Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FLAC player wyświetlaczem graficznym + I2S DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FLAC player wyświetlaczem graficznym + I2S DAC

Tak sobie ostatnio myślałem nad zakupem odtwarzacza płyt CD i po analizie moich oczekiwań stwierdziłem, że nie specjalnie mi to potrzebne i że potrzebowałbym innego urządzenia.
    W mojej głowie zrodził się pomysł odtwarzacza plików muzycznych (FLAC, MP3, OGG itp) z wkładanej w płytę czołową pamięci (do wyboru karta lub pamięć USB). Obsługa urządzenia zrealizowana by była z użyciem wyświetlacza graficznego (kolorowego lub mono) i przycisków (enkodera?) lub matrycy dotykowej na wyświetlaczu. Część obsługującą wyświetlacz, przyciski i odczyt plików realizowałby procek na rdzeniu ARM (Cortex M3). Za dekodowanie plików odpowiedzialny by był układ VLSI VS1053 (dostępny w dużych ilościach od ręki w TME). Z układu tego można uzyskać sygnał analogowy z wewnętrznego DAC'a lub sygnał cyfrowy I2S. I2S można rzucić na jakiegoś zewnętrznego DAC'a. DAC ten mógłby być wybierany jako oddzielne urządzenie podpinane przez USB do kompa lub przez I2S podpinane do dekodera (czyli 2 tryby pracy, możliwość wyboru przez użytkownika). Nie rozmyślałem jeszcze na DAC'iem ale stopień wyjściowy mógłby być zrealizowany na lampkach lub klasycznie - powiedzmy, że do wyboru.

Co myślicie o takim urządzeniu? Dla mnie byłby fajnym rozwiązaniem bo nie musiałbym mieć włączonego kompa, żeby posłuchać muzy. Zdaję sobie sprawę, że jest to trochę wyważanie otwartych drzwi i podobną użyteczność mają zwykłe małe odtwarzacze przenośne...ale frajda z budowania i uruchomienia - BEZCENNA!!!

Mam nadzieję na fajną dyskusje i pomysły co jeszcze można by w to ustrojstwo wsadzić.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Na elektrodzie był topic, w którym koleś budował tzw. flacbox. Ale jeśli dobrze pamiętam to działał on na płytce od hp.
    hm.. można wstawić dysk twardy 2,5cala np. 60gb do przechowywania ulubionych kawałków .
    Moim zdaniem nie ma co kombinować z ilością dodatkowych funkcji, to co kolega zaproponował dla mnie by wystarczyło :)
    Sam jakiś czas temu chciałem sobie zbudować takie cacko, ale się zniechęciłem trochę. Powodzenia w realizacji pomysłu.

Skomentuj

tez pamietam ten flacbox z elektrody i moim zdaniem byłoby to znacznie prostsze i bardziej funkcjonalne rozwiązanie

Skomentuj

No pomysł ciekawy, tylko trzeba być ogarniętym, bo zadanie nie łatwe.. Fakt faktem, że przydałby się stacjonarny odtwarzacz flaców z dysku zamiast odtwarzacza cd..

Flacbox:
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1795424.html

Skomentuj

Przyjrzałem się temu Flackbox'owi i tam to jest całkowicie inaczej rozwiązane...gość ma działający komputer z OS'em. Idąc takim tropem to biorę Arma 9 albo Cortexa A0, wrzucam linuxa i mam to samo. Ale właśnie nie o to mi chodzi. Chodzi mi o całkowicie elektroniczne podejście, takie sprzętowe...mikrokontrolerowe. Nikt nie mówi, że ma być prosto, chodzi o wyzwanie, stworzenie czegoś od zera...a nie postawienie systemu i wrzucenie paru programów, jeden do wyświetlacza, jeden do muzy i coś tam jeszcze.
          Poza tym tutaj pełna konfigurowalność jeśli chodzi o DAC'a, o to co gra na wyjściu itp. No i jak się uprę to obsługa za pomocą matrycy dotykowej na wyświetlaczu kolorowym 3,2 cala 320x240.

Nie wiem czy przekonałem...ale na pewno będę chciał przedyskutować rozwiązanie techniczne i funkcjonalność.

W sumie jakby się jeszcze uprzeć...to można by darować sobie układ VLSI 1053 i zaimplementować w STM32 z Cortexem M3 z serii Conectivity Line algorytm dekodowania różnych formatów. Seria Conectivity ma wyjście I2S sama w sobie więc mógłby rzucać od razu do DAC'a...ale zaimplementowanie tych algorytmów może być szalenie trudnym tematem.
          Last edited by LuSzTi; 17.02.2011, 21:30.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Badałem temat już. Od strony sprzętowej bułka z masłem, od strony programowej masa roboty i nawet zawodowcowi zajmie to mnóstwo czasu. Bez wspomagania systemu operacyjnego jest to raczej mało realne, ja dopiero zaczynam coś z linuxem działać.
            Takich tematów było już sporo na forach niestety wszystkie kończyły się na chęciach.
            Z stm-mi mam styczność dopiero od tygodnia, kupiłem zestaw StM32 discovery :) za niecałe 50PLN na allegro :)
            http://www.st.com/internet/com/TECHN...CD00277245.pdf
            Na razie uruchomiłem ADC i reguluje mi cyfrowo głośność w dac-u zwykłem potkiem :)
            http://allegro.pl/stm32-value-line-d...455433058.html
            tydzień temu były za niecałe 47 :) Dla porównania sam st-link kosztuje 120PLN.
            Tego hp też mam, oprogramowanie jest w sieci i jest na płytce spdif nawet tylko trzeba sobie kabelek do nóżki scalak-a samemu dolutować :) (jeszcze nie sprowadzam czy działa).

Skomentuj

STM32 mam dwa, to samo Discovery i jeszcze większą płytkę z prockiem z serii 107, czyli z I2S. Jeśli by jednak użyć sprzętowego dekodera to sprawa chyba by nie była taka trudna...muszę dokładnie poczytać datasheet tego VLSI 1053. Wtedy odczyt plików i wysłanie ich przez STM32 do kostki VLSI nie powinno być trudne.

Skomentuj

A więc specjalista :)
                W sumie nawet nie spojrzałem na tego scalaka, wystarczy mu tylko dane wysyłać.
                Proponuje zrobić eval-a na nim z miejscem na Discovery żeby wygodnie móc z tym pracować. Obsługa dysków przez IDE nie jest bardzo skomplikowana są gotowe implementacje fat wystarczy dorobić driver. Tylko dyski IDE to ginący gatunek proponuje ograniczyć się do SD są w różnych rozmiarach jak się zrobi ze 2 sloty to powinno wystarczyć każdemu.
                Problemem będzie ich wygodne ładownie, przydał by się proc z usb na którym postawiło by się USB mass-storage device class (przykładów jest mnóstwo wystarczy dostosować do własnych potrzeb).

Skomentuj

No właśnie bardzo nie chciałbym dysku twardego, raczej na froncie slot na pamięci SD i do tego gniazdo USB. STM32 z serii 107 mają USB OTG czyli mogą być hostem, nie tylko device'm - rozwiązywałoby to problem dodatkowego procka z USB. Procki z tej serii nie są jakieś drastycznie drogie (ok 45-50zł) więc myślę, że jak najbardziej do użycia. Do obsługi kart SD można użyć biblioteki fatfs, która załatwi nam operacje na plikach. Zostałaby tylko implementacja mass-storage class. Postaram się to napisać na moim eval-boardzie ze 107.

Cały czas liczę na dalszą dyskusję na temat urządzonka

Skomentuj

OTG i host to skomplikowana sprawa i bez systemu może być ciężko. Proce są tanie tutaj czy to będzie 40 czy 60 PLN nie ma znaczenia ale myślę że nie ma sensu wchodzić w 107 to już kombajn z LAN i CAN 102-ujka powinna wystarczyć.
                    Przejrzałem wstępnie noty tego VLSI, jak będę coś zamawiał w tme to się zaopatrzę :) nawet nie widziałem że jest coś takiego ogólnie dostępne.
                    Niepokoi mnie tylko sposób w jaki jest w tym scalaku załatwiona synchronizacja, wykorzystywana jest tam metoda z konwerterem częstotliwości próbkowania ja tam wolę żeby żadnych bitów mi nie przestawiał i wypluwał na I2S dokładnie to co dostał. Nie dopatrzyłem się żadnych info jak rozwiązany jest ten SRC opócz tego że jest "high-quality".

Gotowiec :)
                    http://www.vlsi.fi/en/support/evalua...irecorder.html

Skomentuj

A co myślicie o PIC32MX795F512H jako procesorze głównym? Jest to prawie największy potwór od microchipa o ogromnych możliwościach z dużym wsparciem producenta (jak przykłady daje kody źródłowe obsługi USB w trybie host [działające], bibliotekę fat, bibliotekę graficzną a nawet ostatnio dorzucił kody źródłowe dekodera MP3 czyli wszystko co mogło by się przydać w tym projekcie). Kosztuje trochę ponad 30 zł w TME więc chyba warto (mniejsze są w tej samej cenie więc nie warto schodzić w dół, nigdy nie wiadomo co się przyda).

Tu link do strony producenta gdyby ktoś chciał poczytać:
                      http://www.microchip.com/wwwproducts...cName=en545655

Co do ethernetu to chyba nie warto z tego rezygnować, wystarczy dodać jeden układ scalony więcej i urządzenie można wzbogacić urządzenie o funkcję clienta radia internetowego.

ps.: Można programować przez jtag i openOCD jak by ktoś pytał ;]

Skomentuj

I zaraz okaze sie ze projekt pochlonie 1000zl a za 450zl mamy http://www.ferguson-digital.eu/pl/odtwarzacze-hd.html odtwarzajace wszsytko, z HDMi itp itd... nie odkrywajmy koła na nowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mat_91 Zobacz posta
                          A co myślicie o PIC32MX795F512H jako procesorze głównym? Jest to prawie największy potwór od microchipa o ogromnych możliwościach z dużym wsparciem producenta (jak przykłady daje kody źródłowe obsługi USB w trybie host [działające], bibliotekę fat, bibliotekę graficzną a nawet ostatnio dorzucił kody źródłowe dekodera MP3 czyli wszystko co mogło by się przydać w tym projekcie). Kosztuje trochę ponad 30 zł w TME więc chyba warto (mniejsze są w tej samej cenie więc nie warto schodzić w dół, nigdy nie wiadomo co się przyda).
                          Nie programowałem PIC'ow. Nie specjalnie mnie interesuje obsługa mp3, założeniem ma być flac. Znalazłem bibliotekę do STM32 z obsługą mass-storage. Problemem jest brak obsługi długich nazw oraz unicode. Trzeba jeszcze poszperać. Z tym radiem to bym nie przesadzał...nie takie było założenie. STM32 z serii 105 mają USB OTG, I2S ale są bez ethernetu więc w sumie taki najlepszy wybór z rodziny STM32.

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                          I zaraz okaze sie ze projekt pochlonie 1000zl a za 450zl mamy http://www.ferguson-digital.eu/pl/odtwarzacze-hd.html odtwarzajace wszsytko, z HDMi itp itd... nie odkrywajmy koła na nowo.
                          brencik...bez urazy ale jeśli nie masz nic konstruktywnego do dodania to zamilcz w tym temacie. Kolumny też można kupić ale ludzie je budują. Wzmacniacze też można kupić ale ludzie je budują. Wzmaki lampowe też można kupić ale zbudowałem swój sam. Ideą forum jest DIY - Do It Yourself - czyli Zrób To Sam. Chodzi o nauczenie się czegoś. Czy będzie taniej czy też nie od kupnego sprzętu to kupny sprzęt nie będzie miał tego co sobie wymarzę i sam zaimplementuję.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Chodzi o nauczenie się czegoś
                            Zawsze mozna ksiazke poczytac. :)

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Kolumny też można kupić ale ludzie je budują.Wzmacniacze też można kupić ale ludzie je budują. Wzmaki lampowe też można kupić ale zbudowałem swój sam.
                            Bo to sie jeszcze opłąca niekiedy.

Polecam skonstruowac swoj amplituner kina domowego... jakos nikt tego nie robi, a niby mozna sie wiele nauczyc itp.
                            Polecam w takim razie

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zawsze mozna ksiazke poczytac.
                              Jeśli tak do tego podchodzisz to Twoja wiedza, którą tak się chwalisz (choć nic sensownego na forum oprócz wzmaka lampowego chyba na ECL86 nie pokazałeś) pewnie też wynika z książek. A jeśli tak to jesteś teoretykiem, który głośno szczeka...i tylko szczeka...

Bo to sie jeszcze opłąca niekiedy.

Polecam skonstruowac swoj amplituner kina domowego... jakos nikt tego nie robi, a niby mozna sie wiele nauczyc itp.
                              Polecam w takim razie
                              Wiesz, samemu można też F16 próbować zaprojektować...kto zabroni? Nie mam ciśnienia na KD. Choć wiem, że jeśli udałoby mi się coś takiego zaprojektować i wykonać to byłbym znacznie mądrzejszy niż przed tym...nawet jeśli by nie działało. Dla mnie praktyka daje znacznie więcej niż czytanie książek...ale jak już wiemy Ty wolisz czytać książki...

Myślę, że dość tej dyskusji...znacznie odbiega od tematu.

Skomentuj

z tego mozna zrobic fajny player:
                                http://allegro.pl/terminal-wyse-wint...469383602.html

Jak ktos chce, to wsadzic to do innej budy i zapiac LCD.
                                Ja ogolnie bede z tego robic standalone player radia internetowego, firmware bedzie oparty o odp. spreparowana dystrybucje linuksa, dorobie do tego obsluge pilota i jakis ladny, prosty - dodatkowy interfejs poprzez przegladarke

koszt smieszny, tymbardziej ze mozna to kupic taniej - caly mod defacto opiera sie o soft moda :)

Skomentuj

ja sie pare miesiecy temu polakomilem na thinclienta HP (oryginalnie na WindowsCE) za ~100pln
                                  ale od razu zainstalowalem ArchLinuxa na 8GB USB :) (wczesniej bawilem sie z Gentoo)
                                  i dokupilem 512MB kosc pamieci za jakies smieszne pieniadze

mozliwosci konfiguracji nieograniczone...wszak na linuxie
                                  teraz smiga to jako host Ampache i calej mojej kolekcji muzyki
                                  dostepnej z sieci przez przegladarke
                                  ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zrobic z tego w zasadzie "cokolwiek"
                                  4 porty USB (co prawda 1.1) i serial daja niezle pole do popisu + VGA + Parallel +
                                  jakies zintegrowane audio...

goraco polecam

Skomentuj

mozna i tak, ja osobiscie robic distro ktore bedzie zajmowac maxxxx 30MB tak mysle, poczatkowo tylko radio - potem kto wie

Skomentuj

Z tymi terminalami to nie jest głupi pomysł, tylko trzebaby jakiś mini LCD, bo podłączać za każdym razem duże tv albo normalny monitor to się trochę mija z celem. Może zwykły LCD 4 linie duże znaki na HD44780, to by było łatwe do oprogramowania do tego pilot na USB i byłby player wszystkiego, od biedy nawet filmów tylko nie w HD.

Skomentuj

do radia internetowego to mi bedzie zbendy lcd, gdyz listy przypisze sobie pod klawisze pilota z poziomu przegladarki, a co do odtwarzacza to wtedy by sie przydal jakis taki prosty 4 liniowy LCD popdpiety np przez LPT :)

termianle sa super, cena raczej niska (a w cenie dostajemy kompletna platforme z dziwkiem, LANem etc etc), zuzycie energii tez fun jakies 7W czy 9W

Skomentuj

Czaruję...
                                        X