: A co powiecie jakby wykonać jakiegoś LM lub TDA jakiś mocniejszy niż 1554q i dorobić przetwornicę ? Opłacalne w kosztach ? Czy lepiej kupić samochodową używkę z allegro ?
TDA w miare daje radę ale tak do połowy (z groszem) głosu, dalej zaczynają być problemy z wysterowaniem (harczenie).
Tak sie zachowuje kazdy przesterowany wzmacniacz. Zawsze masz zapas wzmocnienia i pelna moc osiagasz juz np na polowie galki volume. Osiagnales juz pelna moc i wiecej niz juz nei wydusisz. A jak zwiekszych moc wzmacniacza to sie okaze ze masz kolumny za slabe. Wiec cudow nie oczekuj.
Panowie czekam i czekam na przesyłkę a ona nie przychodzi , mam nadzieje ze jutro dojdzie ten monoblock. Poczta polska sobie leci w kulki ,jak przesyłka może iści z Warszawa – Kielce 5 dni ????????, priorytetem?????, po prostu nie rozumiem ???? :neutral:
Ja teraz czekałem dosłownie 14 dni za wysłanym z allegro tda2020, myślałem że mnie sprzedawca oszukuje ale na szczęście doszło z stemplem pocztowych z przed 14 dni a zawsze było 3 - 4.
Nareszcie doszedł , rozmiarami nie powala , jest energo oszczędny , rozpędza się do połowy mocy(25W) na zasilaczu 12V 1A . przetwornica ( cewka ) strasznie się grzeje np.40C przy pracy jałowej
Zasilanie wzmacniacza to około 36-38V pojedyncze , kondensatory są na za małe napięcie (35V) .
Filtr aktywny – może być .
Koniec na tranzystorach : B778,D998. Ogólnie gra nawet fajnie – korzystam z wejścia wysoko poziomowego . chwilowo napędzam nim głośnik 15” (Celestion Truvox 1525) 8Ohm
Był warty swojej ceny :mrgreen:
Jutro coś więcej , bo zdrowo się namęczyłem żeby się załogować :shock:
Zasilanie wzmacniacza to około 36-38V pojedyncze , kondensatory są na za małe napięcie (35V) .
Bo pewnie ten zasilacz jest niestabilizowany i ma z 18V bez obciazenia i dlatego masz tak duze napiecie na wyjsciu przetwornicy a rdzen sie tak mocnio grzeje.
To pewnie typowa przetwornica powielajaca napiecie 4krotnie czyli z 12V na wyjsciu bedzie ok +-24V.
Skomentuj