Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie do creative p380

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie do creative p380

mam głośniki Creative inspire p380 zasilacz mag120292th4 o parametrach
    input: 230V~ 50Hz 200mA
    Output: 12V~2.9A

Zrobiłem sobie odbiornik ir do PC i wyłączam go pilotem i moje pytanie polega na tym czy mogę podłączyć te głośniki do zasilacza PC do gniazda typu Molex (12V stały zasilanie dysków i cdromów) aby głośniki włączały się wraz z PC i wyłączały się razem z nim, bo często oglądam późnym wieczorem filmy i tylko pilotem wyłączę pc i po sprawie a do głośników muszę obecnie wstawać aby je wyłączyć

Jeśli masz zapas mocy na zasilaczu, to czemu nie.
    Jeśli się mylę, niech ktoś poprawi
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja bym tak nie kombinował, kup przekaźnik za parę zł i przekaźnikiem załatw włączanie zestawu

Skomentuj

scythe1123@
        O jakim przekaźniku mówisz??
        hermes@
        a to nic nie szkodzi że zasilanie głośników jest prądem zmiennym a ja podepnę stały to jak podpiąć bieguny??

Skomentuj

Zamieszczone przez makaronpl Zobacz posta
          a to nic nie szkodzi że zasilanie głośników jest prądem zmiennym a ja podepnę stały to jak podpiąć bieguny??
          O jakim przekaźniku mówisz??
          Jak nie rozróżniasz prądów i nie wiesz o jakim przekaźniku mowa, to lepiej nic nie kombinuj bo sobie krzywdę zrobisz, lub uszkodzisz coś. W tej chwili każda rada może nie być przysługą.
          Polecam wrócić do teorii i dopiero wtedy zabrać się za modyfikacje.

Skomentuj

Na wyjściu z zasilacza masz DC?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Output: 12V~2.9A
              Tutaj masz AC(jak na razie kolega dobrze kmini tylko reszta miesza:P)
              Sytuacja jest prosta, zerkasz w wzmacniacz tych głośników, jeśli znajdziesz tam mostek to podłączasz się za nim z zasilacza komputerowego i układ powinien działać chociaż wzmacniacz będzie słabszy skoro trafo daje 12V AC to zasilacz w tym wzmaku ma ok 16,5V DC...

Ewentualnie lepszym rozwiązaniem był by w/w przekaźnik który by odcinał to 12V AC po wyłączeniu kompa( pod 12V DC z zasilacza komputerowego podpinasz przekaźnik który odcina zasilanie głośników) - najprostsze rozwiązanie i najmniej ingerujesz w wzmacniacz głośników...

Skomentuj

RpLand@
                rozróżniam prądy wiem że na mój wzmacniacz idzie prąd zmienny tak jak napisałem w 1 poście, a z zasilacza komputerowego mam stały
                a co do przekaźników nigdy nie używałem ale wiem jak działa i na jakiej zasadzie
                csbiczek@
                przekaźnik to chyba najlepsze rozwiązanie ja dla mnie, wolałbym nie dłubać w wzmacniaczu
                a jaki przekaźnik proponujesz(bo jest pełno różnych na rynku i nie wiem jaki byłby najlepszy wiem tylko ze cewka ma być na 12v DC) i jak go podłączyć, bo rozumuje tak:
                na jedną stronę daje zasilanie z kompa jak płynie to kotwica się zamknie i przepuści prąd do zasilania wzmacniacza
                czyli 2x2 wejścia i 1x2 wyjście tak??
                Last edited by makaronpl; 23.01.2011, 16:01.

Skomentuj

O taki prosty:
                  http://allegro.pl/przekaznik-12v-10a...410476832.html
                  Masz nawet rysunek jak podłączyć...

Skomentuj

czyli tak na wtyki 1 i 2 daje zasilanie z kompa na 3 jeden kabel z zasilacza głośników a do 5 kabel który będzie szedł do głośników wraz z 2 kablem od zasilacza tak??

Skomentuj

Tak, dokładnie...

Skomentuj

dziękuje za wyjaśnienie
                        to wszystko temat do zamknięcia

Skomentuj

Czaruję...
                        X