Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić falownik (inwerter) napięcia ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robia to na normalnowymiarowym trafie 50Hz. Przynajmniej fachowcy ze swiatowych czolowych firm. Amatorzy robia 50kHz :mrgreen:

Skomentuj

Wiadomo ze naprawdę przemysłowe UPS w rack'u o mocy 2 kw i więcej jest na zwykłych transformatorach przewidzianych dla 50Hz ale amatorsko teraz wszędzie są małe przetwornice impulsowe i jak to działa ?

Skomentuj

Ferryt :mrgreen:

Taka przetworka ma z zasady większą sprawność (bo ~95 niż przetworka na zwykłym trafie :wink:

Może kolega nie zauważył, ale poświęciłem już kilkanaście postów opisując zasade działania przetworki impulsowej i na kłucenie się z w/w kolegą...

P.S - Ja jakoś nie spotkałem się jeszcze z przetworką samochodową na transformatorze toroidalnym. Widziałem/naprawiałem już dość dużo przetwornic i zasilaczy impulsowych żeby móc z całą pewnością stwierdzić że są one w 99% montowane na rdzeniach ferrytowych (zwykłych lub pierścieniowych) bo takie rozwiązanie nie dość że poprawia sprawność to jeszcze koszt rdzenia ferrytowego z karkasem i zapinkami (np ETD34 czyli 200W) to 1/10 ceny toroida, który przeniesie 200W.

Dobra koniec tego tematu.

---

Inny problem : wie ktoś jak nawinąć uzwojenia trafa ? Ile powinienem nawinąć w pierwotnym, a ile we wtórnym ?

Teraz tak się troche bardziej wczytałem w opis tego kitu i wychodzi że na wyjściu trafa jest nie 230VAC tylko 310VAC :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4
          Teraz tak się troche bardziej wczytałem w opis tego kitu i wychodzi że na wyjściu trafa jest nie 230VAC tylko 310VAC
          Podziel 310 przez pierwiastek z 2 . I co wyszło ? :wink: .

Skomentuj

No dobra

Wie ktoś jak nawinąć trafo ? (ilość zwoi)

Zasilanie wejściowe - ~13V (pomiędzy 12-14)
            Zasilanie wyjściowe - ~315V (pomiędzy 310-320)

[ Dodano: 2010-10-01, 10:08 ]
            Może irek by sie odezwał ? :mrgreen:

[ Dodano: 2010-10-01, 11:04 ]
            Według moich wstępnych obliczeń :

Vin = 13V
            Vout = 315

Czyli przekładnia trafa wynosi ok x24.

Czyli jeżeli w pierwotnym nawinę dwa uzwojenia po np 4 zwoje, to we wtórnym musze mieć 96 uzwojeń ?

Teraz prądy :
            Zakładając że drut DNE 1mm przeniesie jakieś 3A prądu :

Pierwotne :
            Vin=13V
            P=200W
            Czyli wychodzi jakieś 15A. Więc uzwojenie pierwotne muszę nawijać 2x5 drutów (DNE 1mm)

Wtórne :
            Vout = 315V
            P = 200W
            Czyli wychodzi jakieś 0,6A. Wydaje mi się to troche mało, ale zważając na napięcie to myśle że jest ok. Dla takiego prądu wystarczy drut 2mm ?

Dobrze myśle ?

Skomentuj

Pisałeś że masz już przetworke ? :wink:

Najpierw to jaki masz rdzeń i z jakiego materiału ? Jaką częstotliwość tam ustawili ?
              Mając te dane musisz dorwać katalog i odczytać parametry rdzenia i Bmax.
              Obliczyć minimalną liczbę zwoi aby rdzeń się nie nasycił.
              Obliczyć przekładnie uwzględniając współczynnik wypełnienia. Mając przekładnie i ilość zwoi na pierwotnym obliczasz wtórne :)

Skomentuj

Ta.

Przetworkę miałem, ale teraz wole zbudować tego velleman'a (w całości).

Rdzeń jaki chcę wykożystać to ETD34 (materiał 3C90)

Częstotliwość pracy chcę ustawić na jakieś 50kHz.

[ Dodano: 2010-10-01, 11:50 ]
                Note dla ETD34 masz tu :

http://www.ferroxcube.com/prod/assets/etd34.pdf

Ja nie bardzo wiem co to jest to Bmax i współczynnik wypełnienia (tak wiem, wstyd, ale nie interesuje się teorią :mrgreen: )

Skomentuj

http://www.feryster.pl/polski/index.php?lang=pl
                  Kolega nie wie jaki rdzen a juz plytke drukowana chcial miec...

Skomentuj

Jezu trzymajcie mnie...

ETD34 ! Mówi ci to coś ?!

[ Dodano: 2010-10-01, 14:23 ]
                    O co ci w ogóle chodzi ?

Czepiasz sie a nie masz racji... Myśle że najlepszym tego dowodem jest choćy pytanie "po co w przetwornicy transformator"...

Skomentuj

a nie bardzo wiem co to jest to Bmax i współczynnik wypełnienia (tak wiem, wstyd, ale nie interesuje się teorią :mrgreen: )
                      To raczej masz małe szanse na odpalenie tego.
                      Zamieszczone przez pegelmesser
                      http://www.feryster.pl/polski/index.php?lang=pl
                      Kolega nie wie jaki rdzen a juz plytke drukowana chcial miec...
                      Właśnie najlepiej napisz do nich. Zaprojektują i zrobią dla ciebie takie trafko i będzie bezpieczne.

ETD34 wyszło mi że jest za mały. Minimalne wymagane AP to 1.6cm^4, ETD34 ma 1.19. ETD39 będzie OK.

Skomentuj

Ok, więc będzie ETD39. Tylko że jak oni mi zrobią trafko to pewnie zapłace jak za nową przetworke...

Skomentuj

Pewnie tak :) Ja płaciłem nie więcej niż kilkadziesiąt PLN ale miałem gotowy projekt.

Bym zapomniał trochę torii jak byś chciał się podszkolić :mrgreen:
                          http://ecee.colorado.edu/~pwrelect/b.../slidedir.html
                          http://www.amazon.com/dp/0792372700?...ZFVP1XERNFR74&
                          Świetna książka polecam.

[ Dodano: 2010-10-01, 19:40 ]
                          Przeliczyłem trafo przy takich założeniach:
                          Rdzeń ETD39
                          Częstotliwość 50KHz
                          Min. napięcie we. 10.5V
                          Napięcie wy. 325V
                          MOSFET-y IRFP150N
                          Max. współczynnik wypełnienie 0.45

Na pierwotnym wyszło 7 zwojów (oczywiście uzwojenia są 2).
                          Wtórne 261 zwojów.

Skomentuj

Kolego ja przyjołem dane Vin 13V oraz Vout 315V

Dlatego że Vin może spaść do 12V (poniżej działa zab.) albo wzrosnąć do 14,4V (powyżej zab.) Wartość bezpieczna to ta po środku czyli ~13V.

Vout dałem 314V bo tak zaprojektowali trafo w velleman'ie. Drobne odchyłki Vin mogą mieć olbżymi wpływ na Vout !

Skoro według ciebie pierwotne to 7 zwoi a wtórne to 261 to przekładnia wynosi ~x37.

Czyli z napięcia 13V bede miał na wyjściu 481V. Troche jakby za dużo nie ?

[ Dodano: 2010-10-01, 19:53 ]
                            Mosfety zazwyczaj stosuje IRFZ44N

[ Dodano: 2010-10-01, 19:55 ]
                            P.S - Jak już dajesz jakieś stronki z wiedzą to możesz dać coś "po naszemu" ? Bo angielski u mnie średnio stoi (coś tam umiem...)

Skomentuj

Oj kolego weź pod uwagę że :
                              Przetwornica ma stabilizator a co za tym idzie trzeba to uwzględnić w obliczeniach.
                              W sieci obecnie mamy 230VRMS czyli 230*1.41 = 325V.
                              W przetwornicy PP napięcie wy to: Vout = Vin * 2 * N * D
                              Gdzie D współczynnik wypełnienia N przekładnia. Współczynnikiem wypełnienia kręci kontroler aby uzyskać zadane napięcie wy.

IRFZ44 się nie nadają ! MOSFET-y muszą mieć VDS min 100V !

Skomentuj

Drobne odchyłki Vin mogą mieć olbżymi wpływ na Vout !
                                Bzdura. Masz zrobic tak ze bedzie zawsze 230V na wyjsciu, nawet jak na wejsciu bedzie sie bujac od 6V do 20V.

Skomentuj

Aha.
                                  Gdzieś czytałem że ten SG ma stabilizacje w zakresie 10% i była ona regulowana PR-kiem. Rozumiem że tutaj to jest automatycznie ?

Te MOSFETy to mówimy o tych w pierwszym falowniku (12V >> 50kHz) czy w drugim ?

Skomentuj

Aha.
                                    Gdzieś czytałem że ten SG ma stabilizacje w zakresie 10% i była ona regulowana PR-kiem. Rozumiem że tutaj to jest automatycznie ?
                                    Napięcie wyjściowe ustala się dzielnikiem R40 R33.

Te MOSFETy to mówimy o tych w pierwszym falowniku (12V >> 50kHz) czy w drugim ?
                                    Oczywiście o tych w pierwszym.

Skomentuj

Nom, a w tych z RP-kiem to pr-ek był wpięty między te rezystory.

Te mosfety to raczej nie wiem skąd wziąźć IRFP150N. Może coś bardziej dostępnego ?

[ Dodano: 2010-10-02, 08:20 ]
                                      Co powiesz na tego ? :
                                      http://www.fairchildsemi.com/ds/FD%2FFDA59N25.pdf

Skomentuj

Nie potrzebne jest takie duże napięcie. Wysokonapięciowe FET-y mają duże Rdson co nie potrzebnie zwiększa starty. Ale może być :)
                                        Oczywiście możesz dać jakiś inny podobny tylko żeby nie miał istotnie większej lub mniejszej Rdson bo wypadało by to wtedy uwzględnić w obliczeniach. Dla IRFP150N Rdson to 0.05 (w temp. 100 stopni) co przy pełniej mocy daje spadek ok 1V. Wybrałem ten bo jest właśnie popularny i tani :)

Skomentuj

A gdzie można kupić tego IRFP150N ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X