Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze spadkami napięcia.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze spadkami napięcia.

Witam.
    Otóż tak może pierw wypiszę co posiadam i co zasilam.
    Trafo- dużej mocy,drut na wtórnym 16mm2 napięcie wyjściowe 11,8 v(zależne od sieci)
    Mostek prostowniczy który składa się z 2 mostków 50 A odpowiednio połączonych.
    Do tego potężny kondensator 1 F od car audio.
    Teraz tak zasilam tym wzmacniacz samochodowy który przy obciążeniu 4 ohm ma 350 wat RMS..Jakieś 30 A prądu potrzebuje. Tak tak wiem że to nie jest dobry pomysł CA w domu...
    Noi tak wszystko ok gra...Ale bardzo napięcia spada...Na kondensatorze mam 15,5 v i jak gram na full to spada ono nawet poniżej 12 v.Ze wzorów wynika co innego że napięcie powinno siadać tylko o ok 0,5 v ! A tu taka wielka pojemność kondensatora i tak siada...Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?Może to dlatego że zasilacz nie jest stabilizowany???

Znalazłem w internecie zasilacz 13,8 v 30 A
    http://www.diodak.com/elektronika/za.../zasilacz.html
    I jak widać u niego przy obciążęniu 23 A napięcie siada o zaledwie kilka mV
    Czemu tak jest? Czyżby przez ten stabilizator tak jest?
    Aaa i czemu zastosował trafo 15,5 v i ma na wyjściu 13,8?
    Ps.Taki zasilacz bym wykonał przydał by się i jednocześnie zasilił wzmacniacz..

Niestabilizowany zawsze będzie siadał.
    Zmierz napięce na wejsciu i wyjsciu transformatora - bez obciążenia i pod maksymalnym obciążeniem. Druga sprawa to przewody łączące wszystko w części wysokoprądowej - jakie są długie i jaki mają przekrój.
    Po trzecie diody - to shotky czy zwykłe?

Skomentuj

I dlatego uważam, że zasilacze ze stabilizacją są lepsze, bo napięcie wyjściowe ma stały, z góry ustalony poziom i nic nie ma na to wpływu (pod warunkiem, że uwzględnimy odpowiednio wyższą przekładnie trafa).

Co do problemu autora - napięcie zawsze będzie siadać o te kilka V (przy braku stabilizacji), a przy takim obciążeniu to szczególnie...

---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post o 20:47 ----------

Poza tym spadek o ~3V to i tak dobry wynik.

Skomentuj

W stanie jałowym trafo ma 11,8 V jak gram na full spada do max 11,4 v !
        Przewody wszystko bardzo dobrze zalutowane.Przekroju ok 8-10 mm2.Od trafa do mostka ok 30 cm..od mostka do kondzia ok 40 cm i od kondzia do wzmacniacza ok 1 metra.
        Są zastosowane 2 mostki prostownicze(gotowe układy) 50 A odpowiednio połączone...Nie ma różnicy czy sa 2 czy 1 mostek i tak i tak mam 15,5 v i tak samo spada na kondensatorze.
        A potrafił byś odpowiedzieć na temat tego zasilacza co podałem w linku? Czy dobrze rozumiem to że zastosował trafo 15,5 v co po odfiltrowaniu podskoczyło do ok 22 v i stabilizator zbił to napięcie do 13,8 v ?

Skomentuj

We wzmacniaczu samochodowym jest przetwornica zwiększająca i stabilizująca napięcie. Nie ma sensu stosować dodatkowej stabilizacji. Spadki napięcia na obecnym zasilaczu mogą działać jedynie negatywnie na psychikę :)

Jeśli ten sprzęt ma pracować tylko w domu to pozbył bym się przetwornicy i zasilił końcówki mocy bezpośrednio z zasilacza o napięciu odpowiadającym temu układowi.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
            A tu taka wielka pojemność kondensatora i tak siada

No to jeszcze sprawdź jego ESR, może to być dla ciebie wielkim zaskoczeniem :)

Skomentuj

Na mostku prostowniczym jest spadek około 0,7V, a kolega ma takie dwa, więc już spadek prawie 1,5V na samych mostkach...

Zgadzam się z kolegą wyżej, rozbierz wzmacniacz i zobacz co w nim siedzi. Później dobierz odpowiednie trafo i podepnij sie za przetwornicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                Na mostku prostowniczym jest spadek około 0,7V, a kolega ma takie dwa, więc już spadek prawie 1,5V na samych mostkach...
                Przy dużych prądach spadek może sięgnąć nawet 1.5V na diodę.

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                Zgadzam się z kolegą wyżej, rozbierz wzmacniacz i zobacz co w nim siedzi. Później dobierz odpowiednie trafo i podepnij sie za przetwornicą.
                To niech się lepiej w domowy wzmak zaopatrzy a nie kombinuje.

Stabilizacja jest bez sensu. Jak koniecznie kolega chce ten wzmacniacz stosować w domu to niech poszuka zasilacza impulsowego z serwerów ja kupiłem taki co ma 50A/12V za 30PLN na allegro :) Wszystkie napięcia stabilizowane :)

Skomentuj

Mówicie że we wzmacniaczu jest stabilizowana przetwornica...To ciekawe czemu tak jest że im wyższe napięcie damy tym wieksza moc jest np. przy 12 v 200 wat a przy 14,4 v już mamy 250 wat.
                  Wzmacniacza nie chcę rozbebeszać..
                  No tak na diodach jest spadek napięcia....Ale czy mam podłączony jeden mostek czy dwa mostki to to napięcie siada tak samo..a są podłączone dwa żeby mieć pewność że nic sie nie spali.. radiator robi się tylko ciepły temp ok 30 stopni C.
                  Ale czy ten spadek na mostku ma coś wspólnego z napięciem na kondensatorze ? Przecież czy mam jeden mostek czy dwa mostki napięcie na kondensatorze jest takie same.To chyba zależy więcej od napięcia trafa gdzie napięcie na kondensaotrze rośnie o 1,44 raza więcej od napięcia trafa.

Skomentuj

Mówicie że we wzmacniaczu jest stabilizowana przetwornica...To ciekawe czemu tak jest że im wyższe napięcie damy tym wieksza moc jest np. przy 12 v 200 wat a przy 14,4 v już mamy 250 wat.
                    Większość które rozbierałem taką stabilizację posiadało.

No tak na diodach jest spadek napięcia....Ale czy mam podłączony jeden mostek czy dwa mostki to to napięcie siada tak samo..a są podłączone dwa żeby mieć pewność że nic sie nie spali..
                    Możesz połączyć i 20 diod równolegle a i tak spadek napięcia będziesz miał ~0,6V jak dołożysz jeszcze 100 to nadal będzie w przybliżeniu ~0,6V
                    Jedyna opcja na zmniejszenie spadku napięcia na prostowniku to zastosowanie diod schottkiego, które mają spadek ok ~0,2V.

Napisz jeszcze jaki kondensator używasz za prostownikiem. Jeśli (samochodowy do audio) to on może być problemem.

Skomentuj

Kondensator ładuje się do napięcia maksymalnego. Gdy obciążenie wzrasta napięcie spada do wartości skutecznej napięcia na uzwojeniu wtórnym.

Skomentuj

Dwa mostki równolegle? Podaj model tych mostków.

Wartość skuteczna napięcia o kształcie sin po wyprostowaniu idealnym prostownikiem dwupołówkowym (mostek Graetza) wzrasta o 1.41V(pierwiastek z 2). W rzeczywistości w zasilaczu na kondensatorze będzie napięcie pomniejszone o spadek na 2 diodach, ponieważ w każdym cyklu przewodzą dwie diody.
                        Przykładowo:
                        przyjmując znikome obciążenie i spadek na jednej diodzie równy 0.7V
                        12Vac wyprostowane mostkiem i z kondensatorem będzie mieć wartość 12*1.41-1.4=15.5Vdc

Do tego w zasilaczu pod obciążeniem będą występować tętnienia, jeśli będą duże to bez woltomierza wartości skutecznej(TrueRMS) będziesz miał przekłamany odczyt.

Skomentuj

No jak zastosuje diody schottkiego to tylko zmaleje spadek na prostowniku a na kondensatorze i tak będę miał to samo.
                          Tak kondensator jest właśnie od Car Audio Dietza 1F nówka...Do tej pory wzmacniacz grał bez zadnych kondensatorów trafo mostek i to wszystko + kondensatory znajdujące się we wzmacniaczu...I grało też dobrze tylko że kontrolka przygasała,dlatego kupiłem kondensator 1 F od car audio,miałem brać pojedyńcze i połączyć ale jak sie policzy to wszystko lepiej było kupić jeden duży a ten i tak przyda mi się do zastosowania go w samochodzie :) Noi dał tylko tyle że kontrolka nie przygasa i napięcie jest bardziej stabilne.

Skomentuj

No jak zastosuje diody schottkiego to tylko zmaleje spadek na prostowniku a na kondensatorze i tak będę miał to samo.
                            Ja tu widzę podstawowe braki w wiedzy.

Skomentuj

Sa połączone 2 mostki KBPC5010
                              flodins rozjaśniłeś mi to
                              "12Vac wyprostowane mostkiem i z kondensatorem będzie mieć wartość 12*1.41-1.4=15.5Vdc"
                              Dokładnie tak samo jest u mnie,ja mam 11,8 v to powinienem mieć 16,6 v jak nie odejmiemy spadku na mostku prostowniczym, Jak wzmacniacz jest włączony jakiś 1 A prądu ciągnie to z ok 16 v spada juz na 15,5 v.
                              Biore się za jakieś pomiary...

Skomentuj

Sa połączone 2 mostki KBPC5010
                                Zaglądnij w notę i zobaczysz że spadek napięcia na diodach mostka zależy od prądu. Przy 25A producent podaje 1.2V są 2 równolegle więc jest nico mniej ale to i tak prawie 2 * więcej niż 0.7 które się przyjmuje.
                                Dołóż do tego spadek na rezystancji wewnętrznej transformatora, na przewodach ,stykach i tętnienia... Tego nie uwzględnia ten wzorek.

Skomentuj

12Vac wyprostowane mostkiem i z kondensatorem będzie mieć wartość 12*1.41-1.4=15.5Vdc
                                  Chyba najpierw jest spadek, a potem filtracja, więc Vout = (12 V - 1,4 V) * 1,41

Skomentuj

Zrobiłem kilka pomiarów.Jak ktoś wyżej wspomniał że mogę połączyć dużo diód i tak uzyskam napięcie mniejsze o ok 1,4v(zalezne od diód) i tak jest.
                                    Teraz tak trafo 11,8 v po mostku 10,5 v, obciązyłem mostek/mostki(bo wychodziło to samo) prądem ok 4 A(zarówka) i napięcie spadło do 9,4 v !!! Aż się zdziwiłem czemu aż tak duży spadek napięcia jest przy tak małym prądzie...?
                                    Następnie już z kondensatorem na biegu jałowym 15,8 v z tą samą żarówką spadło do 14,4 v czyli spadek o 1,4 v też bardzo dużo..
                                    Może te mostki są takie chu.... że tak siada to napięcie mocno.

Skomentuj

Tętnienia w dużej mierze będą zależeć od wydajności transformatora. Możemy mieć największy dostępny kondensator a i tak jak trafo będzie za słabe to napięcie w końcu przysiądzie.

Napięcie bez obciążenia jest napięciem wynikającym z ładowania kondensatora do szczytowej wartości napięcia transformatora. Jeżeli zaczniemy odbierać jakaś moc z zasilacza to siłą rzeczy napięcie musi przysiąść a im więcej mocy odbieramy tym bardziej będzie przysiadać. W twoim przypadku wyniki są OK bo odbiór energii jest na tyle duży, że napięcie siadło do wartości RMS trafa czyli zasilacz pracuje ze swoją znamionową mocą.
                                      Fizyki nie da się w tym względzie oszukać jeżeli masz trafo o parametrach 12V i 30A to pobierając z wyjścia prostownika prąd 30A napięcie musi ci siąść do tych ok 12V. Jeżeli nie chcesz żeby siadało przewymiaruj trafo.

Skomentuj

Moje trafo ma drut 4/4mm co daje 16mm2 wyciągnięte jest z UPSa o mocy ok 1 kw.Także mocy z trafa nie brakuje.
                                        Musiałbym z kombinowac jakieś duże obciążenie ok 20 A i obciążyć sam mostek w tedy by się rozkminiło to wszystko.Może na tym mostku tak siada bardzo a zarazem siada również na kondensatorze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X