Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz słuchawkowy na NE5532

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz słuchawkowy na NE5532

Witam, czy znacie jakiś prosty schemat wzmacniacza do słuchawek opartego na kości Ne 5532 ? , chodzi mi o to aby było na napięcie pojedyncze , i mono , piszę bo mam duży kłopot z znalezieniem schematów , chciałbym urzyć ten wzmacniacz ponieważ jest on nisko szumowy (zapewne bardzie niż lm386)

jeden watek wystarczy...

Skomentuj

To bardzo prosta aplikacja, kilka rezystorow i po sprawie, wystarczy podszkolic sie z ukladow pracy opampow.

Nie mam gotowca a nie bardzo mam czas zeby takie proste rzeczy rysowac.

Skomentuj

mimo wszystko kolego bardzo bym cie prosił gdybyś wiedział co i jak , układ chciałem podłączyć z juz gotowym przedwzmacniaczem

Skomentuj

http://tinyurl.com/37zpx3v

http://tinyurl.com/29s4lcb

Skomentuj

no właśnie nie chciał bym wybrzydzać ale czy da się bez tranzystorów bo bez nich też zadziała i bez zasilania symetrycznego ?

---------- Post dodany o 18:30 ---------- Poprzedni post o 18:20 ----------

a może dało by się ten układ przerobić na wzmacniacz słuchawkowy ? http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-4010.htm ?

---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post o 18:30 ----------

W końcu znalazłem to o co mi chodziło , powiedzcie mi tylko jak zrobić żeby było mono na wyjściu czy wystarczy tylko pozbyć się połączenia lewego potencjometru z prawym , i przerwać ścieżkę od rezystora R3 do 5 nóżki NE5532 , czy coś jeszcze ?

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

.........czy wystarczy tylko pozbyć się połączenia lewego potencjometru z prawym , i przerwać ścieżkę od rezystora R3 do 5 nóżki NE5532 , czy coś jeszcze ?
              Dobrze piszesz-po prostu dolna część schematu jest w Twoim przypadku zbędna.

Skomentuj

Poczekaj z tydzień będę sobie rysował to ci wyśle

Skomentuj

spokojnie z zrobieniem płytki niema problemu , tylko jeszcze napiszcie ty z tym przecięciem ścieżki jest dobry pomysł czy więcej osób się zgadza z tym że taki pomysł wypali ?

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------

ok zrobiłem mono (powiem wam że LM386 się mu nierówna) na napięcie pojedyncze z tego schematu http://img192.imageshack.us/img192/7030/eeee1.png jednak się zastanawiam czy dobrze zrobiłem (bo mam cieniutkie i zniekształcone basy) na wejście dałem kondensatory 2,2uF bo nie miałem 1uF , jednak na wyjściu 2,2uF wydaje mi się dziwne bo w większości innych projektów widziałem kondensatory wyjściowe po 100 220 lub niekiedy 1000uF czy myślisz ze w kondensatorach wyjściowych tkwi problem ? ponadto dziwna sprawa ale po dodaniu tego wymaka potencjometry w przedwzmacniaczu wzbudzają się chociaż ich metalowe obudowy są podłączone do masy ?

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 12:43 ----------

Wywaliłem kondensatory wyjściowe 2,2 uF i wstawiłem 220uF, basy ruszyły z miejsca są głębokie i dynamiczne , w dodatku wzrósł zakres głośności na potencjometrze w przedwzmacniaczu ( i o wiele mniejsze wzbudzenie na nich ), pobawię się jeszcze z mocniejszymi kondensatorami na wejściu (chociaż te mi w zupełności wystarczą ) więc mam to co chciałem i jest super (zobaczymy jak będzie hulało TDA1554Q z głośnikiem szerokopasmowym), odtej pory zostaje rasistą - uznaje tylko NE5532 !

Skomentuj

To bez sensowny schemat. Opamp pracuje tu w ukaldzie odwracajacym ktory ma bardzo mala impedancje wejsciowa co z potkiem 100k na wejsciu da dziwny zakres regulacji, wzmocnienie jest tu niepotrzebnie duze, szumy tez.
                    A wystarcztylo zrobic uklad w ukladzie nieodwracajacym, mniejsze szumy, wyzsza imepdancja wejsciowa nie obciazajaca sygnalu.

Skomentuj

no nie wiem kolego u mnie jest ok ale jeżeli będziesz miał czas to zrób schemat taki który proponujesz, wszystko warto po testować :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X