Zamieszczone przez raven1985
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr od/do subwoofera...
Collapse
X
-
ale ja mam srebrną pastę (z domieszką srebra) i pewności nie mam ale wydaje mi się że ona przewodzi prąd... :???: a jak dokręcę trany do radiatora to i tak nadmiar pasty wypłynie....
No dobra, a czy tranzystory w ten sposób mogły się zjarać ? czy istnieje nadzieje że jeszcze "żyją" ?
[ Dodano: 2010-11-21, 12:59 ]
Dobra dałem te "silikonowe" podkładki (miedzy kolektorami a radiatorem obwód otwarty)
Nic się na razie nie grzeje :) a na emiterowych jest po 6mV , na wyjściu ~35mV - czyli dobrze ?
(PS nie sprawdzałem jeszcze tranów...)
[ Dodano: 2010-11-21, 13:14 ]
HEHE "is alive" :mrgreen:
(kur... głupie podkładki.....)
[ Dodano: 2010-11-21, 14:47 ]
Musiałem mieć naprawdę dużego farta skoro te Tranzystory to wszystko przeżyły :grin:
Bardzo dziękuje Panowie za wszelkie porady, informacje, chęci poświecenia uwagi temu tematowi i wg najbardziej chyba za cierpliwość do mnie...
Wzmacniacz działa i raczej wszystko z nim w porządku.
Pewnie znajdzie się jeszcze kilka pytań.... więc także liczę na waszą pomoc.
Będę chciał wymienić ten filtr na inny tj. regulowany. Ten ma za wysoko ustawione filtrowanie a regulacja jego ogranicza się tylko do ustawienia głośności i podbicia...
W sumie to mam już dwa pytanka:
1. Czy mogę na razie ominąć ten filtr i dać sygnał prosto z karty na pcb wzmacniacza ? (bez jakiś tam rezystorów czy innych w celu filtracji, regulacji impedancji czy coś w tym stylu ? by nie spalić karty dźwiękowej... ) Przez potencjometr tylko teraz też nie wiem o jakiej wartości 50K ?
2. Ile mocy z tej końcówki można wyciągnąć przy obecnym trafie 120VA ? (jałowo 2X24V/2x2.2A ) Okł. 80W dla 8R dostarczy ? (tranzystory to C4468 100W i A1695 80W)
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam Andrzej
Skomentuj
-
.
Ogarnąłem troszeczkę ten wzmacniacz:
Tyko denerwuje mnie jedna rzecz:
W głośniku słychać (i to "dobrze" słychać) prąd... :???: Znaczy buczy w głośniku.... I dawałem trafo pół metra dalej, i poskręcałem kabe i układałem je na krzyż, i założyłem ekran na trafo i dalej buczy... :???:
Da się to jakoś wy filtrować ? czy coś z tym zrobić ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserMasy z sieci? A co to takiego?
Zamieszczone przez pegelmesserBo to nie od trafa buczy.. tlyko od masy...Zamieszczone przez pegelmesserMowa o masie w ukjadzie, nie tlyko na PCB.
Skomentuj
Skomentuj