Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ladowarka do akumulatora zelowego 6V 4.5Ah

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ladowarka do akumulatora zelowego 6V 4.5Ah

Witam zrobilem ladowarke do ladowania akumulatora 6V 4,5AH i mam maly problem aku nie pobiera pradu jak podlacze zarowke to swieci zrobilem ze schematu nizej tranzystor t1 to bc 546 zamiast rezystora 240ohm dalem 220ohm i zamiast rezystora 1,1k dalem 1k nie wiem zabardzo co moze byc nie tak

[ Dodano: 2010-11-17, 14:38 ]
    zasilam to transformatorem 9v prubowalem tez podlaczyc 12v i to samo napiecie wyjsciowe przy jednym jak i przy drugim transformatorze wynosi 9,7V
    Załączone pliki

jak nie pobiera a żarówka świeci to sprawdź Ube na T1, może jest nasycony
    PS: po co drugi taki sam temat? Tak się nie robi...
    R1 i R2 to dzielnik napięcia, którym sterujesz napięcie wyjściowe. Jakby wszystko działało to dałbym max 8V na ten akumulator

Skomentuj

Witam zakupilem nowe aku i to samo ale jak zmierzylem napiecie nowego aku to bylo 0V

[ Dodano: 2010-11-17, 19:03 ]
      To wychodzi na to ze nowe aku tez uszkodzone ?

Skomentuj

nie koniecznie, czytaj co pisze pod schematem. Nie jestem pewien ale zewrzyj bazę T do masy i podłącz aku na chwile czy wtedy jest napięcie.

Skomentuj

zwarlem to wten sposób jak na schemacie nizej i napiecie nie zanika

[ Dodano: 2010-11-17, 20:10 ]
          nie poszlo

[ Dodano: 2010-11-17, 20:11 ]
          zwarlem tranzystor t1 przed rezystorem 100ohm do masy i napiecie nie zaniklo

Skomentuj

Napiecie spadnie do 1,2V jak zewrzesz kolektor z emiterem.

Na wyjsciu powinna byc jeszcze dioda.

Skomentuj

Ale wtedy będzie trzeba nieco zwiększyć rezystancję R2 aby podnieść napięcie.

Skomentuj

Napiecie i tak dobierasz do tego czy ma to byc ladowanie cykliczne czy podtrzymujace. A dioda jest potzrebna w przypadku gdybys wylaczyl ladowarke z sieci a byl podlaczony akumulator. Bez diody aku sie rozladuje a mzoe nawet uszkodzic stabilizator.

Skomentuj

No tak, zapomniałem zupełnie o rozładowaniu jak ładowarka nie pracuje.

Skomentuj

Czaruję...
                  X