Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy tda7294.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy tda7294.

Witam. Mam zamiar zbudować sobie końcówkę mocy opartą na dwóch mostkach tda7294 według schematu Irka z forum. Problem pojawia się z zasilaniem. Do zestawu będą podłączone kolumny o impedancji 8 ohm. Mam zamiar kupić trafo 300W 2x24V ( Liczę sobie że 4 tda7294* 60W na kanał= 240W mocy trafa i zostanie jeszcze 60W zapasu). Po wyprostowaniu wychodzi mi jakieś 33,6V. Jako moc uzyskaną z jednej końcówki przyjąłem sobie 60W i tak czysto teoretycznie obliczyłem napięcie potrzebne jednej kostce ( 1,8A). O ile dobrze myślę, 4 takie kości tda7294 będą potrzebowały prądu o napięciu 7,2A. I teraz takie pytanko: ten transformator ma napięcia 2x 6,25A. O ile w przypadku napięcia mamy + gnd - to w przypadku natężenia... no właśnie jak to jest? jakie natężenie mogę uzyskać z tego 2x6,25A ( na jednej szynie będzie 6,25A i na drugiej 6,25A? czy natężenie w takim wypadku wynosi 12,5A dla tego calego trafa?) Po drugie kwestia bezpiecznika na zasilaniu przed trafem: zwłoczne 10A? ( gdzieś kiedyś czytałem że podobno liczy się natężenie całego układu i daję bezpiecznik 1,5 razy większy ( prawda to czy nie?)). No i po trzecie: czy w tym przypadku będzie potrzebny jakiś układ soft start czy standby i mute spełni swoją funkcję i jednocześnie nie będzie słychać stuków i nic się nie przepali? z góry dzięki za każdą odpowiedź.
    btw. będzie to wzmacniacz 2*120W ( tak na oko) po jednym mostku na kanał. schemat Irka, oczywiście lekko zmodyfikowany bo ten pierwotny jest do suba.

1. Każda osobna szyna 24V ma wydajność 6,25A co daje w sumie 300W [2x(24*6,25)=300]
    2. 300W jest na styk, ale ja dałbym co najmniej 350W bo sprawność TDA to jakieś 70%
    3. Mylisz pojęcia. Soft-Start to układ miękkiego startu do trafa. W prawdzie w TDA jest układ mute i stand-by, ale wymaga on kilku elementów zewnętrznych. Jeżeli robisz układ Irka to nie masz się czym martwić (tam jest podłączone wyciszenie)

Skomentuj

Witam.Po pierwsze mylisz napięcie z prądem.
      4 takie kości tda7294 będą potrzebowały prądu o napięciu 7,2A
      Jak już to bedą potrzebowały prądu o natężeniu 7,2A :) Prąd to ampery (A) ,a napięcie podaje się w voltach (V) zapamiętaj:)

Co do odpowiedzi to jeśli ma to mieć 120W+120W=240 suma wiec z lekkim zapasem 300W daj trafo i po kłopocie,a jak masz troszkę więcej kasy to daj 350W wtedy spokojnie pociągnie te wzmaki i nie będzie sie męczył :)
      Jeśli chodzi o soft start to ja bym nie dawał,ale możesz dać jak chcesz.Powiem ci tylko,że ja w wzmaku mam dwa trafa po 300W i nie mam soft startu i rusza:)
      Do 300W daj bezpiecznik zwłoczny 1,25A on odpowiada około 280 watom, a jak sie spali to dasz 1,5A na 350W czyli z zapasem,tym się nie martw:)
      Jeśli chodzi o kostkę tda to ma ona w sobie wszystkie moduły cichego startu i cichego wyłączenia więc nie potrzebujesz nic więcej:)
      Last edited by lukiel84; 07.08.2011, 13:14.

Skomentuj

TDA co prawda ma w sobie obwody wyciszania, ale potrzebują one kilku elementów RC na zewnątrz układu. Wzmacniacz Irka ma wszystko co potrzebne.

Trorida można przeciążyć o jakieś 30% więc w sumie 300W może wystarczy. Z drugiej strony kto słucha czystego sinusa ? Myślę że do muzyki wystarczy te 300W.

Soft-start stosuje się w trafach dużej mocy. Podłącz swojego toroida z filtrem na wyjściu do gniazdka i zobacz czy wywali bezpieczniki w domu. Jak nie to nie trzeba softu. Bezpiecznik na wejściu daj 1,5A.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
          Witam.Po pierwsze mylisz napięcie z prądem.

Jak już to bedą potrzebowały prądu o natężeniu 7,2A :) Prąd to ampery (A) ,a napięcie podaje się w voltach (V) zapamiętaj:)
          Sory. tyle już pisałem o tych natężeniach i napięciach że najwyraźniej mi sie pomieszało ( bo przeciez wiem co to napięcie i natężenie ;d) O 9 zł droższy jest transformator 400W więc myślę że będzie w sam raz. A czemu mam dać bezpiecznik 1,25A do tego 300W? Bo najwyraźniej w świecie nie rozumiem a chciałbym sie dowiedzieć. Myślałem że tak jak wcześniej pisałem bezpiecznik powinien być na natężenie większe od tego pobieranego przez ukłąd ( w tym wypadku wg moich obliczeń wyszło te 7,2A). Gdzie w moim rozumowaniu jest błąd?

PS. I jeszcze takie teoretyczne pytanko. Załóżmy że ten toroid wykorzystuje w danej chwili na obu szynach te 6,25A. To znaczy że z gniazdka sieciowego ( z którego wychodzą przecież dwa kable) będzie "szedł" prąd o natężeniu 12,5A?
          Last edited by Morfeusz250; 07.08.2011, 14:50.

Skomentuj

Hmm 1,5A bo ja licze tak ze wzoru.
            P=U * I

P-moc
            U-napięcie
            I-prąd

czyli 230V z sieci razy 1,5A = 345W

W toroidach chodzi o to ,że jak go załączysz to przy starcie bierze on dużo,dużo większy prąd niż normalnie,bo rdzeń sie musi nasycić i po to stosuje sie soft start
            W dalszym pojęciu zastosowania soft startu jest właśnie zabezpieczenie przed spaleniem tego bezpiecznika 1,5 A i bezpiecznika sieci domowej.

Skomentuj

Jak założysz bezpiecznik zwłoczny 1,5A to powinno być ok.

Skomentuj

Na elektrodzie znalazłem wypowiedź Irka z naszego forum, cytuję: "Jesli jest uklad miekkiego startu to 1,6A moze wystarczyc. Jesli takiego ukladu nie ma to najczesciej daje sie bezpiecznik o pradzie ktory daje moc dwa razy wieksza od mocy trafa. Czyli przy trafie 300W jakies 3,15-4A zwloczny (litera T w oznaczeniu)." ( LINK ) Czyli nie mając soft startu muszę zastosować bezpiecznik 4A ( bo wezmę te trafo 400W)?

Skomentuj

Najlepiej po prostu podłącz i spróbuj :) Jak przepali bezpiecznik 1,5A to włóż 2A i znowu sprawdź. Jak będzie ok to zostaw.

Skomentuj

Tak jak powyżej sebxx4 radzi. A jeśli coś będziesz miał nie tak to nie ma ch........ i tak ci poleci:) pozdro

Skomentuj

Ok panowie, wielkie dzięki za pomoc. Teraz można zabrać się za konstrukcje. Temat do zamkniecia.

Skomentuj

Czaruję...
                      X