Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt fabryczny czy samodzielnie złożony - jak to jest ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt fabryczny czy samodzielnie złożony - jak to jest ?

Chciałbym zapytać znawców jak to jest - czy sprzęt złożony samodzielnie jest lepszy od fabrycznego (chodzi tu oczywiście nie o moc a o jakość dźwięku ) ?

Chodzi mi o to że, widziałem wiele tematów LM 3886 vs TDA 7294 , w wielu przypadkach LM góruje jakością dźwięku, zaś na wielu konstrukcjach LM3886 oparte na drogich kondensatorach rezystorach dorównuje lub przewyższa sprzęt fabryczny za kilka tysięcy złotych. Czy możecie ocenić w skali od 1 do 10 jakość scalaków w poszczególnych pytaniach ?

1. LM3886 + zwykłe części vs TDA7294 jak ile punktów przyznacie każdej kości ? (zaznaczam że oceniamy jakość dźwięku)

2. LM3886 + drogie elementy vs sprzęt fabryczny (napiszcie jaki jeżeli prowadziliście odsłuchy)

3. Czy znacie może jakieś inne klocki jakościowo lepsze od LM 3886 na drogich częściach ? , napiszcie swoje opinie o nich i o porównaniach do sprzętów fabrycznych

Zamieszczone przez luzik1980 Zobacz posta
    Chciałbym zapytać znawców jak to jest - czy sprzęt złożony samodzielnie jest lepszy od fabrycznego (chodzi tu oczywiście nie o moc a o jakość dźwięku ) ?

Chodzi mi o to że, widziałem wiele tematów LM 3886 vs TDA 7294 , w wielu przypadkach LM góruje jakością dźwięku, zaś na wielu konstrukcjach LM3886 oparte na drogich kondensatorach rezystorach dorównuje lub przewyższa sprzęt fabryczny za kilka tysięcy złotych. Czy możecie ocenić w skali od 1 do 10 jakość scalaków w poszczególnych pytaniach ?

1. LM3886 + zwykłe części vs TDA7294 jak ile punktów przyznacie każdej kości ? (zaznaczam że oceniamy jakość dźwięku)

2. LM3886 + drogie elementy vs sprzęt fabryczny (napiszcie jaki jeżeli prowadziliście odsłuchy)

3. Czy znacie może jakieś inne klocki jakościowo lepsze od LM 3886 na drogich częściach ? , napiszcie swoje opinie o nich i o porównaniach do sprzętów fabrycznych
    Osobiscie nie słuchałem wzmacniaczy opartych o te uklady, ale jest sporo wątków na elektrodzie, audiostereo. Wystarczy poszukać

Skomentuj

Ja powiem tak.. mam końcówki na lm3886 i mam uniampa..
      lm 3886 poskładałem z kitu avt bez żadnych super elementów i powiem że dźwięk bardzo mi przypadł do gustu lecz do momentu..:) miałem porównanie do technicsa i byłem zaskoczony że inwestycja 80 zł. może aż tak wyprzedzać znanego producenta.. tak było do momentu jak kupiłem u Irka uniampa.. dosłownie jakby ktoś koce pozdejmował z kolumn (kolumny to Tonsil Soundfinder 250) teraz lm leży w szafie:-P jeśli chodzi o uniampa porównywałem go u znajomego z aplitunerem denona wartości 2000zł. jak słuchaliśmy to znajomy się denerwował i bronił słowami.. "mój ma ładniejszą obudowę i pilota:-P" (kolumny yamo) bo dźwiękiem uniamp szedł daleko do przodu:)
      Polecam.. napewno warto dołożyć te pare zł więcej i kupić bądź poskładać uniampa bo scalak to nie to samo.

Skomentuj

Nie ma to jak porządny tranzystorowiec, a takim właśnie jest uniamp. Równie dobrym układem jest symasym.

Skomentuj

lm3886 używałeś ruperto83 na głośnikach które mają dużo większy apetyt na waciki ,a uni ma moc x2 więc porównanie nie ma żadnego sensu.Chcesz porównać jakość dźwięku te przetestuj oba na efektywnych monitorkach
          w pomieszczeniu o metrażu dobranym do w/w monitorów.

Skomentuj

Przy cichym graniu nie ma znaczenia czy kolumny mają duży apetyt na moc czy też nie.

Skomentuj

przeciez tu chodzi o jakosc a nie moc
              chyba nie zdajecie sobie sprawy ile to jest 10W przy wydajnych kolumnach

a tak dla ciekawosci to lm3886 stosuje cambridge audio w serii 3.. i 5..
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A te kolumny to pewnie z efektywnością 96dB musiałyby być by "zdać sobie sprawę ile to 10W", bo wtedy byłoby to bodajże jak 30-40W przy 90dB (napisałem bodajże bo nie jestem pewien).

Tranzystorowiec jak Uniamp to jednak to co trzeba, grałem na większości tych kostek jak tda7294 | lm3886, lm3876, lm3875 w większości niby starania do zrobienia gainclone ale pewnie do takowego się nie zaliczał, w każdym bądź razie z porównaniem do Uniampa to ciężko, dla przeciętnego słuchacza komputerowego to nawet zabije jakość dzwięku z tda7294 w porównaniu do jego "zestawu głośników komputerowych", Uniamp to jednak to co można słuchać godziny i nie męczyć słuchu.

Skomentuj

Lm, tda, Uni, Sym to i tak low-end.
                  Zamieszczone przez luzik1980 Zobacz posta

Kupując drogie elementy tylko wydasz kasę.

Skomentuj

Ja napiszę inaczej - fabryczny sprzęt opiera się na hierarchii jakości dźwięku i dopiero za kilkadziesiąt tysięcy kupisz to co sam zrobisz za 500-2000zł. Tak samo w każdej innej dziedzinie, możesz pokonać w wyścigu ferrari wydając 30 razy mniejszą kasę ale musisz wiedzieć jak to zrobić. Jakby nie patrzeć po co jakaś firma ma zrobić coś od razu dobrze za 1000zł skoro może zrobić dobrze za 40000zł a potem stopniowo spadać z parametrami proporcjonalnie do spadającej ceny. Podobnie ceny procesorów i ich blokowanie, ceny kondensatorów do audio itp.)

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
                    tak było do momentu jak kupiłem u Irka uniampa.. dosłownie jakby ktoś koce pozdejmował z kolumn (kolumny to Tonsil Soundfinder 250)
                    Tak bez czarnej magii - słyszysz więcej "góry" na uni-amp'ie niż na tych scalakach ?

Skomentuj

czy słyszę więcej góry...? ja tu nie rozgraniczam czego więcej słyszę.. po prostu dźwięk jest bez porównania lepszy.. ogromnie szczegółowy w porównaniu z lm.. i to nie tylko moja ocena bo żona też to słyszy:) tak jak wcześniej napisano muzyki na uniampie można słuchać bez zmęczenia

Skomentuj

No to niesamowite, bo ja TDA 2050 porównywałem do końcówek mono za 20 000zł każda + nautilusy 803(stara wersja tweeter'a) i było tak samo no poza ogromną mocą tych końcówek, nie słyszałem lepszych wzmacniaczy niż scalone , były tylko takie co grały identycznie. Z najtańszych i najlepszych gotowców wyszedł Harman Kardon, "zniszczył" wręcz "zmuloną" yamahę.
                        taki - http://www.harmankardon.pl/index.php?action=1&id=130, nie mogliśmy ze znajomymi odróżnić go od TDA2050 czy LM3886, wszystko inne do paru kzł. po prostu nie miało wysokich tonów w trybie pure/direct.
                        Mając kupić gotowy wybrałbym taki HK980 choć ma plastikowy panel i nie ma obudowy audiofilskiej jest "perłą" wśród wzmacniaczy i to nawet dużo droższych.
                        Oczywiście kiedyś złoże uni-amp'a, super było by gdybym też poczuł większą rozdzielczość od wszystkiego co już słyszałem.

Skomentuj

Profesjonalista, muszę się tutaj zgodzić z kolegą ruperto83 - Uniamp gra o wiele lepiej (chodzi mi o tą szczegółowość dźwięku a nie jak było u mnie przy lm3886, oczywiście także grzechem byłoby dla mnie używać jakiegokolwiek korektora do niego a przedwzmacniacz to po prostu potencjometr - polecam ten styl, muzyka jest taka jaka powinna być a nie korektowana przez różne śmieci po drodze) niż np. podane przeze mnie wcześniej kości na których coś grałem, niestety nie mam dostępu do sensownych wzmacniaczy za kilka k złotych by to porównać, więc jak na razie moje porównania sprowadzają się do tych kości + wzmacniacza znajomego (nie pamiętam jaki, cena lekko poniżej 1000zł) i nie jest to na pewno żadna autosugestia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
                            nie słyszałem lepszych wzmacniaczy niż scalone , były tylko takie co grały identycznie
                            Potwierdzam to w 100%. Reszta to autosugestia i voodoo.

Skomentuj

Skoro twierdzisz że to voodoo i że różnicy nie ma.. to ok.. mam lma i uniampa i jeden i drugi służą jako końcówki mocy (znaczy lm się kurzy w szafie:)) Osobiście twierdze że różnica jest ogromna!!!! a skoro inni uważają inaczej.. każdy ma prawo napisać swoje odczucia to raz a dwa to przecież diy ma być jak najtańsze i jak najlepsze.. lm wcale nie wyjdzie taniej od porządnego tranzystorowca. Podsumowując ile kosztował kit uniampa na diy?? każdy wie że z płytką i przesyłkami nie przekroczyło 120zł. zgadza się?? i mamy już komplet - znaczy zasilacz, końcówkę mocy oraz zabezpieczenia a to się ceni i mnie wkurzało gdy lm grał jeszcze 20 sekund po wyciągnięciu wtyczki:-P jeżeli chodzi o trafo to 200 VA jest niewiele tańsze od 250 VA też się zgadza?? a jeżeli się boisz że sobie nie poradzisz to możesz zamówić a wyjdzie niewiele drożej. to ja tyle:)

Skomentuj

Nie na temat...
                                tak kit z plytka ok 120zl, do tego radiator ok 20zl i transformator ponad 100zl, gotowy 300zl wiec nie jest to znowu tak duzo wiecej i juz z selektorem
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
                                  Osobiście twierdze że różnica jest ogromna!!!!
                                  Oczywiście masz prawo do własnego zdania, które szanuję.
                                  Ale:
                                  - to, że jedna z końcówek się kurzy, nie jest argumentem,
                                  - czego ma dowodzić porównanie cen? To też nie jest argument w dyskusji.

Skomentuj

Jeżeli ktoś nie słyszał różnicy między LM, TDA, wzmacniaczami Unitry, czy uniampem to chyba mu słoń na ucho nadepnął.

Ja kilka lat słuchałem muzyki ze wzmacniacza NE116 (scalony driver + tranzystory końcowe), ale po zmnanie na uniampa już w pierwszym utworze było słychać więcej szczegułów, dźwięk bardziej dynamiczny.

Porównanie oczywiście przy tym samym źródle dźwięku i kolumnach.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666 Zobacz posta
                                      Jeżeli ktoś nie słyszał różnicy między LM, TDA, wzmacniaczami Unitry, czy uniampem to chyba mu słoń na ucho nadepnął.
                                      Kolejny rzeczowy argument, z którym trudno dyskutować :rolleyes:
                                      Unitrę odróżnić to akurat żadna sztuka, bo ich wzmacniacze z reguły mają wyższy poziom szumów (a bynajmniej te, które ja słyszałem).

Skomentuj

Unitry nie ma co porównywać bo to vintage i to nie wysokich lotów projektowanych w biedzie z częściami nawet wtedy już przestarzałymi. Ne116 też ma stare "wolne" tranzystory mocy. Najlepiej by było aby mieć możliwość posiadania uni-amp'a i posłuchania , sam jestem bardzo ciekaw.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X