Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr od/do subwoofera...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bart210
    Życzę powodzenia i duuuużo szczęścia. 230V też potrafi zabić...
    bart210 oj już tak nie dramatyzuj... (nie pierwszy raz mam styczność z 230V... ja tylko nie ogarniam tych wszystkich duperelków na jednej płytce, a za trafem niema już tylu V i A żeby zabiły...) Ale mimo to dziękuję (szczęścia nigdy za wiele )

Niestety, ale z wielkim smutkiem chyba muszę to powiedzieć iż poddaje się :sad: ręce mi opadają najzwyczajniej brak mi wiedzy by to uruchomić... (a trochę szkoda, bo wolałem w subie raczej tranzystorową końcówkę niż TDA). Myślałem że jakoś to ogarnę, bo nie wydaję się aż tak skomplikowane, a następnie porobię schematy, da się do sprawdzenia i umieści może na forum ?

A może są chętni rzucić na to swoim wykwalifikowanym okiem przy okazji uruchamiając a także nie rujnując za bardzo mojej kieszeni ?)

Koniecznie podkładki + pasta pod tranzystory, a nie tylko pasta!!!
    Zawszę mnie to zastanawiało - poco te podkładki ? zawszę mi się wydawało że one tylko zmniejszają prędkość przekładania temperatury na radiator, ale wychodzi na to że chyba jest inaczej :???: , to więc dlaczego pod radiatory na procesorach płyt głównych PC czy na kartach graficznych nie daję się takich podkładek tylko samą pastę ?

Skomentuj

Nie podawaj się. Mi też się zdarza nie raz coś spalić :)

Tranzystory przeżyły na 100% (kolektor do którego jest podłączone zasilanie jest wyprowadzony na tą metalową blaszkę i po to są te podkładki bo te blaszki są na różnych napięciach) z diodami mogło być różnie zależy jak długo to włączyłeś ale jest spora szansa że przeżyły jak nie to dalej będzie zwarcie wtedy możesz dać zwykły mostek (uważaj na polaryzację).

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
        Nie podawaj się. Mi też się zdarza nie raz coś spalić :)
        No dobra pomęczę się jeszcze trochę

Luknijcie może czy ja dobrze to podłączam; zrobiłem taki "rysunek":
        - w czarnych okręgach zasilanie z trafo
        - niebieskie to kondy i tu nie rozumiem czemu plus z konda idzie na masę :???: i przez to tez, jeśli chciał bym ominąć diody prostownicze, gdzie dołączyć mostki ? bo mają iść dwa mostki tak? a DC z nich pod kondy?
        - żółte strzałki to tam gdzie idą przewody do podłączenia głośnika (za każdym razem wypycha mi go i jednego już sfajczyłem [ spokojnie to zwykłe pojedyncze popierdółki których trochę nazbierałem właśnie do takich testów - dobrych bym nie podłączył]

Tranzystory przeżyły na 100% (kolektor do którego jest podłączone zasilanie jest wyprowadzony na tą metalową blaszkę i po to są te podkładki bo te blaszki są na różnych napięciach)
        Jeśli dobrze to zdanie zrozumiałem to te podkładki pod trany więc daje się tylko jako izolatory a ze w tym przypadku trany działają w mostku to mogą mieć wspólnie połączony kolektor (alu radiator przewodzi prąd) i raczej tranom nic się nie w tym wypadku nie stało?

z diodami mogło być różnie zależy jak długo to włączyłeś ale jest spora szansa że przeżyły jak nie to dalej będzie zwarcie wtedy możesz dać zwykły mostek (uważaj na polaryzację).
        Czym objawi się zwarcie?
        Jeden mostek ? - to wtedy dwa uzwojenia wtórne z trafo podłączę ze sobą - nie spali to trafo?

[ Dodano: 2010-11-05, 13:56 ]
        Ale dupa ze mnie :oops: chyba źle to podłączałem nie? :???:
        5minut temu się właśnie dowiedziałem że można łączyć uzwojenia trafo ze sobą (zawsze myślałem że jak są 2 to znaczy że mają być 2) Poszperałem w google o mostkowaniu trafo.

Wychodzi na to że tam gdzie ja myślałem że jest wspólna masa obu uzwojeń to teraz wydaje mi się że to jest połączenie szeregowe wtórnych a następnie minus i plus przechodzą przez diody dla wyprostowania z tąd też te kondensatory filujące na odwrót, tak ?

Allllleeeee! ze mnie... jeśli mam racje teraz w tym co napisałem to już mi głupio :oops:
        (i w takim wypadku uwaliłem pewnie ze połowę podzespołów z wzmacniacza nie? :???: )

[ Dodano: 2010-11-05, 13:59 ]
        Proszę o potwierdzenie czy to ostatnie dobrze wyrozumowałem ? i czy jeśli tak to uzwojenia 2*24/2.2A z trafo TS120/14 mogę połączyć szeregowo ? tak jak wyżej napisałem ?

Skomentuj

eh... wez sobie poczytaj o zasilaczu symetrycznym to ci sie rozjasni. Zrób najpierw zasilacz symetryczny i podepnij mase tam gdzie plus i minus kondów filtrujących się łączy, plus do plusa jednego konda(tego co nie łączy się z minusem) i minus do minusa drugiego(tego co nie łączy się z plusem)

Skomentuj

No widzę schemat zasilacza symetrycznego ale nie wiem jak to mam podłączyć tzn. trafo do mostka
            na rys. widać 3 przewody wychodzące z trafo ale nie wiem jakie to ?
            1. są to dwa plusy i minus
            wtedy minus jest masą a dwa plusy mam podłączyć do mostka jako AC i z tego wyjdzie mi plus i minus DC ?
            2. czy są to może 3 przewody bo dwa uzwojenia zostały połączone szeregowo dając plus, minus i trzeci to plus z minusem połączone ze sobą i wtedy one są masą a pozostałe dwa przewody plus i minus lutuję do mostka jako jako AC i wchodzi plus i minus DC ?

Skomentuj

Wszystko jest jasno i prosto narysowane. Skoro masz dwa uzwojenia, czyli cztery kable to musisz zrobić tak, żeby mieć tylko 3 kable. W tym celu łączy się ze sobą dwa kable z sąsiednich uzwojeń - jeśli kable są oznaczone to łączysz dwa różne. Gorzej jeśli nie są oznaczone, wtedy łączysz 2 dowolne i mierzysz miernikiem napięcie między tym nowym połączonym a dwoma niepołączonymi kablami. Napięcie powinno być takie samo jak deklarowane napięcie na uzwojeniach.

Mając trzy przewody podłączasz je kolejno do mostka oraz wspólnej masy. Dwa niepołączone idą do mostka a połączony kabel jest masą.

Skomentuj

No u mnie na trafie są dwa czerwony i czarny na jednym uzwojeniu i tak samo na drugim
                z tym że czarne są połączone ze sobą i w sumie robią się dwa czerwone i jeden czarny (podwójny) No i z tego co ty napisałeś to muszę rozczepić czarne i jeden z nich połączyć do czerwonego z drugiego uzwojenia co da nam masę a pozostałe dwa czyli czarny z jednego i czerwony z drugiego uzwojenia podłączyć do mostka - czyli to tak jak bym połączył uzwojenia ze sobą w szeregu tak ?

Skomentuj

Tak, połącz czarny z czerwonym i zmierz napięcia na trafie. Jak będzie OK to podłączaj do mostka.

Skomentuj

Jak będzie OK to podłączaj do mostka.
                    ok czyli ?
                    nie mam obecnie miernika :???:
                    Jak tak podłączyłem jak wyżej to podłączony do wzm. głośnik brumi tzn. ma szybkie wychylenia w jedną i w drugą str.

Teraz jeszcze taka uwaga mam tu 3 mostki i każdy z nich chyba na 4A tylko a jak połączę dwa uzwojenia tak jak wyżej po 2.2A to wyjdzie już ponad 4A tak ? I muszę poszukać większego mostka ?

[ Dodano: 2010-11-05, 18:13 ]
                    Nie mogę znaleźć "większego" mostka dałem 4 diody http://www.datasheetcatalog.com/data.../0/RL205.shtml tak też może być ?
                    Głośnik dalej brumi a diody bardzo się grzeją.

Skomentuj

Bez miernika NIC nie zrobisz. Kup miernik, a później będziemy kombinowali co dalej.

Skomentuj

Ja rozumiem że bez miernika to jak bez jednej ręki ale w tym wypadku miernik powie mi tylko jakie mam napięcie i co dalej ? :???:

Miernik pożyczyłem kumplowi po weekendzie powinienem mieć to najwyżej będziemy wtedy dalej działać jeśli rzeczywiście nic się na razie nie da zrobić bez.......

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                          miernik powie mi tylko jakie mam napięcie i co dalej ? :???:
                          .a dalej wyłączyć z prąd, schowac głębokoooo do szafy i zając sie czymś innym, np. malowaniem, szydełkowaniem, układniem puzzli a nie elektronika. Uwierz, nie kazdy jest do tego przeznaczony.

Skomentuj

pegelmesser przestań nabijać posty :razz: .....

Skomentuj

Nie musze, mam juz duzo. :mrgreen:
                              Tylko dobrze radze. Juz wielu osobom tak pomogłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                .a dalej wyłączyć z prąd, schowac głębokoooo do szafy i zając sie czymś innym, np. malowaniem, szydełkowaniem, układniem puzzli a nie elektronika.
                                Heh ostatnie dwa dni składałem UNI jak montowałem te wszystkie elementy to (dosłownie i w przenośni) miałem wrażenie jak bym układał puzzle :mrgreen:

No dobra mam miernik sprawdziłem napięcia i teraz tak:
                                dawałem 3 różne mostki (z tych co mam) i na każdym jest tak że z trafo idzie AC 2*25V a "za mostkiem" (po wyprostowaniu) ~11V (na plus ~11V, a na minus, -11V)
                                [w ustawieniu miernika na AC na plusie mostka pokazuje 25V a na minusie nic (00.0)]
                                popsute mostki ?

[ Dodano: 2010-11-20, 19:44 ]
                                Wyciągnąłem z płytki wzmacniacza kondy filtrujące, następnie zrobiłem zasilacz symetryczny napięcia z trafo to 2x25V AC, po wyprostowaniu 2x11V, po filtrowaniu kondami 2x35V niby wszystko ok ale jak podłącze to do płytki to już po kilku sekundach mostek jest tak gorący że parzy i trafo momentalnie również robi się ciepłe...

Czy możecie mi powiedzieć co jeszcze robię źle ? (czego to tak się grzeje? tak samo mam podłączone do UNIampa i on działa normalnie :???: )

PS zapakowałem już ten wzmacniacz w kartonik i schowałem głęboko do szuflady, ale wytrzymałem tak tylko kilka dni... , cały czas łazi mi po głowie... i denerwuje mnie że sobie tak leży.... i albo całkiem go uwale i wybuchnie, albo go w końcu uruchomię :neutral: (no inaczej nie mogę... :razz: )
                                Tak, tak, wiem hardcore....

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Odświeżam na prośbę ir0nhide,

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                    Wyciągnąłem z płytki wzmacniacza kondy filtrujące,
                                    A wyciągnąłeś także mostek z płytki?

Grzeje się tak przez mostek - prawdopodobnie źle do niego podpinasz, albo połączyłeś dwa równolegle. Zrób zdjęcie tego Twojego zasilania. Żeby było widać wtórne na trafie i podłączenie do mostka, a także rozmontowanego UNI.

Skomentuj

Daj jeszcze zdjęcie jak podłączasz kabelki do płytki.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                        A wyciągnąłeś także mostek z płytki?
                                        na płytce nie ma mostka są diody a właściwie były bo jedna się już przegrzała....

Zamieszczone przez LightSound
                                        Grzeje się tak przez mostek - prawdopodobnie źle do niego podpinasz, albo połączyłeś dwa równolegle.
                                        uzwojenia z trafo mam połączone szeregowo (czarny z jednego z czerwonym z drugiego - masa. Zostaje mi wtedy czarny z jednego i czerwony z drugiego i tak podłączam do UNI...

Następnie to trafo gdy chce podłączyć pod wzmacniacz z tematu to czarny i czerwony z obu traf podłączam pod zmienne na mostku (RS 405) plus z mostka łączę z plusem z jednego konda i analogicznie minus z mostka do minusa drugiego konda następnie kondy łaczę ze sobą (plus z minusem) i w tym miejscu daje to co zostało czyli masę (czyli szeregowe połączenie ze sobą uzwojenia ) w to miejsce podłączam czarną sondę z miernika a czerwoną dając do plusa konda okazuje mi ~35V a gdy dam tą sondę na minus (drugiego konda) okazuje -35V. Czyli jest dobrze ? Wtedy nic się nie grzeje/działa normalnie...
                                        Ale teraz gdy ten zasilacz podłącze pod pcb wzmacniacza to się wszystko grze podłączam w taki sposób: plus z konda tam gdzie na płytce jest plus z konda a minus z konda tam gdzie na plytce jest minus drugiego konda i następnie połączenie kondów daje tam gdzie na pcb one się łączą. Załączam prąd po około 5 sekundach wyłączam i mostek parzy a trafo jest ciepłe/b.ciepłe ... :???:
                                        Tu zdjęcia tego co napisałem: (jeśli mało wyraźne to piszcie zrobię inne/kolejne )

Ja się tam nie znam ale może coś na płytce jest uwalone i robi zwarcie, przebicie, czy coś tam takiego ? :???: Jeśli być może tak to co w pierwszej kolejności mógł bym sprawdzić ? Czy co mogę zrobić ?

Skomentuj

A spr. czy tranzystory na pewno są odizolowane od radiatora ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X