Witam.
Otóż tak może pierw wypiszę co posiadam i co zasilam.
Trafo- dużej mocy,drut na wtórnym 16mm2 napięcie wyjściowe 11,8 v(zależne od sieci)
Mostek prostowniczy który składa się z 2 mostków 50 A odpowiednio połączonych.
Do tego potężny kondensator 1 F od car audio.
Teraz tak zasilam tym wzmacniacz samochodowy który przy obciążeniu 4 ohm ma 350 wat RMS..Jakieś 30 A prądu potrzebuje. Tak tak wiem że to nie jest dobry pomysł CA w domu...
Noi tak wszystko ok gra...Ale bardzo napięcia spada...Na kondensatorze mam 15,5 v i jak gram na full to spada ono nawet poniżej 12 v.Ze wzorów wynika co innego że napięcie powinno siadać tylko o ok 0,5 v ! A tu taka wielka pojemność kondensatora i tak siada...Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?Może to dlatego że zasilacz nie jest stabilizowany???
Znalazłem w internecie zasilacz 13,8 v 30 A
http://www.diodak.com/elektronika/za.../zasilacz.html
I jak widać u niego przy obciążęniu 23 A napięcie siada o zaledwie kilka mV
Czemu tak jest? Czyżby przez ten stabilizator tak jest?
Aaa i czemu zastosował trafo 15,5 v i ma na wyjściu 13,8?
Ps.Taki zasilacz bym wykonał przydał by się i jednocześnie zasilił wzmacniacz..
Otóż tak może pierw wypiszę co posiadam i co zasilam.
Trafo- dużej mocy,drut na wtórnym 16mm2 napięcie wyjściowe 11,8 v(zależne od sieci)
Mostek prostowniczy który składa się z 2 mostków 50 A odpowiednio połączonych.
Do tego potężny kondensator 1 F od car audio.
Teraz tak zasilam tym wzmacniacz samochodowy który przy obciążeniu 4 ohm ma 350 wat RMS..Jakieś 30 A prądu potrzebuje. Tak tak wiem że to nie jest dobry pomysł CA w domu...
Noi tak wszystko ok gra...Ale bardzo napięcia spada...Na kondensatorze mam 15,5 v i jak gram na full to spada ono nawet poniżej 12 v.Ze wzorów wynika co innego że napięcie powinno siadać tylko o ok 0,5 v ! A tu taka wielka pojemność kondensatora i tak siada...Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?Może to dlatego że zasilacz nie jest stabilizowany???
Znalazłem w internecie zasilacz 13,8 v 30 A
http://www.diodak.com/elektronika/za.../zasilacz.html
I jak widać u niego przy obciążęniu 23 A napięcie siada o zaledwie kilka mV
Czemu tak jest? Czyżby przez ten stabilizator tak jest?
Aaa i czemu zastosował trafo 15,5 v i ma na wyjściu 13,8?
Ps.Taki zasilacz bym wykonał przydał by się i jednocześnie zasilił wzmacniacz..
Skomentuj