Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz do gitary basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz do gitary basowej

Witam serdecznie. Ponieważ z elektroniką "mikro" nie jestem za pan brat... jedynie "makro" czyli połączenie gotowych płytek. Kiedyś dla potrzeb własnych powstał piecyk do basu zasilany 12V mający przedwzmacniacz który nie do końca mnie satysfakcjonował, który w końcu padł... poszukuję przedwzmacniacza do gitary basowej koniecznie zasilany 12V. Najlepiej do samodzielnego montażu, lub zmontowany. Musi posiadać regulację wzmocnienia, regulację barwy (2 lub 3 potencjometry) wejście dla pasywnej gitary i wyjście (chinch) na koncówkę mocy (kosteczka TDA)

Znalazłem w Jabelu ciekawą płytkę niestety zasilane 18V czy zda to egzamin i co muszę ominąć lub wyrzucić ze schematu by zasilany był 12V

Link do piecyka...

http://diyaudio.pl/showthread.php/10...BILNY-BASS...-)

Link do płytki JABEL http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-044.pdf

Z góry dziekuję za podpowiedzi...

To jest tylko zwykla regulacjia barwy bass-sopran, do gitary basowej potrzeba czegos wiecej.

Ktorys z producentow kitow zdaje sie ze mam taki preapm.

Skomentuj

AVT-435 ale chyba zasilanie jest symetrycznie

Skomentuj

Tylko który... wdzięczny będę za wskazanie dokładnego modelu... ponieważ jak już pisałem nie znam sie na elektronice

Żeby nie było że nie szukam..zastanawiałem się też na tej regulacji ale przed nim przedwzmacniacz do mikrofonu który podnosi napiecie sygnały do poziomów akceptowalnych dla reszty... ale zasilanie mi się nie podoba ...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        AVT-435
        To jest gitarowy :) i nie wiem czy do basu się nada. Niby też gitara ale jeśli chodzi o nagłośnienia to już inne są preampy w Marshalu a inne w EDEN'ie :)

PS. Pomożecie ??

Skomentuj

Witam,

rzuć okiem na ofertę tej firmy:

http://www.advanceelectronic.pl/Ukla...3-default.html

Przez chwilę na ich stronie była informacja, że sklep internetowy będzie funkcjonował na stronie głównej DIY. Kupiłem u nich kilka kitów z uwagi na dobrą cenę i to, że są z mojego miasta i mogłem zaoszczędzić na przesyłce. Nie zmienia to faktu, że jakość i funkcjonowanie układów jest Ok.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Przedwzmacniacz gitarowy.Posiada regulację czułości, trój-pasmową regulację barwy typu Marshall, kontur oraz siłę głosu. Przełącznikiem włączamy przester (Fuz) tu obcinanie sygnału następuje na dwóch diodach LED czerwonych. W przedwzmacniaczu wykorzystano dwa wzmacniacze operacyjne TL072. Wymaga zasilania symetrycznego +-12V lub +-15V. Przewidziana możliwość zasilania bezpośrednio z końcówki mocy. Układ bardzo podobny do zestawu A-150 tylko bez wzmacniacza mocy.
            Zestaw zawiera komplet elementów, płytkę PCB oraz schemat.
            Da się coś takiego uzyskać z zasilania akumulatorem ??

Skomentuj

Witam,

czy tak konieczność wynika z pojeńczego zasilania końcówki ? Jeśli tak, to sprawa się komplikuje. Trzeba by dokupić kit zasilacza symetrycznego. Może lepiej kupić całkowicie nową i zwartą elektronikę w postaci kitu A-150 + trafo + radiator ?

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński
              Last edited by Jacek Zieliński; 20.01.2011, 19:53.

Skomentuj

Drogi Jacku zerknij tutaj... http://diyaudio.pl/showthread.php/10...BILNY-BASS...-) może widząc przed sobą fotkę zobaczysz o co mi chodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                  o jest gitarowy i nie wiem czy do basu się nada. Niby też gitara ale jeśli chodzi o nagłośnienia to już inne są preampy w Marshalu a inne w EDEN'ie
                  To fakt :) Może najlepiej sięgnąć do źródeł i skopiować coś z marshala itp. ?
                  Da się coś takiego uzyskać z zasilania akumulatorem ??
                  Da się :)
                  http://sound.westhost.com/project95.htm

Może coś z tego uda Ci się wybrać:
                  http://sound.westhost.com/projects-5.htm

Skomentuj

Ma to być do gitary basowej pasywnej, pobierać jak najmniej prądu i powinny to być wystarczające założenia Najlepiej jak by to było gotowy preamp do gitary basowej zasilany 12V z aku..to by było najlepsze :)

Skomentuj

http://www.redcircuits.com/Page145.htm :) Przedwzmacniacz jest do C8 :) Zostaje jeden tranzystor i kilka RC. Czy to będzie działać nie mam pojęcia :)
                      Nic prostszego nie da się wykombinować.

Skomentuj

A sam przedwzmacniacz, najlepiej z płytką albo coś.... to wszystko co dajecie ok zgadzam się ale to całe przedwzmacniacze z koncówką... koncówkę mam.. trzeba mi preampa.... zasilanego z 12V lub inaczej ale by dało się to zasilić z akumulatora.... powtarzam po raz kolejny.... ma to być proste, lub skomplikowane ale do samodzielnego złożenia ;] coś w stylu kitu DIY ewentualnie do wykonania (rysunek płytki PCB, i spis elementów)

Proszę jeszcze o sprawdzenie preampa pana Janka z Elektrody czy da się on zasilić z 12V bo on również ma być z 18V ;] ewentualnie jakiś układ co podniesie zasilanie z 12 na 18V

Skomentuj

http://www.albertkreuzer.com/preamp_onboard.htm
                          - Mimo że jest 9V napisane może być zasilany z 12V.
                          - Jest płytka.
                          - regulacja jakaś
                          - tylko kilka elementów
                          - 2 wejścia można nie montować
                          - FET-owy :)

Skomentuj

O ile dobrze widzę to to jest preamp prosto z mostków gitary (przetworników) do wzmacniacza w sensie jakiejś głowy basowej....

Przetworniki - preamp w gitarzae (vol vol i kontur) - preamp (wzmocnienie sygnału dla koncówki mocy) - końcówka

Ponieważ układ gitara - koncówka mocy, gra cicho kiedy się preamp "Janka" zepsuł, moze wina zasilania 12V a nie 18 tak jak należało.....
                            Last edited by ploter; 20.01.2011, 22:03.

Skomentuj

preamp (wzmocnienie sygnału dla koncówki mocy)
                              Jeśli wzmocnienie będzie za małe można zwiększyć. (Zmieniając wartość rezystora, dodając szeregowo jeszcze jeden stopień)

Ten janek to to http://obrazki.elektroda.net/97_1230412420.jpg

Skomentuj

Nie chodzi o samo wzmocnienie.... Preamp działał poprawnie.... ale padł.... i to chyba ten schemat co na rysunku :) bo to dawno było i to by jedyny schemat który mnie satysfakcjonował :) niestety pisze Janek ze zasilanie 18V a ja mam tylko 12V. Poza tym nie wiem jak sprawdzić preampa..z elektroniki jestem noga..... może jakaś nóżka się ułamała, zimny lut albo co.... raz grał, raz nie.. aż w końcu zamilknął...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html - cały topic :)
                                Last edited by ploter; 20.01.2011, 22:35.

Skomentuj

Czołem,

Mam znajomego gitarzystę, zapytam. Może ktoś z jego zespołu ma coś takiego na sprzedaż.

Pozdrawiam,
                                  Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie chodzi o samo wzmocnienie.... Preamp działał poprawnie.... ale padł.... i to chyba ten schemat co na rysunku bo to dawno było i to by jedyny schemat który mnie satysfakcjonował niestety pisze Janek ze zasilanie 18V a ja mam tylko 12V. Poza tym nie wiem jak sprawdzić preampa..z elektroniki jestem noga..... może jakaś nóżka się ułamała, zimny lut albo co.... raz grał, raz nie.. aż w końcu zamilknął...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html - cały topic
                                    Zasilanie raczej nie problem. Widzę że zmontowany na płytce uniwersalnej więc bardzo możliwe że coś się odłączyło ale niestety na to nic nie poradzę :) . To też typowy preamp do zwykłej gitary nie basu :)
                                    Gitarowcom ciężko dogodzić. Kiedyś robiłem pramp dla kolegi mój układ podsumował w kilku nienadających się do druku słowach i dał mi kartkę ze schematem na którym była zbitka kilku tranzystorów FET. Zmontowałem jeden FET prawie nasycony, drugi zatkany THD w pomiarach w grubych % - kolega w wniebowzięty :)
                                    Last edited by raven1985; 21.01.2011, 17:13.

Skomentuj

Bo tu nie chodzi o "czystość" sygnału, wręcz przeciwnie im większe zniekształcenia tym lepszy efekt w niektórych sytuacjach - tzw przester.

Skomentuj

To też typowy preamp do zwykłej gitary nie basu
                                        To dlaczego w schemacie (Przedwzmacniacz kanał czysty.doc) masz jak byk napisne GIT SOL, pod spodem GIT BAS... ?? Jeśli coś się stało dlatego ze to preamp na płytce uniwersalnej to proszę powiedzieć co mogę sprawdzić... byle nie pod napięciem...
                                        Oraz czy patrząc na tenże schemat da sie coś zmienić by zasilić go 12V ...czy ma to prawo działać... wy jesteście elektronikami i was się pytam ;]

Gitarowcom ciężko dogodzić.
                                        Gitarowcom owszem przestery... ale ja jestem basistą :P mi chodzi o to by to działało....
                                        Last edited by raven1985; 21.01.2011, 17:14.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X