Witam, otóż mam trafo 2x +-32V chciałbym zastosować je do zasilania wzmacniacza opratego na TDA7294, jednak obawiam sie ze po wyprosotowaniu wyjdzie za duże napięcie... jakie są sposoby na zmiejszenie napięcia do max ~38V, w miare bezpiecznej juz dla TDA... Trafo juz mam takze zmiana nie wchodzi w gre.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zmniejszyć napięcie
Collapse
X
-
Jak dla mnie to najprosciej byloby dac gdzies w obwodze zasilania w szereg diody prostownicze (dwie zeby napiecie spadlo o 1.4V), ale poniewaz nie jestem elektronikiem i nie znam sie na tym to nie wiem jakie sa negatywne konsekwencje tego
A u mnie dziala od roku na 42V(jalowo) i nic mu nie jest wiec az do 38 to nie ma sensu schodzic. Producent podaje 40V wiec i tak musi miec jakis zapas, zapewne jest to wlasnie kolo 42-44V
Skomentuj
-
Tzn ze jesli kostka nie pracuje z pelna moca napiecie zasilania moze wynosic do +-50V jednak przy pelnym wysterowaniu nie moze byc wiecej niz +-40V. Wynika to z maksymalnego napiecia struktury TDA ktoro wynosi ok 100V. Podczas wysterowania uklad bootstrap podbija to napiecie dlatego pisza ze z sygnalem nie wiecej niz +-40V bo i tak bootstrap podbije do 100V. Typowo jesli zasilacz daje +-45V to przy pelnym obciazeniu spadnie do +-35-40V wiec bedzie ok.
Pewna ciekawostka jest to ze TDA7293 ma maksymalne zasilanie +-50V ale przy specyficznym podlaczeniu ukladu bootstrap zasilanie to moze dochodzic do +-60V.
Skomentuj
Skomentuj