Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 150-200W 8R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odbicie zrobiłem w paincie:P jakieś rady? muszę kupić wietełka i pożyczyć małą wiertarkę, więc trawienie płytki poczeka do wykonania otworów.

Skomentuj

Nie ! Jak robisz PCB termotransferem to nie rób odbicia lustrzanego ! Pomyśl - odbicie lustrzane robisz przykładając wydruk do laminatu, ale to odbicie się traci gdy obrucisz płytke na strone montażową. Chyba nie zrobiłeś odbicia lustrzanego przed wydrukiem ? (w takiej sytuacji masz dwa wyjścia - zrobić nowe PCB albo montować elementy na stronie ścieżek :thumbdn: )

Skomentuj

hmm, czyli żelazkiem jak robię z folii to nie robię lustrzanego?
        Last edited by Adam_85; 29.04.2011, 20:04.

Skomentuj

Poczytaj o termotransferze.

W tej paczce plików, którą zamieściłem jest czarno-biały wzór PCB, który drukujesz BEZ żadnego odbicia lustrzanego ! Po prostu wydrukuj :) Potem już normalnie termotransfer i wytraw PCB.

P.S - Nie polecam chlorku żelaza... Strasznie plami a jakość PCB nie jest lepsza niż przy zwykłym dobrym nadsiarczanie sodu :)

Skomentuj

jakie trafo do tego kitu należy zastosować dla 8 ohm?

---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post o 14:28 ----------

rozważam pomiędzy 200 a 250W 2x40V.

Skomentuj

Zawsze mocniejsze będzie lepsze, różnica w cenie nieduża, a zapas mocy jest.

Skomentuj

no dobra to wezmę to 250W, a napięcie jest jeszcze do wyboru 2x45V na toroidy.pl czy brać 2x40V??

Skomentuj

Lepiej 2x40, bo przy 2x45 powinieneś już raczej brać kondensatory na 80V, które są droższe i trudniej dostępne. Jednak jeśli miałbyś taki9e kondy to weź 2x45V - większa moc wyjściowa końcówki.

Skomentuj

Nie rozpędzajmy się z mocą... 2x40V dla 200W. Co do trafa to ja bym wzioł 300W.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                      2x40V dla 200W
                      Chyba nie bardzo; takie napięcie da około 230W przy 4R i 140 przy 8R. Irek gdzieś pisał, że w panelu sub300 stosuje trafo 2x45V co daje właśnie 300W przy 4R i 180 przy 8R.

Skomentuj

Może być i tak... To zależy od "sztywności" trafa (spadki napięcia pod obciążeniem).

Skomentuj

A najwięcej chyba zależy od sprawności układu - doskonale to widać porównując holtona z n-mosfetami irka na tym samym zasilaniu.

Skomentuj

Irek piał w artykule chyba jakie napięcia dla jakich mocy. Ja bym dał 45V ale trafo 200VA. Więcej nie można bo na wejściu są BC546 no chyba że się je wymieni na coś o wyższym napięciu.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Ja bym dał 45V ale trafo 200VA. Więcej nie można bo na wejściu są BC546 no chyba że się je wymieni na coś o wyższym napięciu
                              Zgadza się - jednak twoja wypowiedź dotyczy avt2762, my dyskutujemy jego wersję na 2 parach, gdzie na wejściu są mpsa42 :)

Skomentuj

Chciałbym dziś zamawiać już trafo, więc konkretnie panowie:) 2x45V 300W??

Skomentuj

Jak na mój rozum, to takie możesz zamówić (różnice cen nie są duże między 200 a 300VA), ale poczekaj może na wypowiedź kogoś z forumowych elektroników.

Skomentuj

Tylko jeżeli wzmacniacz ma pracować (na zawsze) z głośnikiem 8 ohm i oddać powiedzmy te 180W, to wydaję mi się, że trafo 250W to aż nadto..

Skomentuj

To zależy od sprawności... Przyjmij na poziomie 75%. Więc dla mocy oddawanej 180W musisz dostarczyć 240W, więc trafo 250W jest ok. Jednak lepiej będzie jak zaokrąglisz w górę (300W) - masz zapas na jakiś głębszy bas :)

Wydaje mi się, że 2x45V będzie ok dla 180W/8R.

Skomentuj

Popieram przedmówcę, nie ma co oszczędzać kilku zł na transformatorze.

Skomentuj

jakie mają być otwory na płytce, jakiej wielkości?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X