Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

male rezystory, wielki problem (dla niektorych)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tzn. czy zjawisko to dotyczy np. budowy krystalicznej materiału, cząsteczkowej czy samego atomu.

[ Dodano: 2010-11-25, 22:05 ]
    Zamieszczone przez luke666
    Zamieszczone przez asertywny
    wpływać na jakość brzmienia rezystorów
    Wiesz co, poszukaj sobie lepszego zajęcia. Ja tam nie słucham rezystorów, a ich wpływ na ogólne walory brzmieniowe wzmacniacza jest znikomy. Z gówna bata nie ukręcisz, nawet jak wrzucisz złote rezystory to nic Ci to nie da.
    A takie parametry jak indukcyjność rezystora ma znaczenie w układach w.cz, a współczynnik temperaturowy jest na tyle mały, że aby zobaczyć znaczną zmianę to musiałbyś grzać rezystor o kilkadziesiąt stopni.

Rezystorofilizm?

Szok napięciowy... na laboratoriach z wysokich napięć przy 100kV rezystory nie doznają żadnego szoku :P
    Ale co chcesz udowodnić, własną indolencję? Nawet nie rozumiesz tego co napisałem. Jeżeli tak podchodzisz do zagadnienia, to przynajmniej nie zabieraj głosu bo się jedynie kompromitujesz. Nie jest to dla Ciebie istotne i o.k. Jeżeli jest to dla kogoś istotne, to z grzeczności mu się nie przeszkadza!!!!

Skomentuj

Tzn. czy zjawisko to dotyczy np. budowy krystalicznej materiału, cząsteczkowej czy samego atomu.
      Pierwsze słyszę ? Znam za to próby pomiaru zniekształceń nieliniowych metalu i rezystorów metalizowanych w specyficznych warunkach komuś się tam udało zmierzyć na poziomie -200dB (nie mam pojęcia jaką metodą)
      Oczywiście są pewne miejsca gdzie wstawienie złego rezystora może mieć znaczenie:
      - właśnie rezystory emiterowe w pewnych układach ich indukcyjność może być źródłem poważnych problemów z oscylacjami był nawet w Elektorze taki wzmak Giesberts-a na IGBT jak się powsadzało druciaki to robił się ze stopnia wyjściowego ładny generator i trany odlatywały w kosmos a tanie nie były :)
      - rezystor sprzężenia zwrotnego na którym może wydzielać się znaczna moc podgrzewająca go w takt sygnału zmiana rezystancji tym wywołana może stanowić znaczny % zniekształceń inter modulacyjnych we wzmacniaczu które nie wyjdą na statycznych pomiarach. Aby się tego pozbyć nie trzeba kupować jakiś drogich rezystorów wystarczy dać większej mocy.
      - rezystory węglowe objętościowe mogą być nieliniowe - rezystancja zależy od napięcia na nich zjawisko to jest dokuczliwe praktycznie tylko przy dużych napięciach bliskich max. dopuszczalnemu dla danego rezystora.
      nie znam innych miejsc we wzmacniaczu gdzie rezystory mogą sprawić jakieś kłopoty :)

Skomentuj

Te emiterowe zwłaszcza powinny być "niemagnetyczne". Chyba nie muszę pisać dlaczego.
        W poprzednich wypowiedziach podawałem linki do różnych typów i ich charakterystyk. Nie chcę tu na nowo rozgrzebywać problemów i dlatego jedynie odsyłam. Myślę że pod względem brzmienia, najistotniejsze są te rezystory, gdzie jest mały sygnał. Zazwyczaj są to bazy tranzystorów wejściowych (układ różnicowy), gdyż następnie wszystko jest wielokrotnie wzmacniane. Tak też czyni Borbely Audio. W dalszych stopniach sygnałowych używa już tańsze rezystory ale też do celów audio. I to też wydaje się być zasadne. Natomiast w zasilaniu czy źródłach napięciowych stosuje metalfilm. I tu też podzielam zasadność.

[ Dodano: 2010-11-26, 00:08 ]
        Przed kilku laty w Dortmundzie, w sklepie elektronicznym, udało mi się kupić nie do końca zmontowaną płytkę wzmacniacza Nakamichi. Nie wiem co to był za typ, ale wyglądało to na egzemplarz modelowy. Wszystkie rezystory były metalizowane a jedynie w bazach tranzystorów różnicowych siedziały Holco. Od tego czasu zacząłem się tym interesować.

[ Dodano: 2010-11-26, 00:22 ]
        Pracując jeszcze w Unimorze w latach 70-tych budowałem wzmacniacz. Do pomiarów jako obciążenie zastosowałem "druciaki". Gdy generatorem pojechałem powyżej 20kHz, to druciaki właściwie wyparowały. Od tamtej chwili używam ich jedynie w zasilaniu!!!!!

Skomentuj

Te emiterowe zwłaszcza powinny być "niemagnetyczne". Chyba nie muszę pisać dlaczego.
          Wprost przeciwnie napisz dlaczego musza byc niemagnetyczne i jakie to wogule sa. Wegiel jest niemagnetyczny w przeciwienstwie do wiekszosci metali ale weglowe tez Ci nie pasuja.

Do pomiarów jako obciążenie zastosowałem "druciaki". Gdy generatorem pojechałem powyżej 20kHz, to druciaki właściwie wyparowały.
          Ciekawe jakim cudem?? Moze to wytlumaczysz?

Wszystkie rezystory bardzo duzej mocy to ''druciaki'' ew sa nawijane plaskownikiem wiec nie mam pojecia o co Ci chodzi. Chyba o rezystorach to Ty nie wiele wiesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Wprost przeciwnie napisz dlaczego musza byc niemagnetyczne i jakie to wogule sa. Wegiel jest niemagnetyczny w przeciwienstwie do wiekszosci metali ale weglowe tez Ci nie pasuja.

Do pomiarów jako obciążenie zastosowałem "druciaki". Gdy generatorem pojechałem powyżej 20kHz, to druciaki właściwie wyparowały.

Wszystkie rezystory bardzo duzej mocy to ''druciaki'' ew sa nawijane plaskownikiem wiec nie mam pojecia o co Ci chodzi. Chyba o rezystorach to Ty nie wiele wiesz.
            To by znaczyo że wogóle nie zaglądałeś do materiałów jakie załączyłem. Więc jak można w takiej sytuacji kontynuować rozmowę na ten temat?
            A co się tyczy druciaków, to żaden cud. Załączyłem kilka druciaków równolegle jako obciążenie i dokonywałem pomiaru. Z sumarycznej mocy obciążenia wynikało że wystarczy
            do pomiaru tego wzmacniacza. Gdy mierzyłem na częstotliwościach akustycznych, wszystko było o.k. Natomiast gdy chciałem pomierzyć górny zakres pasma i "pojechałem"
            z generatorem w górę chcąc zaobserwować kiedy zacznie spadać wzmocnienie, nagle w pewnym momencie druciaki błysnęły ogniem. Czy to cud?

[ Dodano: 2010-11-27, 00:14 ]
            Zamieszczone przez irek

To by znaczyo że wogóle nie zaglądałeś do materiałów jakie załączyłem. Więc jak można w takiej sytuacji kontynuować rozmowę na ten temat?
            A co się tyczy druciaków, to żaden cud. Załączyłem kilka druciaków równolegle jako obciążenie i dokonywałem pomiaru. Z sumarycznej mocy obciążenia wynikało że wystarczy
            do pomiaru tego wzmacniacza. Gdy mierzyłem na częstotliwościach akustycznych, wszystko było o.k. Natomiast gdy chciałem pomierzyć górny zakres pasma i "pojechałem"
            z generatorem w górę chcąc zaobserwować kiedy zacznie spadać wzmocnienie, nagle w pewnym momencie druciaki błysnęły ogniem. Czy to cud?

[ Dodano: 2010-11-27, 00:30 ]
            Ale za to Ty wiesz!!! I to wszystkim tu pozostałym wystarcza. Sprawę spalenia się tych druciaków zrozumiałem trochę później, gdy rozszerzono nam zakres badań o radiostacje.
            Do pomiarów otrzymałem tzw. "obciążenie sztuczne" składające się z rezystorów i kondensatorów. To były radiostacje krótkofalowe 600[W]. Gdy zobaczyłem jakie rezystory są użyte w tych obciążeniach, wszystko zrozumiałem. Nie będę tego tu opisywał, bo przecież i tak wiesz lepiej.

Skomentuj

No to sie wysililes. To przeczytaj wszystko co znajdziesz tu:

www.google.pl

Nie potrafisz napisac nic od Siebie to nic nie pisz.

Nie będę tego tu opisywał, bo przecież i tak wiesz lepiej.
              Napisz ksiazke o radiostacjach bo my tu zajmujemy sie wzmacniaczami audio!!!!

Skomentuj

A to u mnie odwrotnie, gdy częstotliwość rośnie to moc na rezystorach drutowych spada z powodu ich rosnącej impedancji i mniej się grzeją. A te rezystory do pomiaru w.cz. kiedyś były objętościowe i zalewane w radiatorach(jako sztuczne obciążenia) a teraz są scalone (małą powierzchnia a przez to indukcyjność) i chłodzone z zewnątrz co daje bardzo wysokie częstotliwości pracy.

Skomentuj

Czaruję...
                X