Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pioneer A-503R Pisk w głośnikach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pioneer A-503R Pisk w głośnikach.

Witam.

Jesli zasmiecam forum to bardzo przepraszam ale nigdzie, przenigdzie nie moglem znalezc nic na ten temat. Mianowicie, jestem w posiadaniu wzmacniacza pioneer a-503r. Wiadomo, w tych modelach bardzo czestym problemem byl selektor zrodla dzwieku i mnie rowniez to dopadlo. Ale do sedna. Gdy selektor zaczal szwankowac, plytka z selektorem zostala wyciagnieta (plytke oddalem do serwisanta zeby mi reanimowal selektor). Nastepnie gdy plytka do mnie wrocila, caly wzmacniacz oddalem do innego punktu "naprawy RTV" zeby mi to wszystko polaczyl z powrotem. I tutaj jest caly myk, jedna tasma zostala podlaczona zupelnie odwrotnie, nie wiem co z pozostalymi 2 tasmami, moze ten facet podlaczal to metoda prob i bledow i narobil zwarc, a z tego co tam wypatrzylem to tam jest az 15V na tych 2 pozostalych tasmach. W KAZDYM RAZIE, teraz wzmacniacz mi generuje praktycznie tylko pisk i nic wiecej. Po poprawnym podlaczeniu plytki z selektorem - selektor dziala, wszystko ok - lecz na glosniki leci mi tylko pisk. Co ciekawe, przy regulacji pokretlem glosnosci, pisk najpierw zmienia swoja czestotliwosc, a pozniej staje sie glosniejszy. Ciekawe rowniez jest, ze glosnosc pisku na lewym i prawym kanale sie rozni, na prawym jest sporo ciszej. Jeszcze zauwazylem fakt, ze po podlaczeniu zrodla i podgloszeniu do momentu az pisk staje sie nieznosny, to poza nim slychac jeszcze lekkie "pierdzenie" ze zrodla...

Co to moze byc? Jak szukac? Zwarcie? Nie mam zielonego pojecia od czego zaczac.. Co moze generowac w ogole taki pisk? Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc bo szkoda mi go wyrzucac na smietnik tymbardziej ze jest to dosc udany klocek..

Dorzucam foty srodka, na plytce z selektorem, tasma ktora jest podpieta pod zlacze w PRAWYM GORNYM rogu byla podpieta odwrotnie.. Reszta, nie mam pojecia, czy ktos jakis tam zwarc narobil czy co..

Z gory dzieki! Pozdrawiam

Ja to nie rozumiem paru rzeczy:
    dlaczego wymontowałeś sam selektor,zamiast dac cały wzmacniacz do naprawy
    dlaczego z zamontowaniem selektora poszedłeś gdzie indziej
    dlaczego zapłaciłeś za zniszczenie ci sprzętu??!?! :lol: :lol: :?:

A teraz jak by ci tu pomóc...
    primo: proponuje wrócić się do servisu i opieprzyć kogo trzeba i żadać naprawy.
    secundo: jak masz małe pojęcie o elektronice, oscyloskop i generator to wymontowywuj/odłączaj poszczególne sekcje i sprawdzaj gdzie sygnał się "gniecie"/piszczy.

Nie masz nawet schematu pewnie, a i nawet jakbyś miał to samymi dłoniami czy też multimetrem nic nie zrobisz. Możesz sprawdzić czy tranzystory bipolarne nie są uszkodzone. Ube=~0.6V lub wylotuwać kondzioły i sprawdzać je na przebicie/prawidłową pojemność.

Skomentuj

Wymontowalem sam selektor bo jakos nie specjalnie chcialo mi sie jechac z calym wzmakiem na uczelnie i dac go koledze ktorego ojciec mial mi to zrobic. Z zamontowaniem poszedlem gdzie indziej bo sam nie mialem na to czasu akurat wtedy i nie do konca moglem sobie z tym poradzic (podlaczenie tych tasm to tragedia). I nie zaplacilem nikomu nic za to ;p

Nie mam oscyloskopu :(

Straszna dupa, mozesz kolego mniej wiecej okreslic CO moze generowac taki pisk? To jest zwiazane z przepaleniem sie jakiejs sciezki czy raczej elementu?

Skomentuj

nikt ci nie napisze co może generować taki pisk. Nikt tu nie wróży i nie oszukując cię nikt nie wjedzie nagle i nie napisze:
        "uszkodzone to i to, wymień"

swoją drogą, jak nie umiesz podłączyć kabelków/taśmy to o czym mamy rozmawiać? :?:
        Rada ma: weź max 50zł, idź do serwisu RTV.
        Może być tak, że krzykną więcej, bo we wzmacniaczu było grzebane. A ludzie nie lubią dostawać sprzętu, mieć oryginalne schematy do nich, ale shcemat sie nie przydaje bo połowa została zmieniona lub skopana/przelutowana.
        Wszystkie dobre rady i opcje ci wymieniłem.
        Więcej tu nic nie poradze. Może koledzy z diy

Skomentuj

Jak s... to niech naprawia żeś trafił na fachowca co taśmy nawet nie potrafi włożyć. Jak poszło to napięcie + - 15V tam gdzie nie powinno to zniszczenia mogą być spore.
          Napisz co to za scalak obok selektora.

Skomentuj

Mam podobnego pioneera bo model A-403R troszeczkę się jak widzę różnią, ale niemalże są identyczne...
            Posiadam schemat do nich, gdyby był Ci potrzebny....

Skomentuj

Też mam do 403 i taki naprawiłem już. Widzę że SM do 403 jest i do 503.

[ Dodano: 2010-11-21, 12:36 ]
              Jak włączysz direct to też jest ten pisk ?

Skomentuj

Przepraszam, ze dopiero teraz pisze.

Kolego ir0nhide byloby super jakby dalo rade podrzucic taki schemat..

Po wlaczeniu direct jest dalej to samo.

Skomentuj

może Reven Ci podrzuci bo ja mam aktualnie zepsutego kompa, a co z tym idzie nie mam dostępu do danych na swoim dysku... chyba że za kilka dni...

Skomentuj

nie ma najmniejszego problemu i tak nie mam tego klocka tutaj w Gdańsku tylko w swojej miescinie (Lipno pod Toruniem) wiec tam bede grzebal.. Mimo wszystko dzieki.

Skomentuj

Prześlij mi maila na PW to wyśle.

Skomentuj

Wyslalem. Z gory dzieki

Skomentuj

schemat nie wiele mi sie przydal :( dalej stoje z tym wzmacniaczem i nie mam pojecia co jest grane... szkoda mi go, moze macie koledzy jakies nowe pomysly?

Skomentuj

Czaruję...
                          X