Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Denon pma1060 nie działa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Denon pma1060 nie działa

Witam.
    Jestem tu nowy i mam problem z moim Denonem Pma 1060.Problem polega na tym iż wzmacniacz po odpaleniu w ogóle nie reaguje, zupełna cisza, dioda też się nie pali. Przed awarią grał podpięty pod mp3 i ot tak po prostu podczas słuchania nagle zamilkł Po rozkręceniu go zobaczyłem tylko spalony bezpiecznik przy włączniku wzmacniacza ( nie wiem jaki , obok niego na płytce pisze F801 T4.0A), reszta elementów jest wizualnie cała nic spalonego, nic napompowanego.Nie wiem czy ma to jakiś związek ale nie raz słychać było jak coś przeskakuje gdy kręcę gałką od zmiany kolumn A/B (podobno częsty przypadek w Denonach)Gdy wkładałem inne bezpieczniki (jakieś słabe) to też je paliło.Mam nadzieję że ktoś mi pomoże gdyż po przejrzeniu forum widzę dużo osób znających się na elektronice i budujących samemu wzmacniacze.

nie wkładaj za słabych bezpieczników bo na pewno je spalisz, włóż taki jak ma być czyli 4 ampery 250 volt i zobacz czy zadziała . po tym kroku dowiesz się czy potrzebny ci serwis czy nie?

Skomentuj

Niestety nie miałem bezpiecznika 4 amperowego i włożyłem 5 amperowy 250v i też się przepalił , wzmacniacz włączany był bez podpiętych kolumn .

Skomentuj

Nie na temat...
        o następna kobieta
        nick Rysiek25, :mrgreen:
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pewnie masz gdzies zwarcie i dlatego wywala Ci bepziecznik,prawdopodobnie ulegl uszkodzeniu jakis tranzystorek,w najgorszym wypadku końcówka mocy

Skomentuj

wzmacniacz

Bezpiecznik przy trafie to chyba zwłoczny powinien być, u mnie w jednym wzmaku takie
            objawy były przy uszkodzonym tranie końcowym,po wy lutowaniu tego jednego już bezpiecznika nie palił.

Skomentuj

Ja również mam taki problem z moim denonem. Podłączony pod kompa ze zintegrowaną kartą dzwiękową i podpiętymi Altonami 80 padł jakiś miesiąc temu (brak czasu i umiejętności na szukanie przyczyny). krzychu73, bezpiecznik rzeczywiście był zwłoczny( czy będzie palił wszystkie inne ?) Na płytce z wierzchu wszystko całe , nie wiem jak druga strona płytki (trany).

[ Dodano: 2010-11-10, 19:35 ]
              Sorki że post pod postem.
              Dziś rozebrałem mojego denona i zauważyłem na lutach trzymających nóżki tranzystorów (końcówka mocy-8 tranów) dziwny brązowy osad przypominający rdzę :???: . Wszystkie luty trzymają dobrze. Czy ten osad to normalna sprawa przy sprzęcie 20 letnim, jeśli nie co to może być i jaka może być tego przyczyna ?

Skomentuj

Czaruję...
              X