Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potencjometry cyfrowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli już mniej więcej mam jasne wystarczy że na wejście (control) klucza podam 0 logiczne to zewrze on dane wyprowadzenia tak?

W takim razie zostało mi się tylko upewnić do końca jak klawiatura działa, poszukiwania cały czas trwają

jeszcze mnie ciekawi jakie opóźnienie da taka kombinacja impulsator>uC> klucz> kontroler w porównaniu do normalnego przycisku

Skomentuj

najwieksze opoznienie bedzie dla przeskoku impulsatora o kolejny "zabek"

a klawiatura dziala na takiej zasadzie

Skomentuj

czyli wygląda na to, że wystarczy zewrzeć jeden styk, ale przecież do kontrolera nie ma tyle wejść ile klawiszy więc to musi być jakoś inaczej wykombinowane

Skomentuj

Bo w klawiaturze komputerowej siedzi scalak, do którego idą wyprowadzenia matrycy przycisków, scalak wie co jest wciśnięte i przesyła to do kompa po linii szeregowej.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wiem, że jest kontroler!
            dopiero teraz się przyjrzałem że są to kombinacje różnych wyprowadzeń
            ale bardzo realna jest opcja cytowana przeze mnie, bo wczoraj rozebrałem swoją klawiaturę i na plastrze widziałem 3 warstwy, nie odkręcałem płytki z elektroniką bo nie wiem jak tam jest plaster przyczepiony a swojej klawiatury nie chcę zepsuć
            trzeba kupić jakąś tanią klawiaturę.

Skomentuj

Klawiatura ma 2 warstwy ze ścieżkami i polami stykowymi, ta trzecia to tylko warstwa izolująca, nie ma na niej żadnych ścieżek. Kluczem analogowym można spróbować zewrzeć 2 pola stykowe jakiegoś klawisza. Można prześledzić ścieżki konkretnych klawiszy, dzięki temu można dowiedzieć się, które styki na płytce sterownika są zwierane i podłączyć się bezpośrednio do nich.

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam obsługa klawiatury przez jakikolwiek mikro-kontroler jest banalna, oczywiście mówię tutaj o tych starszych typach nie na USB - bodajże mamy tam zasilanie +5V, zegar na jednej linii i dane na drugiej i klawiatura jak piszemy taktuje zegar i przesyła dane w odpowiednich stanach zegara (albo my taktujemy, już nie pamiętam ale powinno to wyglądać jak I2C).

Co do impulsatora to mój przykładowo (o którym pisałem wcześniej, że nie jest on zwykły) przesyła kody na zmianę 01 10 w prawo a 10 i 11 w lewo.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Co do impulsatora to mój przykładowo (o którym pisałem wcześniej, że nie jest on zwykły) przesyła kody na zmianę 01 10 w prawo a 10 i 11 w lewo.
                  Dziwny masz impulsator, albo go źle zbadałeś. Zwykle impulsatory przy przejściu o jeden krok podają kod graya na dwóch bitach, czyli kombinację 00 01 11 10. Pozycja 00 jest stanem spoczynkowym, kierunek obrotu decyduje czy następna kombinacja to 01 czy 10. Dlatego banalnie się to obsługuje na jednym przerwaniu.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Dziwny masz impulsator, albo go źle zbadałeś. Zwykle impulsatory przy przejściu o jeden krok podają kod graya na dwóch bitach, czyli kombinację 00 01 11 10. Pozycja 00 jest stanem spoczynkowym, kierunek obrotu decyduje czy następna kombinacja to 01 czy 10. Dlatego banalnie się to obsługuje na jednym przerwaniu.
                    Mój właśnie tak ma, w jeden kierunek ma stany spoczynkowe na zmianę 00 lub 11 a w drugi na zmianę 01 lub 10.

Pamiętaj, że są różne impulsatory.

Skomentuj

nie wytrzymałem :)
                      jest tak jak napisał DAMIANI, tu masz potwierdzenie: SCHEMAT KLAWIATURY PC
                      sory, brak miniatury

TADAMMMMMMMMM

Skomentuj

dzięki, czyli jest tak jak na samym początku myślałem, tylko każdy mi mówił co innego i się mi pomieszało w głowie

No ja w swojej klawiaturze widziałem 3 warstwy ale nie dobierałem się do kontrolera dlatego nie mogłem się upewnić jak to jest

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          dzięki
                          klinkij przycisk o tej samej nazwie

Skomentuj

Czaruję...
                          X