Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmniejszyć napięcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmniejszyć napięcie

Witam, otóż mam trafo 2x +-32V chciałbym zastosować je do zasilania wzmacniacza opratego na TDA7294, jednak obawiam sie ze po wyprosotowaniu wyjdzie za duże napięcie... jakie są sposoby na zmiejszenie napięcia do max ~38V, w miare bezpiecznej juz dla TDA... Trafo juz mam takze zmiana nie wchodzi w gre.

Trzeba odwinac zwoje trafa. Najlepiej odwijaj i mierz co jakis czas.

Skomentuj

Jezeli trafo to toroid to nalatwiej bedzie odwinac kilka zwojow z uzwojenia wtornego.

Skomentuj

nie jest to toroid, zwykłe trafo :)

Skomentuj

no niestety rdzenia EI nie przepiłujesz bo nie zamknie sie obwód magnetyczny. ja jednak proponował bym poszukać jakiegoś układu który można zasilać tym napięciem. spróbuj może ne107.

Skomentuj

W takim wypadku najlepiej zrob tak jak mowi dziejok.

Skomentuj

hmm, sproboje odwinac pare zwojów z tego co widze to te trafo jest tak skonstruowane ze jestem w stanie odwinac je bez zadnych dodatkowych ingerencji.

Skomentuj

Jak dla mnie to najprosciej byloby dac gdzies w obwodze zasilania w szereg diody prostownicze (dwie zeby napiecie spadlo o 1.4V), ale poniewaz nie jestem elektronikiem i nie znam sie na tym to nie wiem jakie sa negatywne konsekwencje tego

A u mnie dziala od roku na 42V(jalowo) i nic mu nie jest wiec az do 38 to nie ma sensu schodzic. Producent podaje 40V wiec i tak musi miec jakis zapas, zapewne jest to wlasnie kolo 42-44V

Skomentuj

Producent podaje maksymalne zasilanie +-50V. Tak duze napiecie zasilania jest odpowiednie do pracy przy 8 omach.

Skomentuj

50 ? w nocie jest napisane -+40V :/

Skomentuj

No i jedno i drugie tylko ja mowilem o max napieciu przy pracy a irek o maksymalnym napieciu w stanie spoczynku - albo jakos tak (chyba wiadomo o co chodzi).

Skomentuj

Tzn ze jesli kostka nie pracuje z pelna moca napiecie zasilania moze wynosic do +-50V jednak przy pelnym wysterowaniu nie moze byc wiecej niz +-40V. Wynika to z maksymalnego napiecia struktury TDA ktoro wynosi ok 100V. Podczas wysterowania uklad bootstrap podbija to napiecie dlatego pisza ze z sygnalem nie wiecej niz +-40V bo i tak bootstrap podbije do 100V. Typowo jesli zasilacz daje +-45V to przy pelnym obciazeniu spadnie do +-35-40V wiec bedzie ok.

Pewna ciekawostka jest to ze TDA7293 ma maksymalne zasilanie +-50V ale przy specyficznym podlaczeniu ukladu bootstrap zasilanie to moze dochodzic do +-60V.

Skomentuj

Czaruję...
                        X