Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ROCKFORD FOSGATE POWER 500bd Awaria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ROCKFORD FOSGATE POWER 500bd Awaria

Witam wszystkich. Wpadł mi w ręce wyżej wymieniony wzmacniacz. Piecyk pracuje w klasie bd to chyba jakiś patent rockforda. Po podłączeniu zasilania nie było żadnej reakcji więc go rozkręciłem. Od razu zauważyłem wysadzonego irfa 3205 w przetwornicy. Wylutowałem irfy z 1 gałęzi, odseparowałem końcowkę od zasilania i podłączyłem zasilanie. Zapaliła się dioda power (protect się nie świeci), zmierzyłem zasilanie na kondensatorach i miernik wskazał 94v. Myślę że to stanowczo za dużo. Ma ktoś jakiś pomysł? Przetwornicą steruje uc3526n.
    Trochę niepokoi mnie wygląd zwoi na rdzeniu. Czy jest możliwe że poprzez zwarcie na zwojach przetwornica wytwarza 94v ? I jeszcze jeden problem, jak wylutować tranzystory z tych płytek? Będe potrzebował hot aira ? Nie ma tam klasycznej listwy dociskowej, tranzystory są wlutowane w listwe od wewnętrznej strony.

Dodam jeszcze że rdzeń czasami popiskuje i jest lekko ciepły, jak go docisnę to przestaje.

Zamieszczone przez Perez
    rochę niepokoi mnie wygląd zwoi na rdzeniu. Czy jest możliwe że poprzez zwarcie na zwojach przetwornica wytwarza 94v ? I jeszcze jeden problem, jak wylutować tranzystory z tych płytek? Będe potrzebował hot aira ? Nie ma tam klasycznej listwy dociskowej, tranzystory są wlutowane w listwe od wewnętrznej strony.
    Możliwe ale 94V to raczej normalne zasilanie wzmacniacza (Między + i - czy między masą a + lub - ? )
    Wylutujesz normalną lutownicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
      Zamieszczone przez Perez
      rochę niepokoi mnie wygląd zwoi na rdzeniu. Czy jest możliwe że poprzez zwarcie na zwojach przetwornica wytwarza 94v ? I jeszcze jeden problem, jak wylutować tranzystory z tych płytek? Będe potrzebował hot aira ? Nie ma tam klasycznej listwy dociskowej, tranzystory są wlutowane w listwe od wewnętrznej strony.
      Możliwe ale 94V to raczej normalne zasilanie wzmacniacza (Między + i - czy między masą a + lub - ? )
      Wylutujesz normalną lutownicą.
      Napięcie mierzyłem miedzy + i - kondensatora.

Skomentuj

jezeli nie miales obciazenia na zasilaczu to mozliwe jest taki napiecie jak piszesz podlacz jakies obciazenie i wtedy zmierz moze to byc nawet zarowka 30w 230v

Skomentuj

Faktycznie bez obciążenia może być wyższe. Na jakie napięcie są kondy ?

Skomentuj

Kondy są na 80V . Zamówię IRF-y i zobaczymy co z tego będzie. Na drugiej szynie z tranzystorami widać nieumiejętnie wlutowanego IRF9540N i obok niego jest IRF9540 bez symbolu N (pęknięta obudowa). Domyślam się że te tranzystory doprowadziły do uszkodzenia IRF w przetwornicy.

Skomentuj

Przeważnie siadają tylko tranzystory. spr. też rezystory w bramkach.

Skomentuj

Można powiedzieć że wzmacniacz działa na "pół gwizdka". W stopniu końcowym wywalone były 2szt. IRF540 i 2szt. IRF 9540,pozostałe 2szt. IRF540 i 2szt. IRF9540 są dobre.Uruchomiłem go bez uszkodzonych tranzystorów. Przetwornica startuje i podaje napięcia -39V +27V( domyślam się że +27V spowodowane jest tym że tymczasowo jest zamontowany tylko 1szt. IRF3205). Po podaniu sygnału z tunera rdzeń zaczyna brzęczeć w rytm muzyki to chyba nie jest normalne ?

Skomentuj

Podłącz wszystkie trany. Tam są jeszcze jakieś dodatkowe klucze na zasilaniu do tej klasy BD.

Skomentuj

Jeszcze ich nie kupiłem, macie może jakieś sprawdzone zródło z IRF? Szukałem po sklepach i jest problem bo prawie wszędzie mają IRF540N i IRF9540N.
                    Mam problem z wylutowaniem tranzystorów z tych płytek, stop cyny tam zastosowany ma wyższą temperaturę topnienia. Mam wellera ws50 i jak ustawię 450stopni to tylko troszeczkę nadtapia cynę.

[ Dodano: 2010-11-13, 17:26 ]
                    Witam. Uporałem się z usterką, wzmacniacz uruchomiony. W przetwornicy uszkodzone były 3szt IRF3205 + 3 rezystory smd 10r w bramkach tych fetów, w stopniu końcowym uwalone 2szt IRF540 i 2szt IRF9540. Do wylutowania uszkodzonych tranów z płytek TermalPad trzeba było użyć palnika gazowego,świetnie się sprawdził palnik firmy "mega" za 7,5zł z OBI. Temat można zamknąć. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                    X