Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w naprawie NAD3020i

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w naprawie NAD3020i

Witam

Jak w temacie grzebię w NAD3020i wersja 4ohm, pierwsza diagnoza to spalone Q418 i Q414. Wymieniłem tranzystory sterujące i mocy, po włączeniu na uszkodzonym kanale jest napięcie DC około -26V. Napięcia zasilające poprawne, nic nie dymi i się nie grzeje. Skoro na wyjściu jest duże DC to założyłem że jest coś nie tak ze sprzężeniem zwrotnym, wymieniłem Q402 i Q404 ale żadnej poprawy nie ma. W końcu wymieniłem wszystkie elementy zaznaczone na załączonym schemacie ale nic to nie dało. Drugi kanał ma się dobrze, jakieś sugestie?

pełny shcemat: http://www.afiata.com/wp-content/upl...g-NAD3020i.gif

Sprowadź R456.

Skomentuj

R456 jest używany chyba tylko na etapie produkcji, aktualnie jest tam zwora z cyny. Napięcie zasilania na tranzystorach mocy jest poprawne.

Skomentuj

Jeżeli drugi kanał masz sprawny to poszukaj metodą porównawczą różnic poza tą oczywistą w postaci napięcia na wyjściu. mOże coś uda ci się znaleźć. Możesz pomierzyć spradki napięcia na rezystorach, tam gdzie będzie większy lub go nie będzie możesz mieć oznakę, że jesteś blisko problemu.

Skomentuj

Jakieś cudo, na bazie Q402 -12Vdc (powinno być 1.3V), na kolektorze -21dc (sprawdzone oscyloskopem)... wszędzie napięcia ujemne...

Skomentuj

Hm, no to sprawdź w końcu porządnie te napięcia dodatnie! Nie ważne, że plus dochodzi do płytki wzmacniacza. Gdzieś może być upalona (pęknięta) ścieżka i na resztę układu plus nie dochodzi.
            Sprawdź dokładnie R412, R415 i D404

Skomentuj

okazało się że R438 nie przewodził, po wymianie jest ok

Skomentuj

Czaruję...
              X