Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 150-200W 8R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 150-200W 8R

Witam, potrzebuję zrobić wzmacniacz jak w temacie. Poszukuje sprawdzonego projektu do którego można by zakupić gotową płytkę i najlepiej, żeby ogólne koszta budowy wzmaka nie były zbyt wysokie. Wzmak do SLS 8.

Pozdrawiam

Holton 200!!!!

Skomentuj

Bo ja wiem czy ten Holton jest sprawdzony?? Trzeba znaleść dobry projekt bo jest dużo bubli z wieloma błędami... Albo możesz też sobie kupić jakiś gotowy np. od Irka

Skomentuj

N-MOSFET Irka lub Zbig-a MOSFET :)

Skomentuj

Na znanym aukcyjnym widziałem holtona 400 złożonego odpalonego w cenie c/a 150pln.

Skomentuj

Podepnę się pod temat, jak wypada n-mosfet irka w porównaniu do TDA7294(ewentualnie mostek TDA) bo planuje w wakacje budować suba aktywnego i nie wiem czy robić nowy wzmacniacz czy wykorzystać TDA które walają mi się po pracowni (budowałem je jak zaczynałem się interesować elektroniką)

Skomentuj

Ja mogę z czystym sumieniem polecić n-mosfet'a AVT2762. Jak autor założy IRFP250N to będzie zapasik mocy. Odpaliłem ostatnio kilka tych końcówek i grają na prawdę nieźle. Początkowo miałem kilka problemów z odpaleniem, ale błędem były zwarcia, błędy montażowe itp.

Skomentuj

Wysyłałem zapytanie do Irka o samą płykę z elementami, daj linka sebxx4 do tego kitu, jaką on ma moc?

Skomentuj

Zależy od napięcia zasilania i obciążenia.

Dokumentacja :
                  http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt2762pdf.pdf

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 12:40 ----------

Ty chcesz mieć ponad 150W na 8R, co daje około 300W na 4R. Masz dwa wyjścia - stosujesz odpowiednie tranzystory, które to wytrzymają albo wsadzasz mniejsze tranzystory (np IRFP250N) i używasz tylko głośnika 8R (jak podłączysz 4R i dasz na full to szczelą mosfety). Co do mocy to myślę że coś około +/-60V dla 150W/8R.

P.S - Jak masz głośniki np 200W/8R to lepiej zastosować wzmacniacz, który ma 150W/8R i mieć rezerwe mocy w głośniku na jakiś mocnejszy bas.

Skomentuj

Witam ja polecam ci wzmaka na toshibach od tego pana.Brałem tez od niego holtona i wszystko gra:) Jak pamiętam to złożona płytka 300W około 110zł ale możesz sie dogadać i poprosić o 200W wtedy na pewno coś taniej będzie.Na bipolarnych jest lepiej ponieważ nie ma problemu z prądem spoczynkowym tak jak w holtonach.
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...light=#8912230

Skomentuj

Faktycznie, kolega ma rację. Ale koszt wykonania jednego kanału n-mosfet'a to max 40zł :)

Skomentuj

ten wzmak jest pod konkretny głośnik 8R SLS 8.

---------- Post dodany o 07:57 ---------- Poprzedni post o 13:40 ----------

Chyba zdecyduję się na holtona 400, ktoś na elektrodzie oferuje za 135zł, to dobra cena??

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                          Chyba zdecyduję się na holtona 400, ktoś na elektrodzie oferuje za 135zł, to dobra cena??
                          Jeśli nie składałeś takich układów to taniej będzie kupić gotowy. 135pln za złożony układ to nie wiele bo kupując części z kosztem przesyłek wyjdzie niewiele taniej. Do tego dojdą poupalane tranzystory mocy przy uruchamianiu :] i już nam się cena zrówna.

Skomentuj

Pamiętaj że na samej koncówce mocy koszty się nie kończą. Potrzebujesz trafo minimum 300W żeby mieć solidne 200W w 8R, trafka z odpowiednimi napięciami cięzko dostać w dobrej cenie (najpopularniejsze są 2x24V które oczywiście sie nie nadają), kondesatory na napięcia 80V lub 100V to też spory wydatek a pod taki wzmacniacz potrzebujesz sporej "bateryjki" :)

Skomentuj

+zabezpieczenie przed DC i opóźnione/szybkie załączanie głośników.

Kondensatory na 63V wystarczą (pod warunkiem, że nie będziesz przekraczał +/-60V w zasilaniu). To napięcie i tak przysiądzie pod pełnym obciążeniem, więc 63V jest na styk.

Za trafkiem popatrz tutaj :

http://www.toroidy.pl/index.php?opti...art=20&lang=pl

Dla napięcia +/-60V potrzebujesz trafa 2x42V, ale z takim będzie ciężko... Weź 2x40V. To da po wyprostowaniu jakieś 56,5V, a pod obciążeniem około 55V. Z takiego napięcia, na obciążeniu 8R wyciśniesz około 180W/8R.

---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post o 09:41 ----------

Nie ma co przepłacać za trafo większej mocy - weź 300W bo toroida można przeciążyć o jakieś 30%.

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post o 09:43 ----------

Wydaje mi się, że jednak wyszłoby taniej kupić AVT2762 i wsadzić mu dwie parki IRF250 :rolleyes: I tak wyjdzie taniej niż holton, a ma w sobie zabezpieczenie zwarciowe

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                                P.S - Jak masz głośniki np 200W/8R to lepiej zastosować wzmacniacz, który ma 150W/8R i mieć rezerwe mocy w głośniku na jakiś mocnejszy bas.
                                ? :???:
                                mozesz to wyjasnic? przeciez kazde dziecko o tym wie ze zapas to trzeba miec mocy wzmacniacza a nie glosnika... jak masz slabszy wzmacniacz niz glosnik to nie masz zapasu mocy na kontrole tego glosnika
                                wzmacniacz idzie na max mozliwosci i moze wpadac w przester co jest slyszalne i niebezpieczne dla glosnika

Skomentuj

Ale jak zastosuje wzmacniacz o mocy większej/równej mocy głośnika to występuje ryzyko uszkodzenia (spalenia) przy graniu na full i mocnym basie.

Skomentuj

Ustawianie głośności na, tak jak to nazwałeś, full nigdy nie jest zdrowe zarówno dla wzmacniacza jak i głośnika. Dlatego też gałką należy kręcić "z głową".
                                    Jeśli głośnik jest za słaby to można go spalić. Natomiast jeśli wzmacniacz jest słabszy to również można spalić/zniszczyć głośnik w przypadku, gdy wzmacniacz wpadnie w przester.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                                      Ale jak zastosuje wzmacniacz o mocy większej/równej mocy głośnika to występuje ryzyko uszkodzenia (spalenia) przy graniu na full i mocnym basie.
                                      prawda jest taka ze latwiej spalic glosnik za slabym wzmacniaczem niz za mocnym
                                      a jak gluchy nie jestes to slyszysz kiedy glosnik ma juz kres swoich mozliwosci i wted przyciszasz suba

Skomentuj

Jednak są tacy "debile", którzy jadą na maxa aż coś nie szczeli

Skomentuj

Czaruję...
                                        X