Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak skutecznie zlikwidować przydźwięk sieci ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak skutecznie zlikwidować przydźwięk sieci ?

Jak zlikwidować przydźwięk 50Hz ? (czasem występuje też w postaci 100Hz jako harmonicza 50`ciu)

Dzisiaj już zrobiłem wszystko co miałem na myśli..., skończyły mi się pomysły więc może koledzy z forum doradzą jak pozbyć się tego natręctwa?

1. wymieniłem przedłużacz (zwykły) na listwę przeciwprzepięciową wyposażoną oczywiście w 3pin tj. uziemienie
    2. W pokoju w gniazdkach (230V) jak się okazało ten 3`ci pin (od uziemienia) "był dla picu" tzn. nie podłączony wiec wyprowadziłem przewód od niego i podłączyłem do piorunochronu
    3. Poekranowałem nawet kale (ze wzmacniacza do kolumn :))
    4. Dałem jakieś filterki w postaci spinek na kale... (na magnesach neodymowych)
    5 Jeszcze dodatkowo uziemiłem obudowę komputera do rurki od ogrzewania centralnego

To wszystko niby pomogło, ale tylko w połowię (powiedzmy w 50% zmalało) - ale jednak 50Hz dalej daje o sobie znać na pomiarze... A ja chciał bym tego się wyzbyć niemalże całkowicie...

Zamierzam zaraz jeszcze poekranować kale sygnałowe (jack-RCA)

Pyt. 1 Czy macie Panowie jakieś pomysły jak to wypędzić ?

Pyt. 2 Mam dość stary wzmacniacz, który aktualnie odsłuchuje ale on ma tylko dwa piny do sieci ~230V... W jaki sposób mogę go uziemić ? (obudowę ma w sumie tylko z drewna... :/)
    Last edited by ir0nhide; 17.03.2011, 19:26.

-Czy przydźwięk występuje przy wzmacniaczy bez podpiętego źródła sygnału ??
    -Jakie jest źródło sygnału? komputer ?
    -Czy wzmacniacz i komputer są podpięte pod te same gniazdko ? i tą samą fazę ??
    -Czy przewód między wzmacniacze a komputerem ma dobrze polutowaną masę ?

Przyczyną może być również zasilacz w komputerze. Spróbuj odwrotnie podpiąć wtyczkę wzmacniacza albo komputera.

-podpięcie się pod piorunochron nie jest dobrym pomysłem, lepiej grzejnik lub rura wodociągowa.

Skomentuj

Nie masz na tylnej obudowie czegoś jak GDN... coś do uziemiania.... hmmm gramofonu?? w mojej Yamaszce tak jest .......

Skomentuj

na jakich pomiarach? na jakim poziomie?

Skomentuj

Pewnie chodzi o pik na pomiarach charakterystyk w SW czy tam innym programie. Czyli bardziej denerwująca przeszkadzajka niż realny problem.

Podepnij się pod gniazdko w kotłowni - u mnie to działa

A tak na poważnie - właśnie w kotłowni mam chyba jedyne gniazdko w domu z podłączonym bolcem uziemiającym i w momencie wykonywania pomiarów podłączam tam kompa ("ciągnę prąd" przedłużaczem do warsztatu). Jako, że nie znam się na tym to nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale przy tym właśnie podpięciu do sieci ten denerwujący pik przy 50Hz u mnie nie występuje. Tak piszę, że jest on bardziej denerwujący niż realnie przeszkadzający ale nie wiem jak ma się on w rzeczywistości do pomiarów impedancji, która np przy strojeniu obudów dla wooferów czy pomiarów TS'ów jest w tych ~50Hz dosyć istotna, hmm...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            2. W pokoju w gniazdkach (230V) jak się okazało ten 3`ci pin (od uziemienia) "był dla picu" tzn. nie podłączony wiec wyprowadziłem przewód od niego i podłączyłem do piorunochronu
            No brawo, teraz tylko czekać aż w niego dupnie...

Może coś takiego pomoże:
            http://allegro.pl/filtr-przeciwzaklo...493352356.html

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              Jak masz udzielać takich rad to lepiej nie pisz wcale.
              Last edited by raven1985; 18.03.2011, 11:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
                jeśli nie ma uziemienia to się robi zerowanie bolca czyli należy podciągnąć przewód od zerowy pod niego uziemienie można zrobić przyłączając się do linii wodociągowej
                Proszę moderatorów o usunięcie tego wpisu, rady w nim zawarte są potencjalnie iebezpieczne dla życia/zdrowia.

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                  -Czy przydźwięk występuje przy wzmacniaczy bez podpiętego źródła sygnału ??
                  przydzwięk występuje nawet gdy robię pomiar samym Jigiem ("cichy pomiar") czyli bez użycia wzmacniacza...(kabli sygnałowych nie mam ekranowanych, jedynie ten od mic...)

-Jakie jest źródło sygnału? komputer ?
                  tak, komputer

-Czy wzmacniacz i komputer są podpięte pod te same gniazdko ? i tą samą fazę ??
                  nie

-Czy przewód między wzmacniacze a komputerem ma dobrze polutowaną masę ?
                  chyba raczej tak (to kupny przewód jack-RCA - zalany)

Spróbuj odwrotnie podpiąć wtyczkę wzmacniacza albo komputera.
                  szczerze mówiąc czytam nasty raz i dalej nie rozumiem :/

-podpięcie się pod piorunochron nie jest dobrym pomysłem, lepiej grzejnik lub rura wodociągowa.
                  Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  No brawo, teraz tylko czekać aż w niego dupnie...
                  Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
                  jeśli nie ma uziemienia to się robi zerowanie bolca czyli należy podciągnąć przewód od zerowy pod niego uziemienie można zrobić przyłączając się do linii wodociągowej ale do piorunochronu to bym nie radził
                  Po pierwsze, ja się na tym nie znam ale z tego co wiem to piorunochron idzie do "gleby" więc nawet jak dupnie to ziemia to uziemi... Dlaczego piorunochron to zły pomysł ? Jak więc uziemić... jak nie do ziemi ??

Co do centralnego... to daje to tyle samo co piorunochron czyli nie wystarczająco dużo (pisałem też że oprócz uziemienia piorunochronem mam też dodatkowo uziemione do centralnego takie 2in1 nawet można by rzec... ) - z któregoś mogę zrezygnować...

Jak już wspomniałem nie znam się na tym, ale i tak w sumie oba rozwiązania wydają się niebezpieczne.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                  Podepnij się pod gniazdko w kotłowni - u mnie to działa
                  A co to za różnica? skoro w kotłowni problem nie występuje to więc musisz mieć tam uziemienie
                  Nie mam kotłowni ale mam piwnicę i to 3 piętra niżej więc może to być trochę trudne, lecz gdyby to miało w 100% pomóc to jestem skłonny tak zrobić...
                  Do warsztatu mam pociągnięty prąd, ale przewodem bez uziemienia więc musiał bym wymieniać go itd... - mogę spróbować ale to w ostateczności...

Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
                  na jakich pomiarach? na jakim poziomie?
                  Na pomiarach waterfall. Na każdym poziomie... (mniemam że chodzi o poziom głośności, niezależnie od natężenia dźwięku pik "brumu" 50Hz jest taki sam....)

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                  Nie masz na tylnej obudowie czegoś jak GDN... coś do uziemiania.... hmmm gramofonu?? w mojej Yamaszce tak jest .......
                  http://img411.imageshack.us/i/1001651s.jpg/
                  http://img138.imageshack.us/f/1001653b.jpg/
                  Jak widać, raczej nie mam ;]
                  Tak wiem że wzmacniacz winien być w metalowej obudowie (albo choć wyłożony folią metalizowaną ? ) lub przynajmniej trafo powinno być w metalowej skrzyneczce. Pewnie z czasem tak też zrobię ale na razie, jak już wyżej wspomniałem przydźwięk występuje nawet bez użycia wzmacniacza.

Skomentuj

A co to za różnica? skoro w kotłowni problem nie występuje to więc musisz mieć tam uziemienie
                    Toż napisałem, że to żart i że tylko tamto gniazdko mam uziemione więc to musi być rozwiązanie tej zagadki.

Skomentuj

Po pierwsze, ja się na tym nie znam ale z tego co wiem to piorunochron idzie do "gleby" więc nawet jak dupnie to ziemia to uziemi... Dlaczego piorunochron to zły pomysł ? Jak więc uziemić... jak nie do ziemi ??
                      Jak piorunochron nie będzie "stykał" to zgadnij gdzie ten piorun wyląduje. Życie Ci nie miłe ?

Problemem jest zasilacz kompa, jest on projektowany pod sieć z uziemieniem. Między fazą, zerem a uziemieniem są podłączone kondensatory filtru sieciowego jak nie ma uziemienia to z tych kondensatorów robi się dzielnik pojemnościowy i cały syf z linii zasilania ląduje na masie kompa (obudowie która jest podłączona z przewodem uziemienia i masą kompa) .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Jak piorunochron nie będzie "stykał" to zgadnij gdzie ten piorun wyląduje. Życie Ci nie miłe ?
                        Ok, odłączę od tego piorunochronu. Ale to wtedy w jaki inny sposób mam uziemić? Co to znaczy: nie będzie "stykał" ?

Mam takie pyt. Załóżmy że mam na dachu antenę (zwykłą siatkę do podstawowych kanałów TV...) to ją też mam ściągnąć ? bo przecież jak "pierun" w nią przywali to mi w się na TV zatrzyma...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Problemem jest zasilacz kompa, jest on projektowany pod sieć z uziemieniem. Między fazą, zerem a uziemieniem są podłączone kondensatory filtru sieciowego jak nie ma uziemienia to z tych kondensatorów robi się dzielnik pojemnościowy i cały syf z linii zasilania ląduje na masie kompa (obudowie która jest podłączona z przewodem uziemienia i masą kompa) .
                        Dzięki za wyjaśnienie, ale dalej nie wiem co zrobić ? mam wymienić te kondensatory w zasilaczu ? :???:

Skomentuj

Co to znaczy: nie będzie "stykał" ?
                          Znaczy braknie, będzie za mało. Nie jestem elektrykiem ale rozsądek każe nie podłączać uziemienia, czy anten radiowych "drutowych" do rur kanalizacyjnych, CO itp.

Skomentuj

Mam takie pyt. Załóżmy że mam na dachu antenę (zwykłą siatkę do podstawowych kanałów TV...) to ją też mam ściągnąć ? bo przecież jak "pierun" w nią przywali to mi w się na TV zatrzyma...
                            Tego możesz być pewny że zatrzyma nie tylko TV ale i połowę sprzętu elektronicznego w domu. I w tym wypadku to nawet uziemienie anten nie pomoże. Ale uziemia się żeby przy okazji nie zabiło człowieka, bo sprzęt odkupisz a życia nie.

Jeśli brum występuje nawet bez wzmacniacza to problemem będzie najpewniej zasilacz komputera.
                            Tylko jeśli tego brumu nie słychać a wychodzi na pomiarach to czy aż tak bardzo przeszkadza ??

---------- Post dodany o 15:59 ---------- Poprzedni post o 15:54 ----------

Cytat Napisał trójkąt Zobacz post
                            Spróbuj odwrotnie podpiąć wtyczkę wzmacniacza albo komputera.
                            szczerze mówiąc czytam nasty raz i dalej nie rozumiem :/
                            Jeśli masz gniazdka bez bolca to wyciągasz wtyczkę przekręcasz o 180' i wkładasz spowrotem.
                            Czasami taki zabieg zmniejsza albo eliminuje przydźwięki.

Skomentuj

Załóżmy że mam na dachu antenę (zwykłą siatkę do podstawowych kanałów TV...) to ją też mam ściągnąć ?
                              Masz ją uziemić.

Skomentuj

Tylko jeśli tego brumu nie słychać a wychodzi na pomiarach to czy aż tak bardzo przeszkadza ??
                                No właśnie o to chodzi, że przeszkadza bardziej niż bardzo... (tak trywialnie mówiąc to chyba już wolał bym go słyszeć niż widzieć )

A Wy ? Przecież połowa userów (jak nie większość) na tym forum robi pomiary... Tylko ja mam z tym kłopot ?

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                Znaczy braknie, będzie za mało. Nie jestem elektrykiem ale rozsądek każe nie podłączać uziemienia, czy anten radiowych "drutowych" do rur kanalizacyjnych, CO itp.
                                No dobrze, zrozumiałem.
                                W takim razie (pytałem już) jak inaczej uziemić?

Mogę iść nawet wkopać i wbić w ziemię pręt/rurę (2m. ?) a od niego pociągnąć przewód do gniazdka w pokoju - tak będzie uziemione, bezpiecznie ale przede wszystkim czy skutecznie ?

Skomentuj

Mogę iść nawet wkopać i wbić w ziemię pręt/rurę (2m. ?) a od niego pociągnąć przewód do gniazdka w pokoju
                                  Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
                                  Jaki masz układ sieci w domu?

Skomentuj

Kale sygnałowe (jack-RCA) już są w ekranie poplotłem je nawet w jakieś warkocze, pokręciłem do kupy, nawet supły porobiłem lecz to nie dało zbyt wiele (troszkę tak - ale dalej nieznacznie)
                                    Na prądowe poprzywiązywałem małe magnesy (w kształcie obwarzanka) lecz to nic nie dało (tak do końca sam nie wiem czy takimi operacjami w dobrym kierunku kroczę ??)

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                    Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
                                    Spokojnie nie zrobię nic poniekąd "szalonego" dopóki się nie dowiem że tak można (jak w przypadku mojego podłączenia do piorunochronu teraz już wiem że trzeba najpierw zapytać.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                    Jaki masz układ sieci w domu?
                                    Raczej nie wiem tego. A jakie np. są ? Mogę to jakoś sprawdzić? (to stary dom...)

Skomentuj

to stary dom...
                                      No to lepiej nic nie grzeb sam przy instalacji, tylko w razie potrzeby wołaj elektryka.

Osobiście akurat wątpię, że przydźwięk przelatuje przez zasilanie. Jeśli wzmacniacz masz nieekranowany, to tym się zajmij najpierw. Moje aktywne kolumny (też przecież z drewna ) zbierają przydźwięk... ze stacji bazowej telefonu bezprzewodowego DECT. A muszą stać w tym samym pokoju :(
                                      Powyłączaj wszystkie inne odbiorniki energii i spróbuj jeszcze raz -- najlepiej, jakbyś miał sygnał z laptopa na baterii.

Skomentuj

Receptą na problemy z masą jest wejście różnicowe :) Można sobie dorobić albo kupić EMU.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X