Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MUTE w TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MUTE w TDA7294

Witam.Mam takie pytanie czy po podaniu napięcia większego od 1,5V na mute(TDA7294) układ powinien normalnie działać czy jest jakiś "okres przejściowy" to znaczy że(mi dzieje się coś takiego)przy około 2V układ się włącza ale zniekształca tak jak gdyby był przesterowany, dopiero przy około 6V zaczyna normalnie działać i czysto grać.Mój problem polega na tym że nie działa mi układ zapobiegający "stukaniu" przy wył. układ(kit avt2153) wogule mi się nie włącza jeśli jest wlutowana dioda D1(napięcie na mute wynosi wtedy około 2V)jeśli jej nie ma(jest sam rezystor)to napięcie jest ok kilkunastu V i wszystko jest ok tylko przy wył. słychać "stuk" jest jeszcze taki problem że jeśli dam diode i rezystor 2K(ma być 33K)wtedy napięcie na mute jest ok 7V układ się wł. ale i tak zniekształca a przy wył. dalej jest "stuk"(jesi zostawie ten rezystor 2K bez diody to normalnie działa tylko wiadomo że nap. na mute jest większe) co to może być?dioda jest napewno dobra, bez podłączonego przedwzmacniacza dzieje się to samo.Nie daje załącznika w postaci schematu bo nie posiadam i nie moge znaleść w sieci,wszystko mam na papierze przypuszczam że znacie ten układ.Z góry dzięki za odpowiedz.
    POZDRO

Najlepiej jak na wejsciu mute i stby jest napiecie >5V wtedy jest pewnosc ze uklad musi byc wlaczony. Przy napieciach posrednich na mute uklad stopniowo sie wycisz/poglasnia z pewnymi znieksztalceniami dzwieku.
    Schemat ukladu mute/stby powinien byc dobrany do konkretnego ukladu pracy kosci TDA. W nocie katalogowej jest tylko przyklad. Wazne jest aby kolejnosc pojawiania sie napiec na mute/stby byla zachowana.

Skomentuj

Pytanie

Mam pytanko, poprawcie mnie jesli zle mysle. Napiecie mierzone miedzy GDN a pinem STBY i MUTE powinno wynosic 5V lub okolo, u mnie wlasnie tak jest, ale czy to napiecie powinno malec ? Nie jestem zbyt mocny w elektronice,ale sie ucze :)

Skomentuj

Uklad TDA7294 ma specjalne wejscie masy stby/mute. Jesli to wejscie jest podlaczone do masy to mierzysz napiecie miedzy masa a stby czy mute. Jednak wejscie tej masy referencyjnej moze byc podlaczone do dowolnego napiecia np do minusa zasilania. Wtedy miezysz od ujemnego zasilania. Napiecie to zaleznie skad jest pobierane moze nieco spadac wazne aby nie spadlo ponizej progu wlaczania TDA. Nie wiem jak dokladnie wyglada twoj uklad.

Skomentuj

pytanie

irek, a jaka jest poprawna kolejność?najpierw na stby("budzi kostkę")potem na mute(włączenie)?ma wystąpić jakaś istotna różnica czasu?Mój układ przy tych pośrednich wartościach napięcia właśnie zniekształca-myślałem że powinien działać albo nie bez "okresu przejsciowego"(jest sygnał albo go nie ma-jak w cyfrówce)przypuszczałem że może moja kostka jest uszkodzona w taki sposób że jest ten "okres przejściowy" i dlatego nie działa mi układ eliminowania "stuków" bo nie mogłem znaleść innej przyczyny i dalej nie moge znaleść , ale teraz przynajmniej wiem że to nie kostka.Wszystkie elemęty mam nowe i napewno wszystkie są prawidłowo wlutowane, będe szukał dalej ale już mam dosyć bo nie rozumiem do końca jak działa ten układ pomimo tego że nie jest skomplikowany.Może ktoś miałby jakiś pomysł dlaczego to nie działa (kit avt2153)przedewszystkim chodzi mi o to dlaczego na nóżce 10(mute) mam 2V?dopiero jeśli wylutuje diode D1 to napięcie wzrasta na tyle że układ zaczyna działać, ale nic to nie daje bo po wyłączeniu jest "stuk",jeśli nawet jest ta dioda i układ sie nie włączy to po odłączeni zasilania słychać "stuk"
          Załączone pliki

Skomentuj

A ja to powiem tak, też miałem taki problem z tda (nawet pisałem na forum), kostka zaczyna pracować, jak już będzie 5V na mute/stby. Ja to podpiąłem do +40V i też działa. W moim przypadku źródłem stuków okazał się przedwzmacniacz, a nie TDA jak przypuszczałem, może i to samo jest u Ciebie.

Skomentuj

bez przedwzmacniacza jest to samo(pisałem to już wcześniej)mi się wogule układ nie chce włączyć,początkowo jak prubowałem układ i zoriętowałem się że na mute mam 2V to pierwszą rzecza jaką zeobiłem to podpiołem "plus" bezpośrednio z zasilacza, układ działał bez problemu i już wiedziałem że musi być coś nie tak z tym obwodem opuźniającym ale nic nie moge znaleść, i już bym to pewnie zostawił tak jak jest ale robie to do pracy dyplomowej.
              POZDRO

Skomentuj

A jakie napiecie masz na D5? I sprawdz czy nie wlutowales odwrotnie kondensatora na mute.
                Ten uklad to wynalazek AVT wiec ja nie osmielam sie go poprawiac.

Skomentuj

na D5 mam 20,5V ,kondensator na mute jest prawidłowo wlutowany

Skomentuj

W jaki sposob mozesz miec na D5 ponad 20V skoro jest tam dioda zenera 12V!? Moze zamieniles miejscami te diody?

Skomentuj

też sie zdziwiłem jak to zobaczyłem, to była ta na 12V juz wczesniej to sprawdziłem, wymieniłem ja na napewno dobrą (wylutowałem z innego układu)już sie cieszyłem że to bedzie to, a tu dalej to samo układ sie nie włącza i są stuki teraz jest na niej 11,5V sprawdziłem tez przy okazji D2 i jest ok.Ja już odpadam pomału to chyba ze mną jest coś nie tak,a nie z tym układem

Skomentuj

Ten układ wyciszania z wykorzystniem transoptora jest jakiś do bani. Też miłem z tym problem bo układ ładnie się właczał i wyłaczał ale po jakimś czasie grania kondensatory sie rozładowywały i zaczynało charczeć bo układ wyciszania zaczynał powoli działac. Chyba wymieniałem R3 na mniejszy żeby podnieść prad ładowania.

Jeżeli układ za wolno się wyłacza do daj mniejsze rezystory rozładowujące kondensatory c8 i c9 , które będą sie szybciej rozładowywać.

Skomentuj

wiecie co doszedłem do takiego wniosku że mam coś nie tak z tranzystorem T2 bo jeśli jest dioda D1 to tak jakby nie ma R4 zwiera go, a tranzystor T2 jest wtedy otwarty(zwiera do masy) i napięcie na mute róna się napięciu na złączu D1 T2 i D3 czyli razem ponad 2V co zgadzało by się z żecywistością,a jeśli wylutuje D1 to wtedy zostaje 33K obciążenia tranzystor T2 nie zwiera całkiem do masy i wtedy na mute jest większe napięcie i układ działa.Nie wiem czy dobrze to wytlumaczyłem o co mi chodzi,nie wiem czy wogule dobrze myśle jesli nie to niech mnie ktoś poprawi.Zaraz ide wymienić ten tranzystor.
                          POZDRO

[ Dodano: 2004-12-11, 13:42 ]
                          tranzystor T2 był uszkodzony w taki sposub że przewodził cały czas i dlatego jeśli była dioda D1 układ nie działał bo wtedy mute cały czas było zwarte do masy przez tą diode, teraz układ wyciszania działa ok ale okazuje sie że nie w tym rzecz bo stuknięcie jest dalej pomimo tego że po wył. układu napięcie na mute i stby jest około 0,6V czyli układ jest wył. i chyba nie ma prawa być ze strony kostki jakiś stuków bo jest wyłączona, więc jedynym źródłem jakiegoś sygnału na wyjściu po wył. układu może być kondensator C6 włączyłem układ bez niego i wszystko działa super-ja nie słysze różnicy w działaniu wzmacniacza ale wydaje mi sie że nie jest to jakiś kondensator filtrujący ani odsprzęgający więc może pełnic jakąś funkcię która ma ważniejszy wpływ na działanie układu.Jaka on pełni funkcę?i co bedzie jeśli zamiast 22u dam 10u-bo okazuje się że wtedy wszystko działa ok dałem ten 10u bo akurat taki miałem następnego dnia kupiłem 22u wlutowałem i stuk jest dalej.
                          POZDRO

Skomentuj

Czaruję...
                          X