Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szeregowo czy równolegle ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szeregowo czy równolegle ?

Mam problem ponieważ słyszałem jak się ma wzmacniacz np 2x200 watt i się podłączy (na zwrotnicy) 2 głośniki w jednej kolumnie 4 ohm szeregowo (wyjdzie 8 ohm ) to wzmacniacz odda po 100 wat na kolumnę jest tak ? czy głośnik dostanie każdy po 100 watt ? jak to jest?:glare:

w ogolnosci, jezeli wzmacniacz ma 2x200W przy 4Ohm to jak podlaczysz pod niego odciazenie 8Ohm to max moc zmniejszy sie ok 2x,teoretycznie, w duzym przblizeniu
    jezeli pisze na nim 2x200W 8Ohm to nie podlaczaj glosnikow 4Ohm bo go sfajczysz

Skomentuj

Zamieszczone przez bass-terror Zobacz posta
      to wzmacniacz odda po 100 wat na kolumnę jest tak ? czy głośnik dostanie każdy po 100 watt ? jak to jest?
      Skoro na kolumne pojdzie 100W a w kolumnie sa dwa glosniki niskotonowe to kazdy dostanie po 50W, to chyba logiczne.

Typowy wzmacniacz ktory ma prawdziwe 2x200W/4omach na 8omach bedzie mial 2x120-140W.

Skomentuj

mam sharpa sx8800 on pracuje od 8 ohm dopiero a chce zrobic zeusy na 2x gdn 30/120 jeden 4 ohm ten wzmak daje na kanal ok 200 wat zn jeden glosnik dostanie 100 wat czy na kazdy glosnik pojdzie 200 wat ?

Skomentuj

Oby dwa głośniki dostaną 200W.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
            Oby dwa głośniki dostaną 200W.
            wielkie dzięki nie pylem pewien bo jak by nie bylo tak to 100 watt na akiego gdna to malutko xd

Skomentuj

No ale przecież GDN 30/120/1 mają nominalnie 8ohm, a więc jeżeli podłączy dwa równolegle - kolumna będzie miała 4 ohm, czyli sharp na STKu pójdzie z dymem. Chyba że by dostał GDNy 4 ohmowe i spiął je szeregowo.

Skomentuj

kontunułuje temat jeszce chce o cos zapytac... jaki kabel mam dac do kolumny ? wysaczy 2x2mm ? czy 2.5 mm grubości ?

Skomentuj

Nawet 2x1,5mm wystarczy (tak że jak chcesz dać 2x2 to możesz spokojnie dać; a miedzy 2,5 a 2 różnica jest tylko w grubości tego kabla :))
                  BTW: Ja nieraz kupując taki kabel (tani OFC) biorę 2x,2.5 tylko z tego względu że w rzeczywistości ma on te 2x1,5 (w tanich kablach można spotkać taki "chłyt" marketingowy że na przewodzie jest napisane 2X1,5 a to pancerz jest gruby a w nim "drucik jak nitka"...... )

Skomentuj

Czaruję...
                  X