Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy symek czy uniamp?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Badalem symka na oryginalnej plytce i faktycznie cos z nim bylo nie tak, wzbudzal sie tylko przy konkretnych warunkach u mnie tylko przy 1W/4omach. Suzkanie takich anomalii zajmuje sporo czasu bo trzeba ''przeszukac wszystkie poziomy napiec na roznych obciazeniach. Zdaje sie ze takie anomalie sa spodowowane prowadzeniem sciezek. Troche kombinowalem z kondensatorem w sprzezeniu zwrotnym ale 3,3pF wyszlo najlepiej choc ze wspomniana wada. Koncowka byla na toshibach i taki kond jest do nich zalecany.

Co ciekawe to na plytce flodinsa nic zlego sie nie dziala a na mojej z wlutowanym zupelnie innym kondem w sprzezeniu tez nie bylo problemow.

Zamieszczone przez Profesjonalista
    A w praktyce te wzmacniacze jakie maja pasmo przenoszenia ?
    Duzo zalezy od impedancji zrodla. Sama koncowka Holton ma >200khz w pewnym polozeniu potencjometru glosnosci (100k) spada <20khz!
    Symek ma dosc szerokie pasmo i stad moga wynikac problemy ze wzbudzaniem. W uniampie ograniczylem je tak ze z potencjometrem gwarantuje 50khz i nie zmienia sie znaczaco przy zmianie polozenia glosnosci.

Skomentuj

pasmo -3dB wszyło 120-140kHz na szybko sprawdzone, mimo tak szerokiego pasma zapas fazy jest spory więc nic się nie wzbudza, obecnie w swoim symie na najnowszej płytce nie mam cewki z rezystorem i jest całkowicie stabilny(na poprzednich nie badałem wpływu jej braku) jeszcze pomierzę i przyznam, że przydała by się rada irka co i jak testować, żeby wyniki były miarodajne

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
        A w praktyce te wzmacniacze jakie maja pasmo przenoszenia ?
        Chodzi o pasmo pętli sprzężenia zwrotnego.
        Tak wygląda oryginalnie (Toshiby + 10pF w sprzężeniu)

Margines gazy 60 stopni.
        Tak wygląda po modyfikacjach.

Margines fazy prawie 90 stopni (wzmacniacz powinien być stabilny z dowolnym obciążeniem pojemnościowym). I mimo spadku wzmocnienia na 20khz zniekształcenia mogą być niższe niż w oryginale no i 2 kondy mniej :)

Zamieszczone przez flodins
        pasmo -3dB wszyło 120-140kHz na szybko sprawdzone
        Oczywiście mierzyłeś bez kondensatora na we. ograniczającego pasmo ?
        Takie pasmo to normalna sprawa wcale nie jest szerokie.

Żeby spr. czy cewka jest potrzeba musisz spr. stabilność przy obciążeniu pojemnościowym (jednocześnie wyjdzie rzeczywisty margines fazy). Usuwasz we kondensator ograniczający pasmo, cewe i zobla
        na we pakujesz prostokąt 1khz-20khz zarówno dla małych sygnałów jak i dużych mocy. Do wy. podłączasz kondensator od kilku nF (ceramiczny) po kilka uF (koniecznie foliowy najlepiej MKP) równolegle z rezystorem 4 i 8om. Musisz uważać bo jak wzmacniacz się wzbudzi to jest po nim.
        Możesz też spr. co się dzieje przy silnym przesterowaniu na obciążeniu pojemnościowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          Oczywiście mierzyłeś bez kondensatora na we. ograniczającego pasmo ?
          Takie pasmo to normalna sprawa wcale nie jest szerokie.
          z kondensatorem,

Skomentuj

Jak się patrzy na te wyniki to są lepsze niż 99% wzmacniaczy "audiofilskich" za cenę samochodu. :wink: . Ja stosuje potencjometr 10K bo 'mniejszego' nie udało mi się zdobyć. Na pomiarze oscyloskopem i gen jak kiedyś go posiadałem to moje TDA2050 uzyskało wynik -3dB przy 130 khz, (10W out.) rozwalał o tym wynikiem wszystkie wzmacniacze dyskretne o jakich kiedyś było słychać ale jak widać scalaki stają w miejscu a nawet się cofają a tranzystory coraz lepsze.

Skomentuj

Na wejsciu w symku jest 100p wiec nie wiele on wplywa. Jesli wyjscie z generatora mialo mala impedancje to ten kondensator jest pomijalny. Jesli byl potencjometr ustawiony gdzies w srodku lub pod koniec to mogl nieco ograniczyc pasmo.

Szybki test obciazenia pojemnosciowego to 1khz kilka wolt 4omy i dolaczam na chwile rownolegle 1uF. Jak sie nie wzbudzi to jest ok, dopuszczalne sa male przezuty. Na poczatek radze dotykac 220n, 460mF. Jesli wzmak chodzi tylko pod 8om to kond max 470n.
              Zobla na wyjsciu nie wyjmuje. On jest do testow obciazenia indukcyjnego ale to duzo trudniejsze bo cewka takiego obciazenia musi byc wpieta szeregowo z obciazeniam i trzeba wtedy dobrac dobrze czestotliwosc. Dobry test to duzy glosnik z 10cm cewka. Trzeba wtedy przeleciec pasmo od 20 do 200hz na roznych amplitudach.

Skomentuj

nie bardzo rozumiem co znaczy Zobla

Skomentuj

od jakiegoś czsu trwaja prace nad symem na pcb Irka i modułach wejciowym,zabezpieczeń również zaprojektowanych przez Irka .Docelowo ma byc jeszcze regulacja barwy i sterowanie podczerwienia.Sym działa od wczoraj (na razie obyło sie bez problemów)
                  Będzie o tym więcej w dziale "w trakcie budowy...)Dwie fotki na jednej symy na pcb flodins'a i irka na drugiej sym na modułach Irka
                  http://yfrog.com/j9sym3j http://yfrog.com/1ssymyj

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Na wejsciu w symku jest 100p wiec nie wiele on wplywa. Jesli wyjscie z generatora mialo mala impedancje to ten kondensator jest pomijalny. Jesli byl potencjometr ustawiony gdzies w srodku lub pod koniec to mogl nieco ograniczyc pasmo.
                    Wystarczy 10k i pasmo wyjdzie dokładnie 140k -3db.

Zamieszczone przez irek
                    Zobla na wyjsciu nie wyjmuje. On jest do testow obciazenia indukcyjnego ale to duzo trudniejsze bo cewka takiego obciazenia musi byc wpieta szeregowo z obciazeniam i trzeba wtedy dobrac dobrze czestotliwosc.
                    Zobla też trzeba usunąć.

Zamieszczone przez flodins
                    nie bardzo rozumiem co znaczy Zobla
                    Kond i rez szeregowo na wy. wzmacniacza.

Skomentuj

Nie mozna usunac zobla bo bez niego na obcaizeniu indukcyjnym wzmacniacz sie wzbudzi i wlasnie na takim obciazeniu dobiera sie zobla. Zazwyczaj jest to 10om i 100nF ale czasem potrzeba czegos agresywnieszego. Uniamp ma 5om i 100nF a jeszcze nie jest idealnie ale juz tak zostawilem.

Skomentuj

Miałem na myśli usuniecie Zobla tylko na czas testu z obciążeniem pojemnościowym.

Skomentuj

Raczej nie ma po co w sumie to tak sie dobiera zobla i cewe wyjsciowa zeby potem na testach na roznych obciazeniach bylo stabilnie.
                          Ja zobla nigdy nie ruszam czy jest potrzebny czy nie to go zostawiam czasem trzeba go zmienic.

Zawsze dobrze dac standard 10om+100nF bo nigdy nei wiemy co do wyjscia podlaczy uzytkownik. Stare koncowki LDM-a byly projektyowane dawno temu a wtedy glosniki nie mialy tak duzych indukcyjnosci czy pojemnosci i bylo ok a teraz jak sie podlaczy jakis dziwny glosnik to z koncowka dzieja sie cuda. Nie jest latwo przewidziec i przetestowac wszystkie rodzaje obciazen. Niby wszystko juz przetestowalem ale znalazl sie klient ktory podlaczyl nowego LDM-a pod trafo radiowezlowe i mu zalacza sie zabezpieczenie.

Skomentuj

Ja zawsze jak robię test na obciążeniu pojemnościowym to spr. przy braku Zobla i z nim, Zobel zmienia wzmocnienie pętli s.z.

Skomentuj

RpLand koledzy wcześniej napisali Ci że oba grają porównywalnie więc niemów że brzydko że temat techniczny się zrobił.. Więc od twoich zdolności zależy którego wybierzesz.. Ja osobiście jestem w trakcie budowy symka ale to nie znaczy że on jest lepszy.. Chcesz więcej porównania..? Symek jest końcówką mocy bez żadnych zabezpieczeń ani niczego.. A Uniamp ma zintegrowane praktycznie wszystko prócz zabezpieczenia przeciw DC ale to nie problem.. Jest odpowiedni temat na forum o zabezpieczeniu.. Budując symka jako gołe końcówki a uniampa cena wychodzi prawie ta sama.. Co jeszcze chcesz żebyśmy ci porównali..?? :wink: Acha jeśli chcesz żeby było łatwiej to zrób symka.. :razz:

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem Uniamp jest lepszy bo:
                                - wszystko co potrzebne na jednej kompaktowej płytce (w tym praktycznie komplet zabezpieczeń)
                                - znane zmierzone parametry
                                - przetestowany i spr. przez wiele osób
                                - większa moc (wyższe napięcie zasilania)
                                a sym:
                                - amatorska konstrukcja
                                - wielka niewiadoma co do stabilności wzmacniacza
                                - brak rzetelnych pomiarów
                                - brak jakich kol wiek zabezpieczeń
                                - sama końcówka do której potrzebny jest jeszcze zasilacz na osobnej płytce co początkującym może spr. kłopoty (prowadzenie masy)
                                a zalety ?
                                - rzekome "dobre" brzmienie
                                - ... ?

Skomentuj

To jest konkretna opinia, dziękuję. Jedynie zaintrygowało mnie dlaczego Symasym jest wg Ciebie amatorską konstrukcją? Byłem przekonany, że obie konstrukcje są wynikiem twórczości domowej...

Skomentuj

bo oba są produkcji domowej z ta różnicą ze Irek to profesjonalny elektronik pracujący chyba z tego co mi wiadomo w tej dziedzinie (jego dzieła sprzedaje kilka firm), posiadający dużą wiedzę i doświadczenie natomiast osoba syma takiego nie posiadała co widać po pierwszej płytce - projektanta syma...

no i Irek uni nie projektował od tak tylko robił to na prawdę porządnie ze wszystkimi pomiarami itd...

Skomentuj

Z góry przepraszam, za odkopywanie tematu ale szukałem informacji o uniampie i znalazłem to

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                      no i Irek uni nie projektował od tak tylko robił to na prawdę porządnie ze wszystkimi pomiarami itd...

Gdzie są wyniki tych pomiarów? Znalazłem tylko kilka parametrów na stronie, które nie są niczym podparte. Z braku konkretniejszych danych postanowiłem zbudować egzemplarz testowy i pomierzę. Syma mierzyło już sporo ludzi szczególnie za granicą. Sam również trochę pomierzyłem i mam jakieś wyniki np. thd jeszcze kilka istotnych pomiarów przede mną.

Skomentuj

Czym mierzyłeś ?

Skomentuj

to tak poglądowo zrobiłem kartą muzyczną, przetworniki ADC DAC 24bit próbkowanie 96kHz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X