319 jest szybszy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz w klasie D
Collapse
X
-
Jak zastosuję 47uH to dobrze ?
A teraz takie pytanie z innej beczki - jak obliczyć moc wyjściową (RMS) wzmacniacza klasy D znając napięcie zasilania (symetryczne) i impedancję obciążenia ?
---------- Post dodany o 07:46 ---------- Poprzedni post o 07:44 ----------
Wzmacniacz nie pracuje w mostku, tylko jest jeden kanał mono.
---------- Post dodany o 08:23 ---------- Poprzedni post o 07:46 ----------
Jeszcze miałbym taką prośbę, aby któryś z kolegów zerknął na schemat z pierwszego postu i wyjaśnił mi dwie rzeczy :
1. Dlaczego dioda równolegle z rezystorem bramkowym (na wyjściu IR2110) jedna jest 1N4001, a druga MURS160 ? To jakiś błąd ?
2. Tranzystor MMBTA92 (MPSA92) - jego baza jest podłączona do masy. To dobrze ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaJak zastosuję 47uH to dobrze ?
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta1. Dlaczego dioda równolegle z rezystorem bramkowym (na wyjściu IR2110) jedna jest 1N4001, a druga MURS160 ? To jakiś błąd ?
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta2. Tranzystor MMBTA92 (MPSA92) - jego baza jest podłączona do masy. To dobrze ?
2 połówkę LM319 możesz wykorzystać w 2 kanale generator na 4060 też może być wspólny.
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaA teraz takie pytanie z innej beczki - jak obliczyć moc wyjściową (RMS) wzmacniacza klasy D znając napięcie zasilania (symetryczne) i impedancję obciążenia ?
Skomentuj
-
Powiedzmy że chcę całość zasilać z +/-50V. Napięcie pewnie nie spadnie poniżej +/-46V. Z takiego zasilnia wycisnę pewnie około 130W. IRF540N to wytrzyma ?
Co do błędu z diodą - może być np 1N5818 ?
---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post o 13:00 ----------
Wie ktoś jakie będzie pasmo przenoszenia tego wzmacniacza z dławikiem 47uH ?
---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 13:03 ----------
A co do konstrukcji samego wzmacniacza - jak kolega myśli, co się stanie przy przesterowaniu ?
---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------
Chociaż z tego co widze to układ ma "zabezpieczenie" prądowe w postaci układu pomiaru napięcia na tym rezystorze w ujemnej szynie zasilania (OC). Układ jest oparty na NE555. Ma to szanse działać jak należy ?
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------
Można by zastosować dwie parki IRF540N dla zwiększenia mocy ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaCo do błędu z diodą - może być np 1N5818 ?
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaWie ktoś jakie będzie pasmo przenoszenia tego wzmacniacza z dławikiem 47uH ?
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaChociaż z tego co widze to układ ma "zabezpieczenie" prądowe w postaci układu pomiaru napięcia na tym rezystorze w ujemnej szynie zasilania (OC). Układ jest oparty na NE555. Ma to szanse działać jak należy ?
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaMożna by zastosować dwie parki IRF540N dla zwiększenia mocy ?
Skomentuj
-
Czyli jedynym sposobem na podniesienie zasilania jest wsadzenie tam IRFI4019 ? Przy +/-50V (czyli około +/-46V pod pełnym obciążeniem) powinno być jakieś 250W na 4R w półmostku.
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post o 14:09 ----------
podniesienie mocy*
---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 14:10 ----------
Jak sprawdzić czy działa zabezpieczenie zwarciowe a żeby nie uwalić tych IRFI4019 bo są dość drogie ? :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaPrzy +/-50V (czyli około +/-46V pod pełnym obciążeniem) powinno być jakieś 250W na 4R w półmostku.
Marzenie scietej glowy, a napiecie nasycenia koncowki to uwzgledniles? Jesli koncowka wytrzymuje max +-50V to w spoczynku przy 230V w sieci powinno byc na zasilaniu nie wiecej niz +-45V zeby zachowac zapas na siec 240V. I to napeicei spadnie o 10-15%, przeciez nie bedziesz dorabial zasilacza stabilizowanego. A ze wzgledu na buss pump zasilanei powinno byc jeszcze nizsze.
Zadajesz tak podstawowe pytania ze lepiej daruj sobie robienie wzmacniacza.
Skomentuj
-
IR2110IR2011 jest praktycznie nieosiągalny w polsce :|
Integrator ? Zobacz na ten schemat z załącznika. Takie pytanie odnośnie wartości elementów - zwróć uwagę na rezystory R5/R6 z poprzedniego schematu - te rezystory doprowadzają sygnał sprzężenia zwrotnego. Jednak nie znam ich wartości, ale podejżewam że zależy ona od mocy wyjściowej, czy tak ? Powiedzmy że wzmacniacz miałby osiągać max 500W (w mostku).Załączone pliki
Skomentuj
-
przepalcowałem jego symbol :unsure:
Tak, o taki sumator mi chodziło. R5/R6 muszą byc na tyle duże, aby nie przesterować sumatora. Oblicz to tak: Napiecie zasilania stopnia mocy dzielisz przez max napięcie wyjsciowe operacyjnego i mnożysz to przez 10k i dodajesz ze 30% zapasu. Ale IMO R3 jest za duży (wyjdzie za duże wzmocnienie), bo stopień sumatora podzieli dodatkowo sygnał sprzężenia zwrotnego.
Skomentuj
-
1. Nic nie szkodzi, zdaża sie :)
2. Przyjmę max napięcie zasilania 50V (pewnie spadnie o jakieś 3V), ale nie do końca rozumiem o co chodzi z tym max napięciem wyjściowym wzmaka operacyjnego...
3. Mógłby mnie kolega wtajemniczyć czym jest "IMO" ? :) Z góry sorry za głupie pytania, ale jestem dość nowy w tym temacie
---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------
Co z tym czasem martwym ?
---------- Post dodany o 17:33 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------
P.S - W punkcie 1. jest +/-50V
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaMógłby mnie kolega wtajemniczyć czym jest "IMO" ?
Skomentuj
-
IMO- zgadza sie :-)
Chodzi o to, ze wzmaciacz operacyjny jest zasilany nizszym napieciem niż stopień mocy, np +/- 15V, wiec na jego wyjsciu bez zniekształceń może się pojawic max. +/- 12V, a więc sumator musi miec "wzmocnienie" sporo poniżej 1, aby sygnał wyjściowy (+/- 50V) po "zsumowaniu" nie przekroczył zakresu wyjsciowego +/-12V wzmaka operacyjnego. W obliczneiach które przytoczyłem wyżej trzeb jeszcze zwiekszyć R5/R6 dwurotnie, bo to przeciez sumator dwóch napięć. Czyli praktycznie: R5/6 = 10k*(50+50)/12 = 83k, bezpieczne będzie wiec ok 100k
Co do dead time to zapraszam do mojego wątku o wzmacniaczach w klasie D
Skomentuj
Skomentuj