Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak skutecznie zlikwidować przydźwięk sieci ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wejście różnicowe to kupa innych problemów.

Skomentuj

A może zrobi sobie uziemieni i pociągnie kabel pod gniazdko?

Skomentuj

O matko...

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          O matko...
          ?? (zdefiniuj )
          Przecież jakoś jednak i tak muszę zrobić jakieś uziemienie...

Przemeblowałem (co prawda niechętnie ) pokój, poszedłem z biurkiem w "drugi kąt" bo pomyślałem że siedzę może na jakiej wiązce... - nic to nie pomogło.

reven1985
          wiem że EMU... ale "not now"...

Skomentuj

zgodnie z dziennikiem ustaw można wykorzystać sieć wodociągową do wykonania uziemienia

Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002 roku

§ 184.
            2. Dopuszcza się wykorzystywanie jako uziomy instalacji elektrycznej metalowych przewodów sieci wodociągowej, pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć.

http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/20-2003-11.pdf

Skomentuj

Kiedyś remontowałem jedno mieszkanie i była tam też instalacja elektryczna do zrobienia - zajmował się tym na fuchę jakiś uprawniony elektryk. I on właśnie podłączał bolce uziemiające w gniazdkach pod "zero". Oczywiście zapytałem o co chodzi i on stwierdził, że można tak uziemiać tylko "musisz zmostkować przy liczniku" - niestety nie wypytywałem o szczegóły. Tak więc może ktoś napisze coś konkretniejszego (sam jestem ciekaw czy da się to jakoś wyeliminować bez mocnej ingerencji w instalację - no chyba, że takowa jest konieczna), a nie tylko "nieeeee" i "o matko" bo to takie pisanie dla samego pisania...

I ten przydźwięk na pewno nie zależy od wzmacniacza tylko pochodzi z sieci - widać go np przy niektórych testach kalibracji JIG'a, w których nie korzysta się ze wzmaka - nie wiem jak u Ciebie ir0nhide?

Skomentuj

Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
                pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć
                więc ir0nhide 2 pytania:
                - masz zgodę?
                - czy podłączenie do "wody" jako uziomu w Twoim domu będzie spełniało PN?
                Dlatego porady dotyczące podłączania "bolca" do piorunochronu albo rur gazowych powinno się ignorować.

Bo jak komuś coś się z tego powodu stanie, to będzie prokurator.

http://www.kme.agh.edu.pl/file/teach...2/dodatek1.pdf
                http://bezel.com.pl/index.php/instal...ady-sieci.html

Masz u siebie różnicówkę?

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:04 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                można tak uziemiać tylko "musisz zmostkować przy liczniku"
                Jeśli ma uprawnienia i powiedział to "na pałę", to powinien je od razu stracić.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Chłopie walisz takimi sloganami a nic z tego nie wynika. Nie twierdzę, że takie rozwiązanie jest zgodne ze sztuką (bo nie jest to moja dziedzina i tej sztuki nie znam) ale skoro elektryk działający w branży z kilkadziesiąt lat stwierdził, że można tak zrobić ale po spełnieniu pewnych warunków (owe "mostkowanie przy liczniku") no to nie neguję tego od razu tylko powiedzmy podchodzę z dystansem. Piszesz, że powinien stracić swoje uprawnienia - no ale czemu? Co jest wadliwego w takim rozwiązaniu (no i na czym ono konkretnie polega, bo nie wiem) i czym grozi jego zastosowanie?

Skomentuj

mbar, nie słyszałeś o zerowaniu w budynkach ze starą instalacją (2 żyłową)? Bardzo pewien siebie jestes...

dabyl, dobrze powiedzial ten elektryk pod warunkiem że masz instalacje 2 przewodową, mówił on wlasnie o zerowaniu w gniazdku; pod tym haslem możesz sobie pogooglować to dowiesz się conieco :)

Skomentuj

Czytam ten wątek i oczom nie wierze, jak tacy niby fachowcy elektorniczni i elektroakustyczni moga wypisywac z taka powaga takie brendie na temat elektrycznosci i zasad okrslonych w przepisach przeciwporazeniowych?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        http://www.kme.agh.edu.pl/file/teach...2/dodatek1.pdf
                        http://bezel.com.pl/index.php/instal...ady-sieci.html
                        To może objaśnij wsadzone schematy zerowania i uziemiania proszę bo nie wszyscy są w tym obeznani i doradź coś biednemu ir0nhide zamiast wszystkiego odradzać tak jak np zrobienia własnego uziemienia??
                        Zrobić da się wszystko tylko trzeba wiedzieć jak. Np blacha "bednarka" przyczepiona do słupa energetycznego i zakopana w ziemi to nic innego jak uziemienie prawdziwe uziemienie

Skomentuj

Samemu to sobie moze uziemic np. swoją starą (kanape) kładać na ziemi...
                          OD uziomów sa odpowinio wykwalifikwoani i UPRAWNIENI elektrycy.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                            mbar, nie słyszałeś o zerowaniu w budynkach ze starą instalacją (2 żyłową)? Bardzo pewien siebie jestes
                            Słyszałem, nawet w takim mieszkałem, i raz mnie nawet popieściło jak byłem w wannie, na szczęście delikatnie (z powodu uszkodzonej izolacji starej pralki automatycznej, która akurat do wanny dotykała).

Ja nie mówię, że czegoś nie wolno, czy wolno -- na pewno nie wolno robić takich rzeczy na pałę, a Wy chłopaki namawiacie kolegę do tego, żeby sobie zrobił krzywdę, bo może akurat nie ma "mostka przy liczniku".

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 21:44 ----------

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                            OD uziomów sa odpowinio wykwalifikwoani i UPRAWNIENI elektrycy.
                            Wszystko w temacie.

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

Zamieszczone przez ..:BiGr:.. Zobacz posta
                            To może objaśnij wsadzone schematy zerowania i uziemiania proszę bo nie wszyscy są w tym obeznani i doradź coś biednemu ir0nhide
                            Ja mu mogę tylko doradzić, żeby się do tych rzeczy nie dotykał, jak nie wie, co robi. A instalacje w starych domach są najgorsze pod względem bezpieczeństwa.

Skomentuj

Wystaczy wejsc na forum ise.pl i zaczerpnąc troche wiedzy i pokory. Jakosc przy rurach z gazem nikt nie grzebie, nie robi obejsc, nie probuje robić odejśc, rozgałęzien itp no chyba ze oszolomy jakies...

Skomentuj

W starych sieciach w układzie TN-C rzeczywiście zerowało się bolce uziemienia ale nie jest to bezpiecznie rozwiązanie. Jeśli upali/poluzuje się przewód zerowy/uziemiający, przy liczniku czy przy bezpiecznikach to na obudowach wszystkich uziemionych w ten sposób urządzeń pojawi się pełne napięcie 230V!

Obecne standardy nowo budowanych sieci to TN-S lub najczęściej TN-C-S wraz z zabezpieczającym wyłącznikiem różnico-prądowym, w których oddzielny przewód uziemiający łączy się z uziemieniem i z przewodem zerowym na głównym złączu, przewód uziemiający musi mieć na całej długości ciągłość, nie może być przerywany żadnymi rozłącznikami. Taki układ zapewnia największe bezpieczeństwo.

Nie zmienia to faktu że przy instalacjach 2 przewodowych dobrze jest sprzęt audio uziemić do grzejnika lub do rury wodociągowej ale pod warunkiem że instalacja jest wykonana ze stali lub miedzi, z plastikową instalacją się to nie uda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                                  W starych sieciach w układzie TN-C rzeczywiście zerowało się bolce uziemienia ale nie jest to bezpiecznie rozwiązanie. Jeśli upali/poluzuje się przewód zerowy/uziemiający
                                  A jeśli ironhide ma jeszcze aluminiowe kable, to upalenie się czegoś jest bardzo prawdopodobne.

Nie zmienia to faktu że przy instalacjach 2 przewodowych dobrze jest sprzęt audio uziemić do grzejnika lub do rury wodociągowej ale pod warunkiem że instalacja jest wykonana ze stali lub miedzi
                                  Coś mi chodzi po głowie, że to tak naprawdę zależy od klasy ochronności sprzętu.

Skomentuj

Jeśli upali/poluzuje się przewód zerowy/uziemiający, przy liczniku czy przy bezpiecznikach to na obudowach wszystkich uziemionych w ten sposób urządzeń pojawi się pełne napięcie 230V!

Nie zmienia to faktu że przy instalacjach 2 przewodowych dobrze jest sprzęt audio uziemić do grzejnika lub do rury wodociągowej

Jasne, moze podlacz do karnisza albo klamki od drzwi. Taki praktyki sa zabronione. Proponowanie czegos takiego juz samo w sobie jest przestepstwem! UWazaj gdy zapuka do ciebie prokurator.
                                    Powodzenia!

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                      Jasne, moze podlacz do karnisza albo klamki od drzwi. Taki praktyki sa zabronione. Proponowanie czegos takiego juz samo w sobie jest przestepstwem! UWazaj gdy zapuka do ciebie prokurator.
                                      Powodzenia!
                                      To nie forum prawnicze żeby straszyć prokuratorem. Nie rozmawiamy o przypadku kiedy uziemiamy sprzęt do grzejnika ze względu na bezpieczeństwo używania tego sprzętu a jedynie dla zlikwidowania przydźwięki sieci.

Skomentuj

Klasy ochronności sprzętu
                                        http://www.elektryk.zst.edu.pl/index...=145&Itemid=65

Przestańcie z tym prokuratorem. Można uziemiać instalacje do wodociągów, byłem przy odbiorze takiej instalacji gdzie elektryk sprawdzał jakość uziemienia i było ok. Instalacja dostała certyfikat. Mam również zerowane bolce nic mi się jeszcze nie upaliło nie kopnęło. Prawdą jest to co napisał pegelmesser że z prądem trzeba ostrożnie bo nie ma żartów "a najlepiej z jedną ręką w kieszeni" jeśli się nie ma pojęcia elektryce lepiej nie ruszać bo można sobie tylko krzywdę zrobić.

Coś mi się przypomniało jak mbar pisał o elektrycznej wannie jeśli już szukać uziemienia czy zerowania to właśnie w łazience lub w kuchni tam ze względu na obecność wody i różnego sprzętu powinno być wykonane uziemienie bądź zerowanie zgodne z regułami stuki no chyba że budynek jest faktycznie stary :/

Skomentuj

http://sound.westhost.com/earthing.htm
                                          http://sound.westhost.com/articles/electrocution.htm

W Australi są inne normy.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                          X