Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do 300zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do 300zł.

Witam.

Dzisiaj pożegnałem się z Yamahą A-500 i jestem zmuszony do słuchania muzyki na Unitrze PW3015... Szukam więc wzmacniacza, którego kwota nie przekroczy 300zł.
    Pokój 8m, kolumny podłogowe na GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7.
    1. Myślałem nad Sony TA-F535R, mam okazję kupić go za niecałe 300zł z pilotem w bdb. stanie (przesyłka wliczona).

2. A może lepsze będzie DIY? Jedyne co mnie odstrasza od DIY to to, że jak zwykle zapomnę coś gdzieś przylutować, albo wlutuje nie tam gdzie powinienem i będzie "bum!". Symasyn? Uniamp? Może GainClone? Jeśli któreś z powyższych, to czy można u kogoś zamówić gotowe, polutowane i sprawdzone już płytki? A może jednak kupić zwykły wzmacniacz z allegro?

P.S. Chciałbym oczywiście, żeby zagrało to lepiej od Yamahy A-500.

Z góry dzięki.

Ja mam sony TAF419 i bardzo go chwalilem jak uzywalem. Teraz po latach wszystko co mechaniczne zaczelo szwankowac i to jest ryzyko z kupnem starej uzywki.

A diy to np kompletny zlozony uniamp kosztuje 300zl i to bez obudowy i zdalnego. Jakby policzyc calosc to min 600zl wyjdzie ale bedzie nowy i zawsze do naprawienia, bo czesci popularne i dokumentacje pelna.

Jak cos sie uda kupic okazyjnie (np trafo) to moze wyjsc nieco taniej.

Skomentuj

A więc tak... Posiedziałem trochę na allegro i znalazłem kilka innych ciekawych modeli.

1. Technics SU-S2
      2. Technics SU-8055
      3. Technics SU-7300K
      4. Kenwood KA-660
      5. Kenwood Ka-5002
      6. Sony TA-F 270
      7. Sony TA-1010
      8. Może jakieś Onkyo?

Zna ktoś może któryś z tych wzmacniaczy i jest w stanie mi go opisać??

P.S. Fajnie by było, gdyby wzmak miał wskaźnik wysterowania ("wskazówkowy" - wychyłowy).

Skomentuj

5. Moc: 48W - 4 ohm na kanal
        30W - 8 ohm na kanal
        Znieksztalcenia w zakresie 20 Hz - 20,000 Hz <0.5%
        Max pobor pradu do 200W

Reszta parametrow spokojnie do znalezienia w necie.
        Jeden z fajniejszych ampow Kenwooda, bodajze koncowka lat 60-tych lub poczatek 70-tych. Solidny, estetyczny, calkiem spora moc.
        Kumpel kiedys mial takiego i mialem okazje sluchac kilka lat temu, na Polarisach pobil z palcem w ... jakiegos Philipsa (amplituner do kina domowego - niestety nie pamietam modelu) z sredniej polki zarowno w zakresie jakosci i szczegolowosci dzwieku, jak i kontroli nad kolumnami. Fajne zejscie i spora dynamika.
        Troche tylko wg mnie cena wysoka na allegro, ale jakos da sie przezyc - a moze sprzedajacy cos obnizy?

Skomentuj

A jak z przejrzystością dźwięku tego wzmaka? Głównie słucham rock'a, metalu (poza tym wszystkie inne gatunki, ale to już rzadko) i zależy mi na przejrzystości dźwięku.

Skomentuj

Jak na moje ucho calkiem spoko. Dokladnie Ci nie powiem, ale napewno porownanie robilismy na plycie Metallica'y - tylko nie wiem ktorej (ale chyba "Master of puppets") i na kazdym z nich wychodzilo, ze to zupelnie inna plyta. Na philipsie byla lekko jakby stlumiona, a na kenwoodzie brzmiala o wiele lepiej. Przy czym nie umiem powiedziec jak w stosunku do Yamahy. Jest ona znana z naturalnosci dzwieku...

Skomentuj

A co powiecie o Denonach ? Z tego co czytałem na audiostereo, to w wielu modelach piszą o wysokiej dynamice i detalach.

Skomentuj

ja osobiście mam PMA-860 i jestem zadowolony niestety za bardzo porównania nie ma
                i też zasilam nim GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7

Skomentuj

Jest ktoś jeszcze w posiadaniu jakiegoś Denona? Lub ktoś, kto słuchał jakiegoś? Co sądzicie o PMA-280 ?

Skomentuj

2xx 3xx to są niskie modele więc cudów nie oczekuj

Skomentuj

Kupiłem Denona PMA-737.

Skomentuj

A za ile go kupiłeś bo ostatnio wpadł mi w ręce ten model? W środku dobrej jakości podzespoły. Niestety uszkodzone oba kanały... Ale już naprawiony i powiem że za cenę do 150zł to rozsądna propozycja (ja swojego kupiłem za 30zł+ 20zł części do naprawy)

Skomentuj

W dobrym stanie kupiłem za 200zł (+ "gratis" odtwarzacz CD Denona DCD=335). Jak gra ten wzmacniacz? Masz porównanie do Yamahy A-500?

Skomentuj

Jakiś czas temu do syma go porównywałem, denon wymiękał (ale nie dziwne skoro sym miał 3 razy większe trafo). Poza tym sym ma lepszą górę. 200zł moim zadaniem to dużo za niego

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                              ale nie dziwne skoro sym miał 3 razy większe trafo
                              A jaki to ma wpływ na prace wzmacniacza?

Skomentuj

A chociażby taką że napięcie tak nie "siada" a moc w uproszczeniu zależy od napięcia...

Skomentuj

A Symasyna za ile można złożyć... ?

Skomentuj

trafo ok 70zł+ płytki ok 70-80zł+ zasilacz 30zł+ jakaś obudowa, potencjometr, drobnica ok 100zł czyli mniej niż 300zł da radę

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                                      A chociażby taką że napięcie tak nie "siada" a moc w uproszczeniu zależy od napięcia...
                                      Ale jakie ma znaczenie ze napiecie siadzie z 46V przy trafie 500VA na 45V przy trafie 200VA? Moc diametralnie zmniejszy sie z 140W na 136W czyli o 0,12dB.

Skomentuj

Przepraszam, a co tu mają do rzeczy jakieś trafa 200VA i 500VA? Ja mówię konkretnie o tym modelu denona gdzie trafo jest tak małe że się zastanawiam czy ma chociaż 100VA (napięcie siadało o prawie 15V[!!] na 1/4 głośności)a symem gdzie trafo dałem 300VA...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X